Uzun sure hicbirşey yenilmediğinde ve ozellikle Rmazan ayında oruc tutanlarda normal olarak gorulen ve ister istemez kişiyi ve cevresindekileri rahatsız eden bir durumdur ağız kokusu...
Peki bu durumu engellemenin bir yolu varmı acaba? Buyrun...
Orucluyken gun boyu ağız kokusundan kurtulmanın en onemli yolu...
Eskimiş kopru ve protezleriniz, curumuş dişleriniz varsa, oruc tutarken rahatsız edici bir ağız kokusuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Sağlıklı ve sorunsuz bir Ramazan gecirmek istiyorsanız, oruc tutmaya başlamadan once diş doktorunuzu ziyaret etmenizde fayda var.
Eskimiş kopru ve protezleriniz, curumuş dişleriniz varsa, oruc tutarken rahatsız edici bir ağız kokusuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Sağlıklı ve sorunsuz bir Ramazan gecirmek istiyorsanız, oruc tutmaya başlamadan once diş doktorunuzu ziyaret etmenizde fayda var Ağız ve diş bakımına Ramazan ayında her zamankinden daha fazla ozen gosterilmesi gerektiğini belirten Medical Park Bahcelievler Hastanesi Diş Hekimi Ozlem Acar; oruc tutanlar icin ağız ve diş sağlığını nasıl koruyacakları konusunda bilgi verdi:
Orucluyken ağız kokusu neden oluşur?
Diş curukleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun onemli nedenlerindendir. Ağız ici herhangi bir enfeksiyon bakteri uremesini artıracağı icin daima ağız kokusuna neden olur. Ağız icinde var olan eskimiş kopruler, zamanla gıda birikmesine yol acacağından kotu kokulara neden olabilir.
Eğer ağız kokusu bunlardan kaynaklanıyorsa, Ramazan’dan once diş hekiminizi ziyaret etmeniz gereklidir. Ancak şunu da eklemek gerekir ki; ağız kokusu, yalnızca dental kaynaklı olmayabilir. Ust solunum yolu enfeksiyonları veya mide rahatsızlıkları sonucunda da ağız kokusu meydana gelebilir.
Ramazanda curuk oluşumu artar mı?
Genellikle sahurdan sonra hemen yatıldığı icin ağız icinde temizlenmeyen plaklar sebebiyle daha cok bakteri ureyebilir. Bu donemde dikkat edilmezse, diş curukleri de ağız kokusu ile birlikte artabilir. Yemeklerden sonraki 20-30 dakika oldukca onemlidir. Bu sure icerisinde bakteriler dişlerde curume yapmaya başladığından, sahurda mutlaka dişler fırcalanmalıdır.
Oruclu olduğumuz gun icinde yemeicme fonksiyonlarımız azaldığından, tukuruk bezlerinin urettiği salgı ve tukuruğun yıkama kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin uremesi ve diş curuğunun oluşması icin uygun ortam hazırlar. Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı ceşitleri daha cok tuketildiği, akşam saatlerinde daha cok atıştırıldığı, kahve, cay gibi icecekler daha cok tuketildiği icin bakterilerin artması ve dolayısıyla curuklerin oluşması hızlanmaktadır.
İftar ve sahurdaki beslenme bicimi de ağız sağlığını etkiler mi?
Ozellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki asit-baz dengesi tamamen bozulur, asit oranı artar. Dolayısıyla, bakteri coğalması icin uygun ortam olur. Yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı icin ağız ici harareti artar, daha cok bakteri ureyebilir. Bunun icin de gun icerisinde ağız su ile calkalanabilir.
Ramazanda ağız bakımı nasıl yapılmalı?
Ramazanda ağız ve diş temizliğine dikkat edilmezse, diş curukleri artar. Bu sebeptendir ki; iftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha ozenle fırcalanması gerekir. Bir ay boyunca dil altı ve diş eti bolgelerinin iyice temizlenmesini, antiseptik gargaraların kullanılmasını ozellikle oneriyoruz. En basiti; tuzlu suyla gargara yapmaktır, daha etkili olan antibakteriyel gargara ya da ağız spreyi gibi urunler de kullanılabilir.
Ramazan'da ağız kokusu istemiyorsanız
Dini Bilgiler0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Ramazan'da ağız kokusu istemiyorsanız