K vitamini kanın pıhtılaşması icin gerekli olan bir vitamindir. Bu sebeple ozellikle kanın pıhtılaşmasını onleyen antikoagulan ilacların kullanımında beslenmeyle alınan K vitamini arasında bir etkileşim bulunmaktadır.


Antikoagulan ilaclar warfarin icerirler ve yaygın adıyla coumadin olarak bilinirler. Coumadin K vitaminine bağımlı pıhtılaşma faktorlerinin karaciğerde uretilmesini engeller. Bu nedenle beslenmeyle hergun farklı ve yuksek dozda K vitamini alımı ilacın etkisini azaltacaktır, bu nedenle beslenmeye dikkat edilmelidir.


Kanın pıhtılaşması , herhangi bir kanama durumunda kan kaybını azaltmak icindir, ancak pıhtılaşma damar icinde gercekleştiğinde pıhtılar beyin ve kalp gibi yaşamsal oraganlara giderek tıkanıklıklara ve ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Anti-koagulan ilaclar bu nedenle pıhtılaşma riski yuksek olan bireylerde kullanılmaktadır.


İlac alımında dikkat edilmesi gereken bir onemli nokta ilacınızı hergun aynı saatte ve onerilen dozda alınmanız gerekir. Asla ust uste iki doz birden alınmayınız. Beslenme duzeninizin mutlaka dengeli olması gerekmektedir. Birtakım sağlık sorunları sebebiyle diyetinizde değişiklikler yapmak gerekirse hekiminize mutlaka bilgilendirmelisiniz.


Coumadin kullanımıyla beraber diyetin K vitamini iceriğinin 300 – 350 mcg aralığında olması gerekmektedir. Onemli olan K vitamini alımının gunler arasında 250 mcg'dan buyuk farklılıklar gostermemesidir. Beslenmede bir gunde bu denli farlılık yaratacak tek besin grubu yeşil yapraklı sebzelerdir.


Dengeli K vitamini alımı icin:
Yuksek K vitamini iceren besinlerin tuketimi yasakdeğildir. Onemli olan gunluk beslenmenin olabildiğince sabit ve dengeli olabilmesidir. Beslenme duzeninizde onemli değişiklikler yapacağınız zaman mutlaka doktorunuzula iletişime gecin. Besinlere uygulayacağınız derin dondurma, pişirme, kurutma gib işlemler besinlerin K vitamini iceriğini etkilemezler.

K vitamini iceren besinler ve tuketimleri:
Yeşil yapraklı sebzeler, bruksel lahanası, ıspanak, brokoli, Lahana, kara lahana, pazı,semizotu,dereotu,roka, şalgam,asma yaprağı,Maydanoz, kıvırcık, su teresi, yeşil hardal,Kabuklu salatalık hindiba ,nane, bezelye,Yeşil soğan, aysberg salata K vitamininden zengin besinlerdir. İlaca başlamadan once bu besinlerden nasıl tuketiyorsanız ilac tedavisi boyunca da aynı duzeyde ve sıklıkta teketin. Diyetinizden tamamen cıkartmak veya aynı gun icinde aşırı tuketmek gibi alışmış olduğunuz duzenden farklı bir tuketimde bulunmamaya ozen gosterin.
Soya yağı ve kanola yağı yerine diğer yağları tercih ediniz. Mayonez kullanmamayı alışkanlık haline getiriniz. Soya eti, soya filizi kullanılmayınız. Elma,armut,ayva,salatalık ve kabağı kabuksuz tuketin. Kabuk kısımlarında ve sebzelerin dış yapraklarında 3-6 kat daha fazla K vitamini bulunmaktadır. Avokado ve kiraz tuketmeyiniz Acı biberinde kanı sulandırıcı etkisi vardır, alışık olduğunuz duzenin dışında acı biber kullanmayınız. Omega-3 yağ asidi tabletlerini kullanmayınız. E,A,C vitaminlerini gereksinimden daha yuksek seviyede bulunduran vitamin preparatlarını kullanmayınız. Coenzim Q-10, Ginseng, Gingko Biloba, Zencefil, Sarımsak gibi bitkisel beslenme destek urunlerini kullanmayınız. Yoğurt ve kefir, bağırsakta K vitamini yapımını arttırırlar. Bu nedenle alışık olduğunuz duzenin dışında bir tuketimde bulunmayınız. İceriği bilinmeyen bitki cayları, yeşil cay ve yabani tohumlar kullanılmamalı. Siyah cay tuketiminde bir sınırlama yoktur. Alkol kullanımından kacının.

Kısıtlaması olmayan besinler:
Tahıl tohumları (buğday,arpa,yulaf vb) Kok yumru sebzeler (Patates ,yer elması ,kereviz) Kırmızı et, beyaz et, peynir, yumurta Kurubaklagiller Greyfurt, mandalina,partakal,kavun,kayısı,şeftali,uzum, erik,cilek,kabuksuz elma,kabuksuz ayva, kabuksuz armut

K Vitamininden Zengin Olan Sebzelerin 250 Mcg K Vitamini Sağlayan Olcu ve Miktarları

SEBZE ADI
ORTALAMA OLCU
MİKTAR (g)
Bruksel Lahanası
2-3 Adet
60
Brokoli

125
Ispanak
Yaprağından Yapılmış Yemek
Yaprak Sap Karışık Yemek
Sap Haşlama, Corba

1 Yemek Kaşığı Pişmiş
2 Yemek Kaşığı Pişmiş
Serbest

30
60
Beyaz- Yeşil Lahana
7 Yemek Kaşığı Pişmiş Veya 8-10 Kucuk Sarma
175
Kara Lahana
1 Yemek Kaşığı Pişmiş
25
Kıvırcık Marul
Cok Acık Yeşil Yapraklar
Koyu Renkli Dış Yapraklar

25-30 Yaprak
4-5 Adet Orta Buyuklukte

200
30
Maydanoz (Yaprak)
1/3 Demet Veya 15-20 Dal
35
Pazı (Yaprak)
1 Yemek Kaşığından Az Yemeği Veya 4-8 Adet Etli Sarma
30
Asma Yaprağı
8-10 Adet Etli Veya Zeytinyağli Sarma
30


[h=2]Ankara Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]