Pap testi nedir?
Pap smear ya da servikal sitoloji taraması ,serviks (rahim ağzı ) hucrelerindeki anormal değişikliklerin saptanması ve bu değişikliklerin kansere donuşmeden erken tedavi edilebilmesini sağlar.
Anormal Pap testine neler sebep olabilir?
Asıl sebebi HPV virusu enfeksiyonudur. HPV virusunun ceşitli tipleri vardır. Bir kısmı genital siğillere yol acarken ,onkojenik olan kısmı vulva , vajina ve serviks kanserine yol acar.
Servikal displazi, CIN ve SIL arasındaki fark nedir?
Displazi ve CIN(servikal intraepitelyal neoplazi) servikste gercekte oluşan değişiklikleri tanımlar.Bu grup değişiklikler hafif,orta ve şiddetli olmak uzere uce ayrılır.CIN1 (hafif displazi) coğunlukla kendiliğinden iyileşir. CIN 2 (orta) ve CIN 3 (şiddetli) displaziler ise daha onemli değişikliklere işaret eder.Patolojik ornekleme (biopsi) tanısında CIN rapor edilebilir.
SIL (skuamoz intraepitelyal lezyon) Bethesda Sistemi tarafından kullanılan bir sınıflamadır ve serviks yuzeyindeki anormal hucresel buyumeye işaret eder.Sitolojik ornekleme (Pap smear testi) ile yapılan taramalarda rapor edilir. Skuamoz hucreler serviksin dış yuzeyinde yer alan hucrelerdir.
Bethesda Sistemi nedir?
Bu sistem patoloji laboratuarlarının Pap testi sonuclarını tanımlamada kullandıkları terminolojiyi icerir.
•Normal: Kanser ya da kanser oncesine ait değişiklikler yoktur.
•ASC-US: Servikal hucrelerde bazı değişiklikler bulunmuştur.En sık gorulen anormal Pap testi sonucudur. Bu değişiklikler coğunlukla HPV enfeksiyonuyla ilişkilidir.
•SIL: Bazı hucresel değişiklikler mevcuttur ve bunlar kanser oncesi belirtiler olabilir.Duşuk grade (LSIL) ya da yuksek grade (HSIL) olabilir.
1-LSIL: CIN1(hafif displazi) ya da CIN 2 (orta displazi) anlamına gelir. LSIL cok sık gorulur ve coğunlukla tedavisiz iyileşir.
2-HSIL: CIN 3 (şiddetli displazi) ya da CIS (karsinoma in situ) anlamına gelir. Kansere donuşmesi muhtemeldir.
•ASC-H: (HSIL ekarte edilemeyen anormal skuamoz hucreler): Bariz olarak HSIL denemeyen ,ancak benzeyen değişikliklerdir.İleri testler gerekir.
•AGC: (atipik glanduler hucreler):Serviksin ic kısmı ya da rahimle ilgili kanser oncesi olduğunu duşunduren hucresel değişiklikler.
•Kanser: Anormal hucreler serviksin derin dokuları ya da diğer organlara yayılmış olabilir.
Anormal Pap testi sonucları icin ne zaman daha ileri calışmalar gerekir?
Anormal Pap testi sonucu alındığı zaman yapılacak calışmalar yaşınıza ve displazinin derecesine gore değişir.Bazen bir sonuc icin birden cok secenek gecerli olabilir.Doktorunuz sizi alternatifler konusunda bilgilendirdikten sonra ,hangisinin uygun olacağına beraber karar verebilirsiniz.
Kolposkopi nedir?
Koplposkopi doktorunuzun ozel bir cihazla serviksi buyuterek incelemesidir.
Endoservikal ve endometrial biopsi nedir?
Ceşitli aletler yardımıyla rahim ağzı ve rahim ic duvarından ornekler alınmasıdır.
CIN tedavisinde hangi işlemler yapılabilir?
•LEEP: Halka şeklinde ince bir telle, anestezi altında elektrik enerjisi kullanılarak serviksteki anormal bolgeler cıkarılır ve patolojik incelemeye gonderilir.
•Konizasyon: Anestezi altında serviksten koni şeklinde bir bolge cıkarılarak patolojik incelemeye gonderilir.
•Kriyoterapi: Serviksteki anormal doku dondurulur.
•Lazer: Serviksteki anormal doku lazerle yok edilir.
Bu tedaviler sonrasında da Pap testi ya da HPV testi ile takiplerin 6 ya da 12 aralıklarla surdurulmesi onerilir.

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]