AntioksdantlarVUCUDUMUZUN KORUYUCULARI: ANTİOKSİDANTLAR
Vucudumuzdaki biyokimyasal tepkimelerin oluşumu icin gerekli olan, soluduğumuz hava ile aldığımız oksijen, bazı durumlarda serbest radikaller denilen toksik oğeler oluşturur. Cevremizdeki hava kirliliği, ultraviyole ışınları, radyasyon, egzos gazları, sigara dumanı gibi bircok faktor hucrelerimizi etkileyerek serbest radikalleri coğaltır. Coğalan serbest radikaller, vucudun tum hucre ve organlarına zarar vermeye başlar. Kalp hastalığı, kanser, katarakt ve yaşlanma gibi sağlık sorunları daha cabuk ortaya cıkar. Yaşamın sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi icin bu maddelerle savaşmak gerekir. Antioksidantlar vucuttaki oksidasyonu onleyerek serbest radikallerin oluşumunu engelleyen veya zararlı etkilerini azaltan yararlı besin oğeleridir.
Antioksidant maddeler vucut hucreleri tarafından uretildiği gibi, besinlerin bileşiminde de doğal olarak bulunur. Bunlar; A vitamininin on maddesi olan beta- karoten, E vitamini, C vitamini, selenyum, cinko, sebze ve meyvelerin renk pigmentlerinin kaynağı olan flavonoidler ve omega-3 yağ asitleridir.
Yapılan calışmalarda ozellikle beta-karoten, C vitamini, E vitamini ve flavonoidlerin kotu kolesterol olarak adlandırılan LDL-kolesterol duzeyini duşurduğu gosterilmiştir. Bu nedenle bu vitaminler ve flavonoidler kalp- damar sistemini koruyarak hastalık riskini azaltabilmektedirler.
Yeterli bir şekilde tuketilen sebze ve meyvelerden alınan flavonoidler aynı zamanda kanser oluşumunu engelleyici ozelliklere de sahiptir. Bu konuda yapılan bircok calışmada gunluk beslenmesinde sebze ve meyvelere geniş yer veren bireylerde kanser riskinin azaldığı belirlenmiştir. Antioksidant ozellik gosteren mineraller olan Selenyum ve Cinko da antikarsinojenik (kanser onleyici) etki gosteren diğer antioksidanlardır.
Doğal antioksidanların besinsel kaynakları:
A Vitamini: Balık, yumurta sarısı, bitkisel sıvı yağ, kayısı, havuc, domates, portakal, ıspanak, brokoli, şeftali, lahana gibi yeşil-sarı sebze ve meyveler, en zengin A vitamini kaynaklarıdır.
C Vitamini: Maydanoz, yeşilbiber, ıspanak, asma yaprağı, brokoli gibi koyu yeşil sebzeler, turuncu meyveler, kivi, cilek, kızılcık, kuşburnu ve kiraz da yoğun olarak bulunur.
E Vitamini: Bitkisel sıvı yağlar, yağlı tohumlar (badem-ceviz-fındık) , yeşil yapraklı sebzeler, tahıl taneleri ve kuru baklagiller en iyi kaynaklarıdır.
Flavonoidler: Soğan, sarımsak, pırasa, patates, lahana, brokoli, karnabahar, kırmızıbiber, ıspanak, cilek, elma, vişne, kiraz, erik, siyah uzum, kırmızı şarap, turuncgiller, yeşil cay en yaygın besinsel kaynaklarıdır.
Selenyum: Deniz urunleri, tahıllar, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak ve yumurta da bulunur.
Cinko: Et, sut, peynir, yumurta, deniz urunleri ve balık gibi hayvansal gıdaların hepsi cinkodan zengindir. Ayrıca, tam tahıl urunleri, kurubaklagiller, soya fasulyesi ve ozellikle kabak cekirdeği ile ayciceği cekirdeği de iyi kaynaklarıdır.
Omega - 3 yağ asitleri: Yağlı balıklar (somon, alabalık, hamsi) yeşil yapraklı bitkiler ve bazı yağlarda (%11 kanola yağı, %57 keten tohumu, %8 soya) bulunur.
[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Antioksdantlar
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Antioksdantlar