Kalpten cıkan en buyuk damar olan aortun, uzun sureli yuksek basınca maruz kalması sonucu ic cidarından başlayarak yırtılması olayına ´aort diseksiyonu´ adı verilir. Son derece acil bir durumdur ve hayati tehlike soz konusudur. Aort damarındaki yırtılmanın yerine gore, klinik seyir farklılıklar gosterebilir. Hastanın, hemen teşhis konulup, saatler icerisinde ameliyata alınması gerekebilir ve yırtılmış olan aort kısmı, yapay damar ile değiştirilerek tamir edilir. Aortun bazı bolgelerinde doğuştan veya sonradan olan sebeplerle yerel ´balonlaşma (anevrizma)´ olabilir. Bu anevrizma capı 5,5 – 6 cm´e ulaştığında ´patlama´ riski oldukca yuksektir. Bu nedenle damarın bu bolgesinin cıkartılıp yerine yapay damar konulması gerekir.
Eğer anevrizma goğus kafesi icinde ise acık kalp ameliyatı veya endovaskuler yontemlerle tamir edilir. Eğer karın boşluğunda ise acık kalp ameliyatına gerek duymadan karın boşluğuna girilip, cerrahi olarak veya yine endovaskuler yontemlerle yapay damar grefti yerleştirilir.
Aortun bacakları besleyen dallarının başlangıc kısımlarında yerel daralmalar oluşabilir (yağ ve kolesterol birikimi sonucu). Bu darlıklar bacaklarda onemli derecede beslenme bozukluğu yapıyor ise bacaklara giden kan akımını artırmak amacı ile kopruleme (by-pass) ameliyatı yapılabilir.
[h=2]Antalya Kalp Damar Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Aort cerrahisi
Sağlık0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Aort cerrahisi