( Anne-Baba-Genc ) NEDEN CATIŞIYORSUNUZ ?
Anne ve babalar, cocuklarının gunun birinde genc olacağını hayal ederek onu buyuturler. Belki de cocukluğun hayatın koşmacası icinde bu kadar cabuk gecipte genclik cağının geldiğini farkedemezler. Bakıyorlar ki, onların COCUK dediği genc, soz dinlemek istemiyor, kendisine gore doğru olanların peşinde...
Genclik cağında anne ve babalar cocuklarının arkadaş cevreleri icin endişe duyarlar. Artık cocukları genc olmuş ve daha cok aile dışında ve arkadaşları ile zaman gecirmek istiyor. Ailede en cok duyulan ses iyi arkadaş ve kotu arkadaş kavramlarıdır. Cocukluk cağında aile ve cevre etkileriyle iyi bir kişilik oturtulduysa fazlaca bir sorun yaşanmayabilir. Cocukta iyi bir kişilik yerleşimine paralel olarak arkadaş secimi de uygun şekilde olacaktır. Anne babanın fazlaca endişelenmemesi gerekir. Ayrıca dış hayatla ilgili deneyim cocuğun buyumesine ve gelişimine uygun olarak kazandırılmış mıdır? bu da onem kazanmaktadır.
Genclerin en cok duyduğu soz '' sana guveniyorum ama cevreye guvenmiyorum. '' dur. Bu cağda aile ve genc on yargılı olmadan doğru davranış bicimlerinde iletişimlerini sağlıklı tutmalıdır. Gencin arkadaşları ile yaşadığı olumlu ve olumsuz yaşantıları da ailesi ile paylaşabilmesi gerekir. Burada aile kısmen yol gosterici olabilir. Genc belki de olumsuz davranışı olan kişilerle de iletişim icindedir. Ancak burada onemli olan gencin kendisini bu tip kişilere ve guruplara kendisini kaptırmayıp; kendisini kendisinin yonettiğini ailesine gosterebilmesidir. Genc otokontrol sahibi olup cevrenin verdiği zararlardan emin olmalıdır. Ailesi ile paylaşım icinde olmalı, aileye ait olduğu duygusunu yitirmemelidir. Aile burada baskıcı, yargılayıcı tavır icinde olmamalıdır ki genc doğrusunu da yanlışını da anlatabilsin. Genc suclanmadan sorunlar aşılabilsin. Burada ailenin ozen gostereceği bir konuda ses tonu kullanımıdır. Yuksek ve catışmacı bir ses tonu kullanımıda iletişimi olumsuz etkileyecektir.
Anne babalar, genci cevrenin olumsuz etkilerinden korumak icin ozeline girmemeli, ancak gerekli konular konuşularak cozumleme yoluna gidilmelidir. Bu şekilde gencin kendine olan guvenini kaybetmesine sebebiyet vermemiş oluruz. Gence kendini rahat ve huzurlu hissedebileceği bir ortam hazırlamalıyız. Bu ortamda sorumlulukların olmadığı bir ortam değildir. Aile yaşına uygun olan sorumluluklar vererek buyutmelidir, cocuğunu...Odasını ya da kendisine ait olan kısmı toplamayı bilerek buyumelidir ve genclik cağında da devam ederek, belki bazı ilavelerle surdurulmelidir.
Anne- baba model olmayı genclik cağında da devam ettirerek, davranışları ile ornek olmalıdır. İletişimde emir cumleleri kurmak, gencin tersini yapma isteğini uyandırır. Bu nedenle ailenin, gencin birşeyler bildiğini kabul ettiğini gostermesi ve onun duşuncelerini onemsemesi ozguven gelişimini guclendirir. Aile ve genc deneyimlerini, isteklerini karşılıklı olarak ortaya koyarak platform oluştururlarsa genc kendine uygun olanı secer ve hayata gecirir.
Olumlu ve olumsuz ozellikleriyle kendisi yaşayarak oğrenir.
Genci cevrenin kotu ozellikleriyle korkutmak, onun kendine olan guveninin zedelenmesine sebep olur. Bu durum gencin hayatında onemli bir husustur. Gencin okulda notları duşuk olabilir, ancak kendine olan guveni kaybetmesi yaşam okulunda başarısızlığı meydana getireceği icin onem kazanmaktadır.
Ayrıca belirsizlik guven duygusunun kaybedilmesine neden olur, bu nedenle genc, yaşamındaki belirsizlikleri ortadan kaldırmalıdır ki ailesi O na yeterince guven duysun.
Ailede yaşanabilen catışmalarda, aile bireylerinin neyi nasıl soyleyeceğine ilişkin belki bilgi yetersizliğinden belki yaşam şartlarının gucluğunden kaynaklanan iletişim sorunu dikkati ceker. Aile gunu guc şartlarda gecirmiştir, akşam biraraya gelindiğinde tahammulsuzlukler olabilir. Bu durumda aile bireyleri iyi niyetlerini bozmadan birbirini anlamaya calışmalı, empati yapmalıdır. Aile bireylerinin birbirlerini değerli hissetmesini sağlaması gerekir. Bu da paylaşımın yeterli olduğunun bir işaretidir. Gencin kendini değersiz hissetme nedenleri aile ile yeterince iletişim kuramama, gencin durumu yanlış algılaması, beklentisini yuksek tutmasıdır.
Aile icinde guvenin tesis edilebilmesi icin duygu ve duşuncelerin acık ve net şekilde acıklanabildiği bir ortam yaratılmalıdır. Bu da baskıcı olmamak, duşuncelere saygılı olmak, eleştiriye acık olmakla mumkun olur. Kişi kendi duşuncelerini zorlayarak karşı tarafa kabul ettirmemelidir. Kendisine gelen elştirileri de yapıcı olduğunu ve kendisindeki eksikleri tamamlama icin bir fırsat olarak gorurse ailede demokratik bir ortam yakalanmış demektir.
Ailede baskıcı bir ortamın olması nelere sebebiyet verir? Yalancılık, iki yuzluluk, saklı olarak yapılan davranışlara, kusmelere...Baskı ile bir davranışı yapmaya itilen genc, gorunurde istenen yapılıyormuş gibi davranır, ancak sonuc bolumune gelindiğinde gercek ortaya cıkıpta aileden tepki gorurse mutlu olur. Cunku, kendi isteğini gercekleştirmiştir ve aileden gelen baskıya boyun eğmemiştir. Pasif agresif tepki geliştirmiştir.
Anne ve baba cocukluktan itibaren gence doğru model olmalı, yalandan kacınmalı, durustluk konusunda ornek yaşantı sergilemelidirler. Yanlış davranışlar karşısında kızıp, bağırmakla aileler soruna doğru yaklaşım gosteremezler, ya da uzun uzun durustluğu anlatmak genci olumsuz davranışından uzaklaştırmaz. Doğruyu soylemek onemlidir, ancak; her doğru olan durumlar her yerde soylenmez. Bu gibi durumlarda susup, gerceği saklamak, belki başka bir cozum yolu bulmak gerekebilir. Sakınca doğurabilecek durumlarda dikkatli olunmalıdır.
Yalanla elde edilen başarı ve mutluluk kısa surer. Durustlukle uzun suren, devam edildiği surece başarı ve mutluluk getiren surec yaşanır. Onurlu ve belli bir kararlılıkla yaşanan hayat cok onemlidir. Dedikodu tarzını benimsemekte, iletişimde olumsuzlukların yaşanmasına neden olur. Biraz hayal gucu ile gercekler saptırılır, olmayan durumlar varmış ya da olmuş gibi gosterilir. Bu nedenle gencler konuşmalarına dikkat etmeli ve kendilerini uzecek durumlardan kacınmalıdır. Aksi halde genc kendine ve cevresindkilere zarar vermiş olur.
[h=2]İstanbul Cocuk Gelişim Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Anne-baba ve genc arasında catışmalar
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Anne-baba ve genc arasında catışmalar