Anormal vajinal ve uterus kanaması (anormal kanamalar)Normal adet kanaması 21-35 gun arasında gelen 5-7 gun suren ve 80 ml. yi gecmeyen kanamalardır. Bu tarifin dışında kalan kanamalar anormal uterin kanamalar olarak adlandırılır
[h=3]Adet kanaması nasıl olur?[/h]Adet bitimiden yumurtlama donemine kadar salgılanan ostrojen sayesinde rahim ici kalınlaşır. Yumurtlamadan sonra yukselen progesteron hormonunun etkisiyle sağlam bir yapı kazanan endometrium dene rahim ic zarı progesteronun duşmeye başlasıyla birlikte beslenmesi bozulur ve dokulmeye başlar. Bu adet kanamasi olarak kendini gosterir.
[h=3]Normalde adet suresi ve miktarı ne kadar olmalı?[/h]Adet kanamasının 2-7 gun arasında surmesi normal olarak kabul edilir. Miktar olarak gunde 3-5 ped dolu dolu oluyorsa yine olarak fazla kabul edilir.
[h=3]Adetin sıklığı ne kadar olmalıdır? Kac gunde bir adet olmalıdır?[/h]Adetin başlangıcından bir sonraki adet başlangıcına kadar gecen sure en az 21 gun en fazla 35 gun olması gerekir. Bu sureler icerisinde her kadında farklı olabilir. Kadınların buyuk coğunluğu 28 gunde bir gorur.
• Polimenore: 21 gunden daha sık olan adet kanaması
• Oligomenore: 35 gunden fazla aralıklarla olan mens kanaması
• Hipermenore: Miktarı 80 ml. den fazla olan adet kanaması
• Hipermenore: Miktarı 80 ml. den fazla olan adet kanaması
• Metroraji: Duzensiz aralıklarla olan kanama
• Menometroraji: Sık, duzensiz ve fazla miktarda olan adet kanaması
• Intermenstrual kanama (ara kanama): Normal adet kanamaları arasında olan kanamalar

Anormal vajinal ve uterus kanamaları 2 şekilde sınıflanarak incelenir:
Organik sebebe (altta yatan hastalığa veya anatomik anormalliğe) bağlı kanama
Disfonksiyonel uterus (rahim) kanaması: Kanamayı acıklayacak herhangi bir organik sebep yoktur.
[h=3]Organik sebebe bağlı anormal uterus kanamaları[/h]Ureme cağındaki kadınlarda anormal uterin kanamanın en sık nedeni gebelik problemleri haric tutulduğunda anovulasyon dediğimiz yumurtlama olmamasıdır. Adet oncesi yada adet gormeye başlayan genc kızlarda en sık neden vulvovajinit dediğimiz genital kanal enfeksiyonlarıdır. Menopozal kadınlarda ise en sık kanama nedeni rahim ic zarının incelmesidir(endometrial atrofi).Ureme cağındaki kadınlarda anormal uterin kanamanın en sık nedeni gebelik problemleri haric tutulduğunda anovulasyon dediğimiz yumurtlama olmamasıdır. Adet oncesi yada adet gormeye başlayan genc kızlarda en sık neden vulvovajinit dediğimiz genital kanal enfeksiyonlarıdır. Menopozal kadınlarda ise en sık kanama nedeni rahim ic zarının incelmesidir(endometrial atrofi).
[h=3]Anormal uterus kanamalarının nedenleri[/h]• Gebelik komplikasyonları
Tum yaş gruplarında anormal uterin kanaması olan kadınlarda ilk akla gelmesi gerek problem gebelik problemleridir. Bilinmeyen bir gebelik olabilir yada bilinen bir gebeliğe bağlı komplikasyonlar nedeniyle kanama oluşabilir. Dış gebelik, duşuk tehdidi, olu bebek, mol gebeliği durumlarında kanama problemleri olabilir. • Miyoma uteri (rahimde ur)
Rahimin en sık rastlanan iyi huylu tumorleridir. Kadınları %20’ sinde değişik buyukluklerde miyomlar izlenir. Rahim kas tabakası icindeki (intramural miyom) yada rahim ic zarının bulunduğu yerdeki miyomlar (submukoz miyom) en cok kanama yapan miyom turleridir. Subseroz miyom dediğimiz rahmin dışına doğru buyuyen miyomlarda kanama problemi cok fazla yaşanmaz.
• Servikal ve Endometriyal Polip
Endometrial polipler (rahim icini kaplayan zar tabakada ortaya cıkan et parcası) ureme cağındaki kadınların %2’sinde gorulur. Rahim ağzında polip (servikal polip) olasılığı da %4 civarındadır Ancak bunların kanser barındırma ihtimali son derece duşuktur. Bununla birlikte beraberinde yıllar icerisinde kansere cevirecek problemler bulunabilir. Hastada kanama problemi olmasa dahi poliplerin muhakkak alınarak patolojik incelemesinin yapılması gerekir.
• Over (yumurtalık) kistleri
Yumurtalıktaki iyi yada kotu huylu kistler aşırı ostrojen salınımına neden olarak anormal kanama nedeni olabilir.
• Kanserler
Genital organlara ait kanserler kanama nedeni olabilir. Ozellikle menopoz sonrası kanaması olan hastaların %10’ unda rahim ici kanseri (endometrium kanseri) tesbit edilecektir. Rahim ağzı, tupler ve yumurtalıklardan kaynaklanan kanserler de kanama nedeni olabilir.
• Enfeksiyonlar
Genital sisteme ait organların enfeksiyonları da anormal uterus kanaması nedeni olabilir. Endometrit (rahim ici iltihabı) veya servisit (rahim ağzı iltihabı) değişik miktarlarda kanama yapabilir.
• Sistemik hastalıklar
Pıhtılaşma bozuklukları, hormonal bozukluk yapan hastalıklar yada siroz gibi hastalıklarda değişik derecelerde kanama problemi olabilir.
• İlaclar ve yaşam bicimi
Doğum kontrolu amacıyla kullanılan doğum kontrol hapları, spiraller, menopoz doneminde kullanılan hormon replasman tedavileri (HRT), antidepresanlar, antikoagulanlar, kortikosteroidler gibi ilaclar veya yoğun stres, obezite gibi beslenme bozuklukları ve aşırı fiziksel egzersiz anormal kanama nedeni olabilir.
[h=3]Disfonksiyonel Uterin kanamalar (DUK)[/h]Herhangi bir organik sebebe bağlanamayan rahim kanaması disfonksiyonel uterus kanaması olarak adlandırılır. Anormal uterus kanamalarının %70’i bu gruba girer. En sık sebebi anovulasyondur (yumurtlamanın olmaması). İlk adet gorulmeye başlandığı donemden sonraki ilk 2 yıl boyunca adetlerin coğu anovulatuardır. İlk adet yıllarında ve menopoz oncesinde daha cok gorulurler.
[h=3]Anormal uterus kanamalarında tanı[/h]Anormal uterin kanaması olan kadınlarda ilk aşama titiz bir ozgecmiş ve fizik muayenedir. Elde edilen bulgular ile beraber uygun laboratuvar ve goruntuleme tetkikleri ile kanama nedenleri araştırılmalıdır.
Ureme cağındaki kadınlarda yapılacak ilk test gebelik testidir. Tup ligasyonu dahi olsa yapılması gereklidir. Hormonal bozuklukları ekarte etmek icin tiroid fonksiyon testleri, prolaktin duzeyleri olculmelidir. Endometriyal hiperplazi veya kanser icin risk faktorleri olan kadınlarda endometriyal biyopsi yapılmalıdır. Ozellikle tedavi sonrası duzelmeyen kanamalarda biopsi yapılması şarttır. Yine rahimdeki patolojileri incelemek icin transvaginal ultrasonografi, rahim icindeki patolojileri goruntulemek icin salin infuzyon sonohisterografi yada histeroskopi yapılması uygun olacaktır.
[h=3]Anormal uterus kanamalarında tedavi[/h]Anormal uterus kanamalarında tesbit edilen bir organik neden varsa onun tedavisi yapılır. Miyom, polip, kist yada kitle tesbit edilen hastalarda gerekli cerrahi tedavi uygulanır. Enfeksiyon varsa antibiyotik veya altta yatan hormonal bozukluk varsa ona yonelik ilac tedavisi uygulanır.
Disfonksiyonel uterin kanamalarda organik bir neden olmadığından operatif girişimler genelde gerekmez. İlac tedavileri veya yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavide sonuca ulaşılabilir.
Aşırı kanama olan adolesanlarda progesteronlar, doğum kontrol hapları ve demir preparatları tercih edilir. Ureme donemindeki hastalarda doğum kontrol hapları, progesteronlar ve hormonlu spiraller tedavi seceneklerimizdir. Menopoz donemindeki hastalarda biyopsi sonucumuzun normal olduğu teyit edildikten sonra doğum kontrol hapları, progesteronlar, hormonlu spiraller, GnRH analogları kullanılabilir. Menopozdaki hastalarda endometrial ablasyon ve histerektomi dediğimiz rahim alma operasyonu da diğer seceneklerdir. Tum yaş gruplarında ağrı kesiciler kanama miktarını %50 oranında azalttığından tedavide kullanılabilir.
[h=3]Uzun suren adet kanaması nasıl durdurulur?[/h]Uzun suren adet kanaması sebepleri araştırıldıktan sonra organik bir neden yoksa hormonal testler sonucunda anormallik tesbit edilirse bunların duzeltilmesi gerekir. Hormonal anormallik tesbit edilmeyen hastalarda analjezikler, doğum kontrol hapları ve progesteronlar da tedavide kullanılabilir.
[h=3]Aşırı adet kanaması nasıl durdurulur?[/h]Aşırı adet kanaması genelde yeni adet gormeye başlayan genc kızlarda olur. Kanamanın yoğunluğundan dolayı bu hastalarda bazen hemoglobin 3-4 değerlerine kadar duşebilir. Bu hastalardaki duşuş cok kısa surede olursa kan vermek gerekebilir. Aynı zamanda bu hastalarda yuksek doz doğum kontrol hapları yada yuksek doz progesteronlar kanamayı cabucak kesmek icin kullanılır. Aşırı kanama normale dondukten sonra tedaviye duşuk dozde 3-6 ay daha devam edilmelidir.
[h=3]Kahverengi adet kanaması ne anlama gelir?[/h]Bu kanamalar genelde adet oncesi yada hemen sonrasında lekelenme şeklinde olur. Tum organik nedenler araştırılmalıdır. Genelde herhangi bir neden bulunamaz.

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]