Kultur Dini; Bugun herhangi bir yerde durup dururken "ben musluman değilim" deseniz sizce ne olur? Bunu duyan insanlar size intikam-ofke karışımı bir duyguyla yuksek tondan tepki gosterirler. Peki "siz musluman değilsiniz" deseniz sizce ne olur? "Tek musluman sensin değil mi!" diye alayla karışık yuksek patlamaya gebe cok zayıf bir tepki verirler. Aslında her ikiside sucluluk duygusunun pozisyona gore tepkimesidir. Cunku insanların kendilerine dahi itiraf edemediği bir kultur dini var ve neredeyse hepimiz bu kultur dinine inanıyoruz. İmama sorun diyeceğim ama tepki cekmek istemiyorum, siz yinede sıradan bir muslumana gidin Adalet, İnsanlık ve Merhamet gibi kavramlar hakkında sohbet acın. Size sadece kitapta var diyerek Kuran'dan ayetler soyleyecektir. Toplumun sorunu olan adaletten asla bahsetmeyecektir. Mesela bir savcı yakınlarını kayırdı, polislerin hicbirisi istifa etmeden o savcıya biat etti ne dediyse yaptılar, hakimde o savcıya uyup adaletsiz hukum verdi, bunu goren muslumanım diyen dilsiz şeytanlarda sustu ustelik bunların hepsi muslumanım diyor deyin. Size kitaptan ayetler soyleyecek. Komşusu acken tok yatan bizden değildir hadisini ve kardeşi acken tok yatan insanları anlatın size kitaptan ayetler soyleyecek. Sokakta daha 7-8 yaşında coplerden kağıt toplayan cocukları ve o cocukları gormezden gelerek luks jiplerde siyah gozluklu musluman ablaları sorun size kitaptan ayetler anlatacak. Ve son noktayı son sorunuzla koyun; Ulan kitapta var diyorsun sabahtan beride kimsede yok nasıl olacak bu iş? diye sorun ve kapatın bu polemiği. Bu konuyu anlatıyorum ki insanlara bakıyorsunuz surekli bir din tartışmasında, beyinleri uyuşmuş, gozleri kararmış, hayatı mutluluğu unutmuş benim dinimde şu var senin dininde şu yok tartışması hicbirisi ulan benim dinimde var ama bende yok ben neyi tartışıyorum diyemiyorum. Her biri birer silahşor olmuş ama kendilerinde silah yok. Her sozde kendini, ruhunu ve vicdanını yaralanıyor haberi yok. İşte tam olarak boyle birşey kultur dini. Kitapta var bende yokcular varya tam olarak kultur dinine sarılmışlar rahatları huzurları yerinde hicbirşey dedirtmezler. Bırak komşuyu kardeşi acken karnı tok, sıcak yatağında gotunu kaşıya kaşıya yatan insanlar muslumanım diyor. Peygamber ne diyor; "Onlar bizden değil" diyor. Sen bunları dile getirince hemen kultur dini devreye girer ve savunmaya gecerler. "Ama peygamber..." dersin "Sen sus cahil, kafir" derler, duymak istemezler. Niye? Rahatları yerinde cunku.
Bu yazımı dini polemik acmak ya da bu polemiğe benzin dokmek icin değil aksine insanların bu polemikten uzak durması amacıyla yazdım..