Oğretmenlerin merak ettikleri durumlardan biri de zorunlu hizmet sayılan okulda calışmakta iken yine zorunlu hizmet sayılan başka bir okula atandığında zorunlu hizmet suresinin nasıl hesaplanacağıdır.
Oğretmenlerin merak ettikleri durumlardan biri de zorunlu hizmet sayılan okulda calışmakta iken yine zorunlu hizmet sayılan başka bir okula atandığında zorunlu hizmet suresinin nasıl hesaplanacağıdır. baştan soyleyeyim mevcut yasalar ve yonetmelikler gereği son atanarak goreve başladığı okulun zorunlu hizmet suresine tabi olur.Yani farzedelim ki oğretmen zorunlu hizmet suresi 4 yıl olan bir okulda calışırken zorunlu hizmet suresi 7 yıl olan okula atandığında onceki calışmış olduğu zorunlu hizmet sayılan okullardaki gorev yılları ile birlikte toplam 7 yıl zorunlu hizmet sayılan okullarda gorevini yerine getirmek zorunda olur.Daha da orneği detaylandırayım;Zorunlu hizmet suresi 4 yıl olan okulda 3 yıl calıştığında normalde 1 yıl zorunlu hizmet suresi kalmış olur ama 7 yıl olan başka bir zorunlu hizmet sayılan okula atandığında artık o 3 yıllık zorunlu hizmet gorevi ile birlikte artık yeni atandığı okulda 4 yıl daha calışmak zorundadır oğretmen. Zorunlu hizmet yukumluluğunu, birden fazla farklı hizmet bolge ve alan olan okullarda yerine getiren oğretmenlerin zorunlu hizmet surelerinin hesabı konusunda kafalarda tereddutler olduğu gibi bu durumda zorunlu hizmet yukumluluğunun nasıl kaldırılacağı konusunda her gecen gun sorular guncelliğini koruyor. Oğretmenler yukumlu olduğu zorunlu hizmetini ilk atandığı okulda sonuna kadar calışarak yerine getirmek zorunda değiller ki coğu zaman da yine zorunlu hizmet yukumluluğu ongorulen başka bir okula ( hizmet alanı 4.-5.-6.) yer değiştirerek geri kalan sureyi tamamlayabiliyorlar. Zaten 17 Nisan 2015 Cuma gunu ve 29329 sayılı resmi gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin “Zorunlu calışma yukumluluğune bağlı yer değiştirmeler” başlıklı 43. Madde 4. Fıkrasındaki “Mazerete bağlı yer değiştirmeler haric olmak uzere zorunlu calışma yukumlusu oğretmenlerden zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen eğitim kurumunda en az 3 yıl sureyle gorev yapanlar, il icindeki ya da diğer illerdeki zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilir.” hukmu ve 8. Fıkrasındaki “ Zorunlu calışma yukumluluğune tabi oğretmenler, bu Yonetmelikte belirtilen istisnalar haric olmak uzere zorunlu calışma yukumluluklerini tamamlamadan zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanları dışına yer değiştirme isteğinde bulunamaz.” Hukumleri gereği mazeret durumuna bağlı yer değişikliği haric zorunlu hizmet yukumluluğunu bitirmemiş olan oğretmenler il ici veya il dışı yer değiştirme başvurularında yine zorunlu hizmet olan okulları tercih edip atamaları yapılabilir.Yani zorunlu hizmet yukumluluğunu yerine getirirken yer değiştirmek isteyen oğretmenler sadece zorunlu hizmet olan okulları tercih edebilirler(mazeret durumuna bağlı yer değişikliği haric.)Bu yuzden oğretmenlerin, zorunlu hizmet yukumluluğunu başladığı okulda sonuna kadar gorev yaparak bitirime zorunluluğu olmadığı gibi başka bir okula tayin isterken ise yine zorunlu hizmet alanı olan okulu tercih etme zorunluluğuna tabi olduklarını unutmamaları gerekir. Bulunduğu okulda veya ilde calışılma şartı olan 3 yıllık suresinin sonunda il ici yada il dışı atama ile şu anki calıştığı okuldan farklı zorunlu hizmet suresi olan okullara atanan oğretmenlerin calıştığı okulların zorunlu hizmet yukumluluğu ongorulen surelerinin farklı olmasından dolayı zorunlu hizmetinin hangi sureye gore tamamlayacağı yonunde her kafadan ayrı bir ses cıktığı icin oğretmenlerinde kafaları ne yazık ki karışmaktadır.Hatta bazı milli eğitim mudurluğu calışanlarının bile yanlış bilgilere sahip olduğuna uzulerek şahit olmaktayız. Kafalardaki bu karışıklığı giderebilmek icin yine 17 Nisan 2015’te tarihinde yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin “Zorunlu calışma yukumluluğune bağlı yer değiştirmeler” başlığındaki 43. Maddesine bakmak gerekir.Bu maddenin 9. Fıkrasında gecen “ Bu madde kapsamında gorev yeri değiştirilen oğretmenler, atandıkları yer icin ongorulen zorunlu calışma suresine tabi tutulur. Ancak, zorunlu calışma suresi yonunden daha once gorev yaptıkları hizmet alanından daha az calışma suresi ongorulen hizmet alanlarına atananlar, atandıkları tarihten itibaren en az bir yıl gecmeden ve zorunlu hizmet yukumluluğunu tamamlamadan mazeret durumu haric herhangi bir nedenle yer değiştirme isteğinde bulunamaz.” Hukumden de anlaşılacağı uzere gorev yeri değişen oğretmenlerin geri kalan zorunlu hizmetinin atandığı okulun zorunlu hizmet alanında devam edeceği; 5. Fıkrasındaki “ Zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen eğitim kurumlarında gorev yapan oğretmenlerden gorevli oldukları eğitim kurumunun kapanması, norm kadro uygulaması, mazeret veya diğer nedenlerle gorev yerleri zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen eğitim kurumlarına değiştirilen oğretmenlerin bulundukları hizmet alanında calışmaları gereken surenin hesabında, daha once gorev yaptıkları eğitim kurumlarında gecen hizmet sureleri birlikte değerlendirilir.” Hukum ile farklı zorunlu hizmet suresine tabi okullarda gorev yapan oğretmenin ise bulundukları hizmet alanında (son calıştığı okulda) calışması gereken surenin hesabında onceden gorev yaptığı gorev surelerinin de hesabın icine katılacağını ve birlikte değerlendirilmesi gerektiği emredilmektedir.Fakat her şeye rağmen bu hukumlerin olası mağduriyetlerin onune gecilmesi ve tereddutlerin kaldırılması adına daha acıklayıcı ifadelerle oğretmenlerin leyhine duzenlenmesi gerektiğini de soylemeden gecmek olmaz. Saygılar... Sedat DEGER Eğitimci Yazar http://www.sedatdeger.com https://www.facebook.com/sedat.deger.526 https://twitter.com/sedatdeger09 https://www.instagram.com/sedatdeger.sd
Kaynak
MEB Personel
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İlkokul, Ortaokul
- Zorunlu Hizmet Okulundan Zorunluya Atanan Oğretmen Son Atandığı Okulun Zorunlu Hizmet