Aort kapağı sol karıncık ile aorta damarı arasında bulunan yarım ay şeklinde 3 yaprakcıktan oluşan bir kapaktır.Erişkinde ceşitli nedenlerle aort kapağında bozukluklar ortaya cıkabilir. Bu rahatsızlıklar aort darlığı, yetmezliği veya darlık+yetmezlik şeklinde olabilir. Bazı insanlarda aort kapağı doğuştan 2 yaprakcıklı olabilmektedir. Aort darlığı doğuştan ya da sonradan, akut romatizmal ateş ve diğer nedenlere bağlı olarak gorulmektedir.
Aort darlığı
Aort darlığı 5/10.000 oranında gorulen nadir bir hastalıktır. Orta ve ileri yaşlara kadar belirti vermeyebilir. Doğuştan 2 yaprakcıklı kapak zemininde hastalık daha kolay gelişir.
Belirtiler
Bayılma veya baygınlık hissi, iş yaparken nefes darlığı, carpıntı, goğus ağrısı, baş donmesidir.
Cerrahi tedavi
Aort darlığının cerrahi tedavisi genellikle kapak değişimi ile olur. Nadir vakalarda onarım yontemiyle darlık giderilebilir. Kapak değişimi mekanik protez, biyolojik protez veya kadavradan alınan yamalarla yapılabilmektedir. Gunumuzde ve ulkemizde en sık mekanik protez kapaklar kullanılmaktadır. Aort kapak cerrahisine bağlı olum oranı %3-5 arasında bildirilmektedir.
Aort yetmezliği
Aort kapağının kalbin gevşemesi sırasında tam olarak kapanamaması nedeniyle aortadan sol karıncığa kanın geri kacması anlamına gelmektedir. Gorulme oranı 5/10.000 dir. Erkeklerde 30-60 yaşları arasında sıktır.
Hastalarda nefes darlığı, bayılmalar, goğus ağrısı ve hafif kalp yetmezliği gorulebilir. Kalpte şiddetli kan geciş sesi vardır.
Nedenleri
Romatizmal ateş, kalbin iltihabi hastalığı, hipertansiyon, marfan sendromu (kromozomal bir hastalık), aort diseksiyonu, ankilozan spondilit, reiter sendromu (bağ doku hastalığı)ve sifilizdir.
Belirtiler
Carpıntı, hissedilen guclu nabız, duzensiz nabız, bayılma, ozellikle iş yaparken cabuk yorulma, nefes darlığı,yorgunluk, goğus ağrısıdır.
Cerrahi tedavi
Aort yetmezliğinde cerrahi tedavi aort darlığında oloduğu gibi kapak değiştirilmesi şeklinde olur. Aort yetmezliği ile birlikte cıkan aortada balonlaşma veya yırtılma varsa bu durumda aort kapağı ile birlikte cıkan aortanında suni bir damar ile değiştirilmesi gerekmektedir.MİTRAL KAPAK HASTALIKLARI Mitral kapak, kalbin sol kulakcığı ile sol karıncığı arasında yer alır ve kanın geriye kacmasını engeller. Mitral kapağın 4 komponenti vardır. Mitral kapağa ait bu komponentlerden birinde herhangi bir nedenle meydana gelen hasar, kapakta darlık ya da yetmezliğe neden olabilir. Mitral kapak hastalıkları ulkemizde en sık romatizmal kalp hastalıklarına bağlıdır ve mitral darlık şeklindedir. Batı ulkelerinde ise genellikle yaşlılarda gorulen mitral kapak yetmezliği şeklindedir.
Mitral kapak hastalıklarının belirtileri nelerdir?
Belirtiler genelde iş yaparken ortaya cıkabildiği gibi istirahat halinde de gorulebilir. İstirahat halindeki şikayetler hastalığın ilerlediğinin gostergesidir. Bu tip hastalarda kalbin kas yapısında bozulma olabileceğinden, ameliyattan fayda gorup gormeyeceği yapılan tetkiklerle detaylı değerlendirilmelidir. Hastalar genelde eforla nefes darlığı, cabuk yorulma, carpıntı ve kanlı balgam şikayetlerinden yakınırlar. Mitral yetmezliğinde sol kulakcığın fazla genişlemesine bağlı ritim bozukluğu sıklıkla gorulur. Mitral darlığında ise sol kulakcıktaki kanın akışkanlığının yavaşlamasından dolayı pıhtı oluşabilir. Bu pıhtının yerinden oynaması sonucu vucuttaki kol, bacak yada beyin damarlarını tıkayabilir.
Mitral kapak hastalıklarında cerrahi tedavi
Mitral kapak hastalığında tedavi darlık ya da yetmezliğe gore değişebilmektedir. Mitral kapak hastalığında cerrahi tedavi,kapağın onarımı yada değiştirilmesi şeklindedir. Onarım cerrahisi kapağın şekli cok bozulmamış hastalarda uygulanabilir. Mitral kapağın yerine metal kapak veya biyolojik kapaklar yerleştirilir.
[h=2]Antalya Kalp Damar Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Aort ve mitral kapak hastalıkları
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Aort ve mitral kapak hastalıkları