Atelye ve Meslek Dersi Oğretmeni Her Okula Yonetici Olmalı mı? 07.03.2006
Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim kurumları yonetici atama ve yer değiştirme yonetmeliğini 5 Mart 2006 tarihinde değiştirdi. Yapılan bu değişiklik ile yonetici olarak atanacaklarda aranacak şartlar yeniden belirlenmiştir. Ancak bu değişilik ve denge tazminatı kanun taslağında yer alan bir madde beraber ele alındığında, atelye ve meslek dersi oğretmenlerinin her turlu kuruma, diğer şartları taşıdıkları takdirde yonetici olarak atanabilmesi imkanı tanınmaktadır. Bunun ne kadar doğru bir işlem olduğunun ayrıntılı bir şekilde tartışılması yerinde olacaktır.

--------------------------------------------------------------------------------

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yoneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliği

Eski yonetmelikteki hali:
Yonetici Olarak Atanacaklarda Aranacak Genel Şartlar

Madde 7 - Yoneticilik gorevlerine atanacaklarda aranılan genel şartlar şunlardır:

b) Atanacağı kuruma branşı itibariyle oğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak,

Yeni yonetmelikteki hali
b) (Değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Oğrencisi bulunmayan eğitim kurumları haric olmak uzere atanacağı eğitim kurumunda ilgili mevzuatına gore aylık karşılığı okutabileceği dersin bulunması,

Değerlendirme
Eski yonetmelik maddesi atanmak isteyen kişinin atanacağı kuruma branşı itibarıyla oğretmen olarak atanma şartı getiriyordu yeni madde ise sadece aylık karşılığı okutabileceği dersin bulunma şartını koşuyor. Bu durumda 439 sayılı kanunda değişiklik ongoren ve meclis genel kuruluna gelen kanun tasarısında ki “a) 3 uncu maddesinin (B) fıkrasında yer alan "atelye ve meslek dersi" ibaresi "ders" şeklinde değiştirilmiştir.” maddesi yasalaşırsa;

Mesleki teknik okullarda gorevli atelye ve meslek dersi oğretmenlerinin her turlu derse maaş karşılığı girebilmesinin yolu acılacak bu sayede her turlu ders atelye ve meslek dersi oğretmenlerinin aylık karşılığı okutabileceği ders statusune gireceğinden bu oğretmenler her turlu kuruma diğer şartları taşıdıkları takdirde yonetici olarak atanabilecek.