Anevrizmayı genel olarak; damar duvarının ceşitli nedenlerle zayıflayıp bozulması sonucu genişlemesi ve balonlaşması diye tanımlayabiliriz. Bir damar capının normalden %50 artması durumunda anevrizmadan bahsedebiliriz. Anevrizma vucuttaki tum damarlarda olabilir ancak bizim bahsedeceğimiz; anevrizmanın en sık gorulduğu aort damarı anevrizmalarıdır. Aort damarı kalpten cıkan ve oksijenlenmiş kanı tum vucuda taşıyan en kalın atar damardır. Kalp ten cıktıktan sonra sırasıyla goğus boşluğu ve karın boşluğunda seyrederek her iki kasıktan ayak uclarına kadar seyreden tum damarlar aort damarının devamı olan damarlardır. Bir damarda anevrizma olmasının onemi, giderek damar capının ve dolayısı ile basıncın artması sonucu patlama riskidir. Goğus boşluğu bolumunde olanlara Torakal aort anevrizması , karın boşluğu icinde bulunan bolumde meydana geldiğinde ise Abdominal aort anevrizması denir.
Sebepleri nelerdir:Temel neden damar duvarının yapısının bozularak zarar gormesidir. Hipertansiyon, sigara kullanımı, kolesterol yuksekliği ve ateroskleroz, enfeksiyonlar, travma ve genetik yatkınlık hastalığa yol acan nedenler olarak sayılabilir.
Belirtileri nelerdir:Coğu zaman belirti vermeyerek sinsi şekilde ilerler. Bulundukları bolgeye bağlı bası oluşturabilirler. Kalpten hemen cıkışta meydana gelirse aort kapak yetmezliğine, soluk borusuna bası yaparsa nefes darlığına, abdominal aort anevrizmaları ise karın ve sırt ağrılarına neden olabilirler. Bazen de tesadufen başka tetkikler yapılırken tespit edilirler. Anevrizmalar nadiren de patlamış olarak acil servislere başvuran hastalarda tespit edilirler. Bu durumlarda hayati risk cok fazladır ve acil girişim şarttır.
Tanı yontemleri:Anevrizmalar genelde belirti vermedikleri icin tesadufen tanı konabilirler. Abdominal aort anevrizmaları muayene sırasında karın bolgesinde palpasyonla fark edilebilir. Bunun dışında en kolay ve ucuz yontem olarak Ultrasonografiyi soyleyebiliriz. Fakat gunumuzde konvansiyonel veya CT angio ile tanı rahatlıkla konabilmektedir. CT angio aynı zamanda takip altındaki hastaların değerlendirilmesinde de en sık tercih edilen yontemdir.
Tedavi:
Anevrizmalar tanı konduktan sonra bulundukları bolgeye gore değerlendirilirler. Belirli capın uzerinde ve patlamış olanlar derhal ameliyat edilmelidir. Damar capı mudahale sınırının altında olanlar belirli aralıklarla takip edilmelidirler. Bu donemde ek risk faktorleri kesinlikle ekarte edilmelidir. Hipertansiyon kontrol altına alınmalı hasta kendini travma ve ani darbelerden korumalıdır. Sigara kesinlikle bırakılmalıdır. Sigara icimi anevrizmalı takip edilen hastalarda ruptur (patlama) riskini artırmaktadır. Tedavi acık yontemlerle yapılacağı gibi EVAR dediğimiz Angio laboratuvarında kateter aracılığı ile anevrizmaya stent yerleştirme şeklinde de yapılabilmektedir. Bu yontemle kasık bolgesinden ilerletilen bir klavuz tel ile damara stent yerleştirilerek hasta aynı gun ayağa kalkabilmektedir. Elbette hangi yontemin kullanılacağı hastaya gore karar verilmektedir.
[h=2]İstanbul Kalp Damar Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Aort anevrizmaları ve sebepleri
Sağlık0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Aort anevrizmaları ve sebepleri