Doğada 'mucizevi' bir besin deyince 'anne sutu' tartışmasız listenin en başında yer alıyor. İlk 6 ay anne sutu ile beslenen bebeklerde bağışıklık sistemi gucleniyor, kalp, diyabet, obezite ve kanser gibi hastalıkların gorulme ihtimali azalıyor. Bebeğini emziren annelerin de boylelikle hucreleri yenileniyor, doğumda alınan fazla kiloları sağlıklı bir şekilde azalıyor. Anne sutu boylesine onemli iken uzmanlar, bu mucizevi sutten bebeklerin mahrum bırakılmaması gerektiğini vurguluyor. Ancak bazı anneler sutlerinin yeterli olmadığı ve bebeklerinin doymayabileceği duşuncesine kapılarak endişe edebiliyorlar. Oysa endişe etmeye gerek yok. Anne sutunu artırmanın 10 yolunu şoyle ozetleyebilriz.
1. Ne az ne cok! Olculu beslenin!
Doğum sonrasında anne olmanın heyecanı bir yana, anne olma icguduleri ile “Acaba sutum gelecek mi?”, Bebeğimi besleyebilecek miyim?” telaşı başlıyor haliyle. Aile buyuklerinin de “Ye kızım sutun olsun!” soylemlerinin eklenmesi, ciceği burnunda annenin telaşını daha da artırabiliyor. Sut olsun diye aşırı kalorili yiyeceklerin tuketilmesi kadar, hızlı doğum kilolarını vermek icin endişeye kapılıp duşuk kalorili beslenmekte yanlış. Halbuki annenin bu donemde en onemli ihtiyacı doğru beslenmek ve motivasyon! Doğru beslenebilmenin sırrı ise 4 temel besin grubu olan sut, yoğurt, ayran gibi sut urunleri; et grubu besinler, tam tahıllı besinler ile sebze-meyve tuketimini iceren besinlerden dengeli oğunler yaratmak.
2. Kaliteli protein tuketimi onemli
Anne sutunun artması ve besleyici olabilmesi icin iceriğindeki karbonhidrat, protein, yağ asitleri, vitamin ve minerallerden zengin olması gerekiyor. Bebeğin buyume ve gelişmesi sağlayan en onemli besin oğelerinden olan proteini kaliteli kaynaklardan alabilmek icin her gun 1 yumurta, haftada en az 2 kez balık, kırmızı et, tavuk, hindi, sut ve sut urunleri ile kurubaklagilleri sofralardan eksik etmemek şart.
3. Bol su icin
Sağlıklı yaşamın vazgecilmez unsuru olan su, anne sutunu arttırmada da son derece onemli rol oynuyor. Anne sutunun yaklaşık %88’i sudan oluşuyor ve su, sut miktarının en onemli belirleyicisi konumunda bulunuyor. Ozellikle annelerin, su icmek icin susama duygusunun gelmesini beklemesi yapılan en onemli hatalardan. Vucuttaki yetersiz sıvı duzeyi, susama hissi oluştuktan cok daha once oluşuyor. Bu nedenle emzirme suresinde yaklaşık 2,5-3 litre sıvı alımı olmalı ve gun icerisinde idrar renginin acık sarı olup olmadığı kontrol edilmeli.
4. Bulgur sut yapıyor
Kan şekerini duzenleyen, bağırsakları calıştıran, protein, vitamin ve mineral iceriği en yuksek olan tahıllardan olan bulgurun bir diğer faydası da anne sutunu arttırması! Bulgur, bulgurla yapılan yemek, bulgur ilave edilen corbalar ve salatalar emzirme doneminde sıkca yer verdiğiniz beslenme oğeleri olmalı. Ekmek yerine bulgur tuketerek sutunuzun miktar ve kalitesini arttırıp, sut verirken harcadığınız ekstra 500-700 kalorilik acığı kapatmaya da yardımcı olabilirsiniz.
5. Yulafa yer acın
Son yıllarda adını sıkca duyduğumuz, bağışıklık sisteminin onemli bir destekcisi olarak nitelendirilen Beta-Glukan molekulu yulafta bolca bulunuyor. Yulaf ayrıca kolesterol ve kan şekerinin duşmesine yardımcı oluyor. Tum bunların otesinde bir ozelliği daha var ki o da anne sutunu artırması! Kahvaltı veya ara oğunlerde yulaf, sut ve yine anne sutunu arttıran ahududu gibi orman meyveleri ile hazırlayacağınız secimler şuphesiz ki sizin ve bebeğinizin enerji, protein, kalsiyum, vitamin-mineral ve lif ihtiyaclarınızı dengeli bir şekilde karşılayan en sağlıklı alternatiftir.
6. Omega-3 olmadan olmaz
Yapılan calışmalarla sayısız faydalarına hergecen gun yenisi eklenen Omega-3 yağ asidi, anne sutunun de iceriğini zenginleştiriyor ve anne sutu yoluyla bebeğe gecerek bebeğin beyin, sinir gelişimi, bağışıklık sisteminin guclu olmasını sağlıyor. Bununla birlikte zeka, oğrenme, el kabiliyeti gibi motor fonksiyonlarının da gelişmesini destekliyor. Bebeklerde beyin gelişiminin yaklaşık 3 yıl surmekte olduğu duşunulduğunde anne karınından başayan yaşamın ilk 1000 gunu balık, ceviz, keten tohumu, semizotu gibi omega -3 kaynağı besinlerden zengin beslenmek son derece faydalı.
7. Tahin-Pekmez ikilisi vazgecilmez
Susam, anne sutunu arttıran besinler arasında yer alıyor. Susamdan yapılan tahin ile, demir ve kalsiyum gibi minerallerden zengin pekmez, anne sutunu artıran super ikili olarak karşımıza cıkıyor. Annelerin emzirme doneminde demir ihtiyacının arttığı duşunulduğunu, gunde 1-2 tatlı kaşığı pekmez-tahin karışımının kahvaltılara eklenmesi faydalı olacaktır.
8. Bitkisel cozumlerde dikkat!
Anne sutunu artırmada bazı bitkiler de fayda sağlıyor. İceriklerinde bulunan “galaktogog” denilen besin bileşenleri, vucutta sut uretimini sağlayan prolaktin hormonunun uyarılmasını sağlayarak anne sutunun daha fazla uretilmesine katkı sağlıyor. Emzirme doneminde ısırgan, zencefil, dereotu, kimyon, adacayı, rezene, ıhlamur, melisa ve papatya gibi bitkiler hem anne sutunun artmasına hem de bebeklerde gaz, uykusuzluk ve huzursuz problemlerine fayda sağlıyor. Ancak bu bitkileri kullanmadan once mutlaka hekime haber verilmeli. Cunku 'bitki' deyip gecmemeli zira bazı bitkiler bazı kişilerde olumsuz etkilere yol acabiliyor. Ayrıca besin guvenliği gozardı edilmemeli yani guvenilir kaynaklardan temin edilmeli. Bu karışımları bitki cayı olarak tuketmeyi duşunuyorsanız kaynatılıp ılıtılmış su icerisinde 2-3 dakika demleyerek gunde 2 fincan icebilirsiniz.
9. Sutunuzu sağmanız da sut uretimini artırıyor
Emzirmediğiniz donemde bile sutunuzu sağmanız sut uretiminin artmasını sağlıyor. O nedenle sutunuzu mutlaka sağıp uygun koşullarda depolayın. Bebeğinizin beslenmeye ihtiyacı olmadığı durumlarda saklayacağınız sutu, ihtiyac halinde tuketebileceğiniz gibi, goğsun boşaltılması da beyni uyararak tekrar sut uretilmesini sağlıyor.
10. Emzirmeye devam
Emzirme, vucutta sut uretimini sağlayan prolaktin hormonunun artması ve sut bezlerini uyarıp sut salgılanmasıyla gercekleşiyor. Tam olarak emzirme doğumu takiben 2. ve 3. gunlerde oluyor. Annenin psikolojik olarak rahat, hazır ve istekli olması sağlıklı bir emzirme doneminin olmazsa olmazı. Aile uyelerinin de anneye desteği şart.Anneler gebelik suresince aldıkları fazla kiloları hızlı bir şekilde verme isteği ile duşuk kalorili ve yanlış diyetlere yonelmekten kacınmalıdır. Emzirmek metabolizmayı hızlı calıştırır ve kilo vermeye yardımcıdır. Unutulmamalıdır ki bebeğin ilk 6 ay sadece anne sutune ihtiyacı bulunmaktadır. Yine bu donemde sut yapar duşuncesi ile gereksiz abur cuburlardan ve fazla yemekten kesinlikle kacınılmalıdır.
[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Anne sutunu arttırmanın 10 yolu
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Anne sutunu arttırmanın 10 yolu