İlac kullanırken dikkat edilmesi gereken bir mevzu daha.....
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yuksek Kurulu, burun, goz damlası, astım hastalarının kullandığı spreyler, dilaltı ilacı gibi ilacların orucu bozmadığını acıkladılar.
Diyanet İşleri Yuksek Kurulu, dil altı ilaclarının, astım spreyinin, goz, kulak damlasının orucu bozmadığını acıkladı. Ayrıca kan vermek, merhem ve ilaclı bant da orucu bozmuyor. İşte ayrıntılar:
Burun, goz damlası, astım hastalarının kullandığı spreyler, dilaltı ilacı gibi ilacların orucu bozmadığı belirtildi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yuksek Kurulu, "Orucu bozan ve bozmayan muayene ve tedavi yontemleri" konusunda yaptığı değerlendirmeye gore astım hastalarının kullandığı sprey orucu bozmuyor. Goz ve burun damlası da orucu bozmayan ilaclar arasında.Kulak tedavisinde de damla kullanmak ve yıkatmak orucu bozmuyor.
Ancak kulak zarının yırtılması ve buradan giren suyun mideye ulaşması halinde oruc bozuluyor. Bazı kalp rahatsızlıklarında kullanılan dil altı ilacı da orucu bozmuyor. Din İşleri Yuksek Kurulu'nun verdiği karara gore, dil altı ilac ağız icinde emilip yok olduğundan mideye bir şey ulaşmıyor. Bu itibarla, dil altı kullanmak orucu bozmuyor. Endoskopi, kolonoskopi yaptırmak, makat veya fercten ultrason cektirmek ile ilgili ise cihazların kullanımı sırasında sindirim sistemine su, yağ ve benzeri gıda ozelliği taşıyan bir madde girmemesi durumunda oruc bozulmuyor. İdrar kanallarına giren cihazlar veya akıtılan ilaclar da orucu bozmazken anestezi ile ilgili lokal ve nefes yoluyla verilen anestezinin orucun sıhhatine engel olmadığı, ancak iğne ile vucuda ilac verilerek yapılan anestezinin orucu bozduğu kaydediliyor.
FİTİL ORUCU BOZMAZ
Fitil kullanmakta oruc tutmaya engel değil. Lavman konusunda ise suyun bağırsaklara verilmesinden sonra bekletilmeyip bağırsakların hemen temizlenmesi durumunda oruc bozulmuyor. Gıda ve keyif verici olmayan iğnelerden vurulmak da orucu bozmaz. Hastaya serum veya kan verilmesi de aynı hukme tabi olarak değerlendiriliyor.Bobrek yetmezliği hastalarına uygulanan diyaliz, periton diyalizi ve hemodiyaliz olarak ikiye ayrılıyor. Hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden gercekleştirilen hemodiyalizde oruc bozulmuyor. Merhem ve ilaclı bant da yeme icme anlamına gelmediğinden orucu bozmuyor.
KAYNAK : haber7
Orucu bozmayan ilaclar
Dini Bilgiler0 Mesaj
●39 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Orucu bozmayan ilaclar