ramzan, sahur, iftar, hakkında bilgi icin yazımıza buyrun arkadaşlar.










Sevgili melekler Soru ve cvplarla İftarı geciktirmek caiz mi?

Sual: Bir iş sebebiyle iftarı ne kadar geciktirmek caiz olur?
CEVAP
Akşam vaktinin girdiği kesin olarak biliniyorsa, once hurma, su gibi bir şey ile oruc acılır sonra namaz kılınır. Yemeği tezce yiyip sonra namaz kılmak da caizdir. Ancak iftar sofrasında ceşitli yemekler olduğu icin, akşam namazı gecikebilir. Namaz mekruh vakte kalabilir. Bu bakımdan once namazı kılmak ve sonra yavaş yavaş yemeği yemek daha uygun olur. Vaktin girdiği kesin belli değilse, once namazı kılmak gerekir. Daha sonra vaktin girmediği anlaşılırsa, namazı iade etmek mumkundur. Fakat vakit girmeden oruc acılırsa, oruc bozulmuş olur. Telafisi de mumkun olmaz. Vaktin girdiği kesin biliniyorsa, once orucu acıp, namaz kıldıktan sonra yemeği yemelidir.
Hadis-i şerifte, (İftarda acele edin) buyuruldu. (Hakim) Acelenin son vaktinin, muteber kitaplarda, yıldızlar gorununceye kadar olduğu bildiriliyor. Bu da takriben akşam vakti girdikten yarım saat sonradır. Hadis-i şerifte, (Yıldızlar gorunmeden iftar eden, sunnetimle amel etmiş olur) buyuruldu. (İbni Hibban)
Guneşin battığı iyi anlaşılınca, once Euzu ve Besmele okuyup, (Allahumme y vÂsi'al-magfireh igfirli ve li-vÂlideyye ve li-ustÂziyye ve lil-muminine vel muminÂt yevme yekûmulhisÂb) denir. (Ey mağfireti cok geniş olan Allahım! Kıyamette gunu hesaba cekilirken, beni, ana babamı, hocamı, erkek ve kadın, butun muminleri affet!) demektir.
Bir iki lokma iftarlık yiyip, (Zehebezzama' vebtelletil-urûk ve sebetel-ecr inşÃ‚allahu teÂlÂ) denir ve yemeğe başlanır. Bu iftar duasının manası ise, (Aclık bitti. Damarlarımızın suya kavuşma vakti geldi. İnşallah sevab hÂsıl oldu) demektir.
Ramazanda, şoyle dua da edilir:
Ya Rabbi, Ramazan-ı şerifin şefaatine nail eyle! Ramazan-ı şerifte af ve mağfiret eylediğin ve Cehennemden azat eylediğin kulların arasına bizleri de dahil eyle!
Akşam namazını geciktirmemeli

Sual: Onemli bir iftar davetine gidince, akşamın farzını veya sunnetini, yemekten sonra kılmak caiz olur mu?
CEVAP
Vaktin girdiği kesin belliyse, once orucu acıp, sonra akşam namazını kılmalı, sonra yemek yemeli. Namazı mekruh vakte bırakmamalıdır. Akşam namazını, yıldızlar gorununceye kadar, [yaklaşık yarım saat] geciktirmemeli. Son sunneti olan namazlarda, farzdan sonra son sunneti hemen kılmamak da mekruhtur. İftarı bahane ederek, bir mecburiyet olmadan akşamın sunnetini terk etmek caiz olmaz.