
Oruc tutan kişilerin, aclık hissiyle birlikte gelen stresten korunmak icin gunluk calışma programlarını Ramazan'da yeniden duzenlemeleri, bedensel ve ruhsal acıdan yorucu calışmalardan uzak durmaları gerekiyor. Ramazan ayında orucla birlikte yeme alışkanlığının değiştiğini belirten uzmanlar, bu durumun stresi beraberinde getirebileceğine dikkati cektiler. Peki ne yapmak gerekiyor?
Uzmanlar, oruc tutan kişilerde kan şekerinin duştuğunu, sinirli, gergin ve sabırsız olma gibi duygusal davranışlarda değişiklikler meydana geldiğini belirttiler. Uzmalar, manevi duyguların guclendiği bu kutsal donemi en sağlıklı şekilde gecirmek icin gunluk işleri mutlaka yeniden programlamak gerektiğini vurgulayarak, şu onerilerde bulunuyor:
"- Oruc tutanlar oncelikle sahura kalkmalıdır. Boylece gun icindeki aclık hissi azalır.
- Bedensel ve zihinsel cok fazla caba ve dikkat gerektiren işler iftardan sonraya ertelenmeli ya da bolerek yapılmalıdır.
- Gunluk calışma sırasında 10'ar dakikalık kucuk molalar vererek, vucudun gerginliğini gidermeye calışmalıdır.
- Aclıkla birlikte dikkat azalması ve odaklanma zorluğu olabileceğinden, mumkun olduğu kadar arac kullanmaktan kacınmalıdır.
- Oruclu kendine vakit ayırmalı ve dinlendirici hobilere yonelmelidir".
Ote yandan, diyabet ve tansiyon gibi kronik hastalıkları olan kişilerin, doktora danışmadan oruc tutmasının uzucu sonuclar doğurabileceğini bildirdi. ''Manevi duygularımızı tatmin etmek isterken, kendimize zarar vermeyelim'' uyarısında bulunan uzmanlar, şunları soyluyor:
''Kronik hastalıkları olan kişiler, uzun sure ac kalmalarının hastalıkları uzerinde ne gibi bir etki yapacağını uzman doktorlara danışmalıdır. Cok kucuk yaştaki cocukların oruc tutması ozellikle derslerindeki başarılarını olumsuz etkiliyor. Eğer cocuk oruc tutmak istiyorsa, anne-baba bunun icin en uygun zamanın, hafta sonları olduğunu anlatmalı ve cocuklarını bu şekilde yonlendirmelidir''.