ANORMAL UTERİN KANAMA
İlk adetinizi gormeye başladıktan 2 yıl sonra halen
1) Adet donemleri arası 21 gunden daha sık ise veya 42 gunden fazla ise
2) Adet kanaması 7 gunden uzun surerse veya
3) Adet kanaması ortalama gunde 3-5 pedlik kanamadan fazla ( 80 mililitreden fazla ise ) olursa anormal adet kanama duzeniniz var demektir.
Bu durumlarda kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
Anormal adet kanamalarının nedenleri
1)Gebelik komplikasyonları ( duşuk, dış gebelik vb..)
2)Anovulasyon ( yumurtlama bozukluğu ): Uzun bir donem adet gorememe sonrası uzun ya da ağır kanama
3)Kullanılan Hormon İlacları (Doğum kontrol ilacı kullananların % 30-40 da ilk adet dongusunde ara kanama olabilir; ancak bu durum gecicidir. Endişe etmeden doktorunuzu bilgilendirdikten sonra ilac kullanılmaya devam edilmelidir. Cunku belirli bir sure sonra adetleriniz duzene girecektir)
4)Anatomik nedenler
Endometrial polip: Ara kanama, duzensiz kanama, ağrılı adet gormeye sebep olabilmektedir.
Myom: Ozellikle rahim icine doğru gelişmiş myomlar daha sık adet duzensizliğine neden olmaktadır.
Servikal polip: Ozellikle ilişki sonrası kanama gorulmektedir.
5)Kan pıhtılaşma bozukluğu
6)Enfeksiyonlar ( Mikroorganizmaların rahim ağzında ve rahimde sebebiyet verdiği enfeksiyonlar )
7)Neoplazi: Rahim ağzı kanseri, rahim duvarının kalınlaşması veya kanseri, vajina kanseri
8)Kullanılan ilaclar: Antikoagulan (kan sulandırıcı ilaclar), steroid veya diğer ilac kullanımı
9)Travma ( ozellikle cinsel ilişki sonrası )
10)Diğer Endokrin ve Sistemik Sorunlar: Diyabet, guatr, karaciğer fonksiyon bozukluğu, hiperprolaktinemi ( sut salgılanmasını sağlayan hormonun artışı) , polikistik over sendromu, hiperandrojenizm.
Anormal adet kanamalarının yaş grubuna gore en sık gorulen nedenleri;
1)Ergenlik donemi: Bu donemde anovulatuar ( yumurtlama duzensizliği) kanama ve kan pıhtılaşma bozukluğu en sık gorulen sebepler arasında bulunmaktadır.
2)Reproduktif donem (Cocuk sahibi olma cağındaki kadınlar) : Erken gebeliğe bağlı kanama ve anovulatuar (yumurtlama duzensizliği) kanama en sık gorulen nedenlerdir.
3)Menapoza geciş donemi: Rahimde mevcut myomlar ve anovulasyon en sık nedenlerdir.
4)Menapoz sonrası donem: Rahim ic duvarının incelmesi (%56 ),rahim ic duvarında gelişen hiperplazi ( %15 ), rahim kanseri ( %7-10 ) sıklıkla gorulen sebeplerdendir.
TANI:
1)Oyku: Menstruel siklus aralıkları ( gun sayısı, duzeni), adet doneminde kanama miktarı ( hafif, orta, ağır), adet doneminin suresi, anormal adetlerin başlangıc zamanı ( ani veya kademeli olarak), birlikte olduğu durumlar ( cinsel ilişki sonrası, doğum sonrası, ilac kullanımı sonrası, kilo kaybı veya alımı sonrası), altta yatan sistemik hastalıklar (bobrek, karaciğer, tiroid, kan pıhtılaşma bozukluğu oykusu) varlığı sorgulanmalıdır.
2)Muayene: Rahim ağzı ve vajen lezyon, enfeksiyon varlığı acısından değerlendirilmeli, rahim boyutu ( normal veya buyumuş), kıvamı (sert veya yumuşak) ve hassasiyeti değerlendirilmelidir.
3) Laboratuar testleri
Gebelik testi
Tam kan sayımı
Adetin ikinci doneminde serum progesteron olcumu (yumurtlama varlığının araştırılması)
Karaciğer ve bobrek fonksiyon testleri
Koagulasyon profili ( Bu testle kan pıhtılaşma bozukluğu incelenmektedir)
Hormon profili
Serbest testosteron (akne, tuylenme artışı varlığında)
Pap smear testi (eğer aktif kanama yoksa)
4) Rahim ic tabakasının orneklenmesi: Kalınlaşma ve rahim kanseri şuphesi varlığında yapılmaktadır. 40 yaş uzerindeki kadınlarda uzun suren ve miktarı fazla adet kanaması mevcutsa onerilmektedir.
5) Goruntuleme calışmaları
Ultrason: Rahim ici ve dışı gebelik, rahim duvarı kalınlığı, rahim icinde myom, polip varlığı acısından değerlendirilmesinde ve yumurtalıkların incelenmesinde onemli bir tanı aracıdır.
Sonohisterografi: Ultrasonografi sırasında ceşitli kateterler ile rahim ic kavitesine steril sıvı verilmesi esasına dayanmaktadır. Bu yontemle rahim kavitesi net olarak gorulebilir ve bircok rahim ici patoloji ( myom, polip) saptanabilmektedir. Duyarlılığı neredeyse histeroskopiye eşdeğerdir. Muayene ortamında yapılabilmektedir.
Histeroskopi: Rahim icinin kamera ile değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır. Rahim ic duvarındaki patolojilerin tanı ve tedavisinde altın standard yaklaşımdır. Avantajı rahim ic kavitesinin direkt olarak gorulebilmesini sağlamasıdır. Ancak belirtilen diğer yontemlere gore daha invaziv bir işlemdir.
Manyetik Rezonans (MR) Goruntulemesi: Adenomyozis tanısında, myomların yerinin ve buyukluğunun tespitinde faydalıdır.
YAKLAŞIM
Doktorunuz tarafından gerekli muayene ve inceleme yapıldıktan sonra, tetkikler normalse adet duzensizliğinizin muhtemel sebebi anovulasyondur (yumurtlama bozukluğu). Ciddi bir kansızlık yoksa genellikle adet duzenleyici ilaclar ( doğum kontrol hapları, progesteron iceren ilaclar) ile tedavi verilmektedir. Ancak verilen ilacların etkinliği ve adet duzeniniz acısından belirli aralıklarla takip onerilmektedir.
Eğer adet duzensizliğine yonelik yapılan araştırmada yukarda anlatılan patolojilerden herhangi biri tespit edilirse; tedavi planlaması tespit edilen patolojiye yonelik yapılmaktadır. Bu hastalıkların hepsinin kendine ozgu medikal ve cerrahi tedavi ceşitleri bulunmaktadır.
Kaynakcalar
1)Berek & Novak's Gynecology (Novak's Textbook Gynecology)
2)The Johns Hopkins Manual of Gynecology and Obstetrics
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Anormal menstrual (adet) kanama
Sağlık0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Anormal menstrual (adet) kanama