ANNE SUTU VE BESLENE
Anne sutu şuphesiz bebek beslenmesinde tam olarak yeri doldurulamayan tek besindir. Anne sutunun yeri cok ozeldir. Anne sutu olabildiğince iyi değerlendirilmeli ve bebeğe verilmelidir. Peki anne sutunu artırmak icin neler yapılabilir.
1- Gunde 3 litre su icin: Anne sutunun % 90'ı sudur. Yeterli miktarda su ve sıvı besinler sut salgılanması icin temel unsurdur. Her emzirme sonrası sıvı almaya ozellikle bir miktar su icmeye ozen gosteriniz. Su ihtiyacınızın bir kısmını taze meyve suyu, ayran, az şekerli komposto ve maden sularındanda karşılayabilirsiniz.
2- Bebeğinizle vakit gecirin: Ozellikle doğumdan hemen sonra anne ve bebeğin hic ayrılmadan birlikte olmaları ve ilerleyen zamanda anne bebekle teması sut yapımını uyaran ve sut verimini artıran en onemli etkendir.
3- Bebeğiniz her ağladıkca emzirin: Bebeğin sık aralıklarla emmesi sut yapımını uyaran en onemli etmendir. Anne sutu aldığı donemde bebeğiniz istedikce ( ağladıkca ) emzirin.
4- Bebeginizi emzirmede ısrarcı olun: Bebeğiniz sizi emerken cabuk yoruluyor, hatta uykuya dalıyor olabilir. Bu karnının doyduğu anlamına gelmez.Uykuya dalsa bile yanağını hafifce okşadığınız zaman uykusunun icinde bile olsa emmeye devam edecektir. Unutmayın bebeğiniz emdikce sutunuz artacaktır. Bebek emmeyi keserse ,memeler kısa bir sure sonra sut uretmeyi durdurur.
Sezaryen doğum sonrası sut gelişi biraz sıkıntı yaratabilir. Ama annenin emzirmeye istekli olması sut oluşumu icin onemlidir. Cok mecburi durum olmadıkca mamaya başlamayın.
5-Gunde 3 bardak sut- yogurt tuketin: Sut – yoğurt sut uretimini artırır. Ayrıca anenenin kemik ve dişerinin korunmasında cok faydalıdır. Emzirme doneminde yeterli sut- yoğurt tuketilmediği zaman diş kayıpları ve kemik erimesi oluşabilir.
6- Her Oğunde sebze ve salata tuketin: Sebze salata icerdiği vitaminler sayesinde sizi ve bebeğinizi hastalıklardan korur ve sut miktarını artırmaya yardımcı olur.
7- Gunde en az 3 porsiyon meyve tuketin: Meyvelerde icerdiği vitaminler yonundne cok faydalıdır. Meyvelrinizde ceşitliliği sağlayın. Hergun farklı farklı renkteki meyveleri tuketin.
8-Hergun duzenli olarak yumurta, peynir ve et,tavuk balık tuketin : Kaliteli sut salgılanması icin mutlaka protein iceren yiyecekler tuketilmelidir.Ayrıca yumurta ve et urunler emzirme doneminde gelişebilecek kansızlık probleminide onler.
9- Sık sık az az beslenin: Hem bebeğinizin sutunu artırmak hemde hamilelik doneminde alınan kiloları farketmeden vermek icin sık sık az az beslenin. Sık sık beslenmek hem metabolizmayı hızlandırır hem de gun icinde daha dinamik ve enerjik olmanıza ve dolayısıyla kilo vermenize yardımcı olur.
10- Kendi kendinize diyet yapmayın: Hamilelik doneminde aşırı kilo aldıysanız doğumdan hemen sonra kilo vermek icin acele etmeyin. Bebeğinizi duzenli emzirdiğiniz sure icerisinde zaten yavaş yavaş kendiliğinizden zayıflayacaksınız. Gunluk sut salgılamak icin ortalama 500 kkal harcamanıza yardımcı olur.500 kkal 1 saat yuruyşle harcanabilecek kalori miktarıdır. Mutlaka diyetsiyenden destek almanızda fayda olacakdır. Diyetisyen kontrolunde hem bebğinizin sutu azalmayacak hemde daha bilincli ve sağlıklı zayıflarsınız.
11- Beslenmenizden karbonhidratları cıkarmayın: Emzirme doneminde karbonhidrat ( ekmek, meyve) tuketimini azaltmayın. Karbonhidratlar gunluk enerji ve posa ihtiycımızı karşılamktadır. Basit karbonhidratlar ( şeker, tatlı vss) cabuk acıktırdığı icin tuketmemeye calışın. Tam buğday ekmeği, bulgur, princ ve makarna olculu olarak her oğunde tuketiniz.
12- Tatlı tercihinizi sutlu tatlıdan kullanın: Sutlu tatlılar ( sutlac, dondurma) hamur tatlılarına gore kalori ve yağ iceriği daha duşuktur. Ayrıca sutlu tatlılar sutle yapıldığı icin daha besleyicidir. Sut oluşumu icin cok fazla şekerli gıda ve tatlı tuketmeye gerek yoktur. Bu size kilo katmanın dışında başka bir şey yapmaz.
13-Hergun dışarı cıkın ve yuruyuş yapın: Doğumdan sonra evde kapalı kalamak hem kilo almanıza hemde depresyona neden olabilir. Bu nedenle gunde en az 30 dakika dışarı cıkın. Dışarı cıkmak hem kilo vermenize yardımcı olur, hem depresyonu onler hemde guneşlenmek sayesinde kemiklerinizin guclenmesine yardımcı olur.
14- Duzneli uyumaya calışın kendinizi aşırı yormayın:Yorgunluk sut oluşumunu olumsuz etkileyen bir durumdur. Sut veren bir anne dinlenmeye ozen gostermelidir.
15-Emzirme surecinde alkol, sigara ve kafeinli- gazlı icecekler tuketilmemelidir. Bunlar sut oluşumunu olumsuz etkiler.
16- Gece mutlaka emzirin:Bebeğinizi gece emzirirseniz sutunuz cok artar. Gece emzirmek prolaktin hormonunun kanda yukselmesini sağlıyor. Bu da sonraki emzirmelerde anne sutunun artmasına katkı sağlıyor. Ayrıca prolaktin anneyi gevşeterek uykusunu getirdiğinden, geceleri emzirme anneyi dinlendirir.
17- Mutlu olun ve gulun: Mutlu olmak anne sutunu artırmada herseyden daha faydalı bir unsur. Emzirme suresi boyunda sizi mutsuz edebilecek ortam ve kişileren uzak durun.Stresden uzak durun. Bol bol gulun.
[h=2]Kocaeli Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Anne sutunu artırıcı oneriler
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Anne sutunu artırıcı oneriler