“Anne, Ben Pembe Giymem” Cinsel Roller
“Cinsiyet ayrımı toplum tarafından geliştirir ve cocuklara gizli mesajlarla empoze edilir. Anne babalar olarak bunun bilincinde olmalıyız ve cocuklarımızı on yargısız buyutmeliyiz.”
Anne babaların, cocukların cinsel rolleri nasıl algıladıkları, bunları kabullenip, bu roller uygun nasıl davrandıklarını bilmesi cocukların sağlıklı kimlik geliştirmesinde yardımcı olacaktır.
Annesi pembe renkte bir kazak alan erkek cocuğun, annesine : “ Anne ben pembe giymem” diye neden tepki gosterdiğini hic merak ettiniz mi? Neden bunu kız cocuğu değilde erkek cocuğu soyluyor, Pembe kız rengi mi, Peki pembenin kız rengi olduğuna kim karar verdi, Erkekler pembe giyemez diye bir kural mı var, Bu kuralı kim koydu? gibi bircok soru aklınızdan geciyor olabilir.
Unlu filozof John Locke'a gore insan zihni boş bir levha gibidir ve bu lehva doğduktan sonra cevre tarafından doldurulur. Yani cocukların sosyal olarak dogustan sıfır geldiklerini ve cevreden aldıklarıyla bilinc (kavramlar) geliştirdiklerini savunur.
Cocuklarda cinsel rol ayrımları da toplum tarafından geliştirilir. Peki bu nasıl gelişir? İnsan sosyal bir varlıktır ve surekli cevresiyle etkileşim icindedir. Cocukta cevresiyle etileşim icinde buyur ve davranışları cevresindekilerin tepkisiyle şekillenir. Cevresindeki ilk yetişkin ona bakan annesidir. Annesinin tepkisiyle doğruyu ve yanlışı oğrenir. Annesi ona ayna tutarak yaptıklarını ve hissettiklerini isimlendirir. Herşeyi onun gozuyle oğrenir.
Sonra ise diğer cevresindeki yetişkinlerin verdiği tepkilerle dunyayı algılar, cevresindeki olup bitenlere anlam vermeye calışır. Bunu yapabilmek icin cocuk cevresinindeki yetişkinlerin davranışlarını, yaklaşımlarını ve cevresindeki objeleri dikkatle inceler. Bir butun olarak verilen gizli mesajları hemen alır. Kadın erkek rolleri de cevre tarafından bu mesajlarla verilir. Yani cocuk doğduğunda bu ayrımın farkında değildir. Yaşadığı tecrubeler, yetişkinlerin yaklaşımları ve verilen gizli ve acık mesajlarla “ neyin erkek işi ,neyin kadın işi olduğunu” sonradan oğrenir.
Cocuklarda kız erkek ayrımının en basit orneği: bir erkek cocuğunun “Ben erkeğim pembe giymem” demesidir. . Pembe rengin cocukalar tarafından kız rengi olarak kabullenilmesinin nedeni toplum tarafından verilen kız erkek rollerini tanımlıyan acık ve gizli mesajlardır demiştik. Peki bu mesajları cocuk nasıl alır? Erkek cocuk pembenin kız rengi olduğu mesajlarını şu şekilde alır:
-once kızlar icin herşeyin pembe renkte olduğunu fark eder;
-kitaplarındaki masal kahramanı kız cocuklarının pembe rengi sectiğini gorur;
-pembe renkte bir şey sectiğinde annesi “kız mısın sen! başka renk sec” sozleriyle cocuk bu isteğini gercekleştiremez;
-cocuk pembe renkte birşey giydiğinde ise; bu seferde arkadaşı “ aaa pembe giymiş” diye gulmeleye (dalga gecmeye) başlayınca bu rengi sectiği icin utanc duymaya başlar.
Boylece cocuk pembenin kız rengi oluğunu aldığı mesajlarla ve deneyimlerle oğrenmiş olur ve bir daha asla pembe renkte bir şey secmek istemez. Ve sonunda annesi pembe renkte bir şey alıdığında “ Anne, ben pembe giymem” der cunku pembe renkte bir kazak giyerse herkesin onu kız gibi gormesinden korkar.
Pembe değil de mavi de kız rengi olarak toplum tarafından geliştirilebilirdi. Erkek cocuğun pembe giymesi onun kız olduğunu ya da kız gibi davrandığını gostermez. Bu basit bir renk secimidir ve cocuğun goz zevki, renk secimi bizim tarafımızdan verilen mesajlarla belirlenmektedir. Oysa boyle mesajlar verilmese cocuk diğer renkler gibi pembe renkte de birşeyi cekinmeden almak, giymek isteyecek ve bu rengi sectiği icin utanc duymayacaktır. Bu ve buna benzer on yargılar, kalıplar, kız erkek ayrımı, kız erkek rollerin tanımı cevre tarafından yapılmakta ve cocuğa bu mesajlarla empoze edilmektedir. Buna benzer gizli mesajlar coğaltılabilinir;
-kız cocukları bebekle, erkek cocuk arabayla oynar,
-Kız cocuğu anneye yardım eder, erkek cocuğu ev işi yapmaz,
-Kız cocukları matematikten anlamaz, erkek cocukları matematikte cok iyidir.
-Kız cocukları uzulduğunde ağlar ama erkek cocuk ağlamaz
Cocukların biyolojik farklılığının dışındaki farklar, kalıplar, onyargılar, kız erkek rollerinin tanımları toplum tarafından geliştirilerek, kesin doğrular gibi cocuklara empoze edilmektedir. Bu doğrular toplum tarafından yani bizim tarafımızdan geliştirildiğini bilincine varmalıyız ve once biz kendi on yargılarımızdan kurtulmalıyız. Boyle cocuklarımızın secimlerine saygı duyar ve kendilerini gercekleştirmelerine izin verebiliriz. Bu bilincle yaklaşmamız cocuğun sağlıklı bir cinsel kimlik ğeliştirmesine destek olacak ve kız erkek rollerini sağlık sekilde algılamasına yardımcı olacaktır.
Cocuklarınızı on yargısız buyutmeniz dilegiyle,
Pedagog Sevil Gumuş
Kurucu, Aile ve Cocuk Danışmanı
Parenting Skills & Counseling (PSC)
Adres: Cam Sok. N0: 30/1 Emirgan İstanbul
GSM: 0545 788 81 52
info@pscdanismanlik.com
www.pscdanismanlik.com
[h=2]İstanbul Pedagog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Anne, ben pembe giymem ! cinsel roller
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Anne, ben pembe giymem ! cinsel roller