Anne Sutunun Yararları
Anne sutu ile emzirmenin suresi arttıkca, bebek ve anne icin yararları da o derecede artar ve o kadar uzun surer. Dunya Sağlık Orgutu anne sutune mumkun olduğunca uzun; en az 1 yıl sureyle devam edilmesini onermektedir.
Bebek icin yararları
Anne sutu bebeği bazı hastalıklar ve enfeksiyonlardan korumaya yardımcıdır. İcerdiği koruyucu maddeler nedeniyle anne sutuyle buyuyen bebeklerde kulak enfeksiyonu, allerjiler, kusma, ishal, bronşit, bronşiolit, menenjit daha az sıklıkta gorulur. Anne sutunun iceriği de bebeğin değişen gereksinimlerine gore değişim gosterir. Sabah ile akşam iceriği farklıdır. İlk ayda ucuncu aydan daha farklıdır. Bebek erken doğmuşsa premature bebeğin gereksinimlerine gore farklılık gosterir. Bebek icin sindirilmesi en kolay olan besindir. Bu nedenle bebekler daha sık beslenmek ister ve daha iyi kilo alırlar. Ayrıca karın ağrısı, gaz sancısı ve kabızlık daha az sıklıkta gorulur. Anne sutu alan bebeklerde ani bebek olumu sendromu (SIDS) daha az gorulur. Temas, sıcaklık ve yakınlık sağlayarak emzirme ile anne ve bebek arasında ozel bir bağ oluşur. Bebeğin ruhsal gelişimi icin yararlıdır. Hazırlama zahmeti ve problemi yoktur ve istediğiniz her zaman mevcut, kullanıma hazır, temiz ve uygun sıcaklıktadır. Maliyeti yoktur. Cevre kirliliğine yol acmaz. Emzirme sayesinde bebek icin en iyi cene, dişeti ve diş gelişimi sağlanır.
Anne icin faydaları:
Emzirme annenin kalori yakmasını sağlayarak doğum oncesi kiloya donmeye yardım eder. Over (Yumurtalık) Kanseri ve goğus kanseri riskini azaltır. Kemik yoğunluğunu artırır. Adet kanamalarının başlamasını geciktirir. Doğum sonrası rahimin normal buyukluğune donmesine yardımcı olur.
İlk Emzirme:
Bebeği emzirmek onun icin en yararlı besini vermek demektir. Bu nedenle, ilk gunlerde bazı zorluklar olsa bile vazgecmemek gereklidir. Sonucta emzirebilmek ve yaşamın ilk 6 ayı boyunca yalnızca anne sutu verebilmek, anne adayının bunu yapma isteği ve inancına bağlıdır.
Bebek emmeye başladıktan sonra yanma veya acı hissedilirse bebek memeyi yanlış yakalamış olabilir. Bu durumda derin bir nefes alıp gevşemeye calışmak uygun davranış şeklidir. Bebek huzursuz ve sinirli gorunuyorsa, pozisyon ve emzirme tekniğinde problem olabilir. Bu durumda gereksiz telaşa kapılmamalı ve doğru pozisyona gelene kadar tekrar emzirme denenmelidir. Meme ucları hassaslaşmazsa emzirme ağrılı değildir.
Doğru emzirme:
Emzirmeye başlamadan once mutlaka eller yıkanmalıdır. Rahat bir koltukta dik oturmalı; ayaklar ve bel desteklenmelidir. Yatakta iseniz sırt yastıklarla desteklenmelidir. Başarılı bir emzirme icin en onemli faktorlerden biri bebeğin doğru pozisyonda olmasıdır. Emzirme suresince muzik dinlemek rahatlatıcı olabilir. Bebek emerken burun deliklerinin meme tarafından kapatılmamasına ozen gosterilmelidir. Goğus ucları yalnız su ile temizlenmeli, karbonatlı su mumkun olduğunca kullanılmamalıdır. Emzirme sonrası ise anne sutu goğus uclarına surulebilir, lanolinli kremler kullanılabilir. Emzirme sutyeni kullanmak yararlıdır.
Emzirme Sıklığı
Başlangıcta bebeğinizi acıktığı her zaman emzirmek uygundur. Anne sutu alan bebekler, mama ile beslenenlere gore daha sık emerler. Anne sutu cabuk sindirildiğinden mideden boşalması daha hızlı olur. Bu nedenle başlangıcta bebeğiniz 1-2 saat arayla emmek isteyebilir. 1-2 ay sonunda bebeğiniz gece daha fazla uyumaya başlayacak ve emme araları uzayacaktır.
Bebeğin acıktığını goğuse ilgi gostermesinden, ağzını acmasından, emme hareketleri yapmasından, ağlamasından anlamak mumkundur. Bazı bebekler uykulu olurlar ve uyanmakta zorluk cekerler. Eğer bebek emmek istemiyorsa ve son beslenmeden sonra 3- 4 saat gectiyse uyandırmak ve emzirmek uygun olabilir.
Emzirme doneminde oneriler:
Eğer ilac kullanmak gerekirse mutlaka doktora danışılmalıdır. Bazı ilaclar bebeğiniz icin zararlı olabilir. İlac almak gerekiyorsa emzirdikten hemen sonra almak daha uygundur. Alkol, sigara, kafeinli icecekler kullanılmamalıdır. Bebekle aynı ortamda başkalarının da sigara icmesine izin verilmemelidir. Kafein bebekte uykusuzluk, sinirlilik yapabilir. İştahsızlığa neden olabilir. Kafeinsiz kahve ve caylar denenebilir. Kola ve asitli iceceklerden uzak durulmalıdır. Bazen bebekte inek sutune allerji olabilir. Bu durumda bebek emdikten birkac dakika veya birkac saat sonra başlayan ishal, dokuntu, huzursuzluk veya gaz oluşabilir.
Bebeğinizin yeterli sut alıp almadığı nasıl anlaşılabilir?
İlk haftalarda bebeğin yeterli sut alıp almadığının merak edilmesi doğaldır. Ozellikle bebek surekli emmek istiyorsa ve surekli huzursuzluk yapıyorsa, bebeği emmek istediği her zaman emzirmek uygun olur.
Bebeğin yeterli beslendiğinin en onemli bulgusu bebeğin duzenli olarak ağırlığının artmasıdır. İlk haftadan sonra duzenli bir şekilde ağırlık artmaya başlar. İlk bir hafta coğu bebek doğum kilosunun altına duşer, ancak 2. haftanın sonunda doğum kilosunu yakalamalıdır. Acık sarı renkte gunde 5-6 kez idrar yapmalıdır. İlk bir haftada gunde en az 2 kez kaka yapmalıdır. 1- 4. haftalarda gunde en az 5 kez kaka yapmalıdır. Emzirmeden once şiş ve dolgun olan goğusler bebek emdikten sonra yumuşamalıdır.
Anne sutu alan bebeklerin tum ihtiyacları anne sutu tarafından karşılanır. İlk 6 ay ek olarak D vitamini haric olmak uzere su ve vitamin takviyesine ihtiyac yoktur.
Anne Sutunun Sağılması ve Saklanması
Bebekten uzak kalınılan durumlarda da bebeğe anne sutu verilebilir. Bu onceden goğuslerin sağılması ve gerekli olduğunda bebeğe verilmesi şeklinde olur. Goğuslerin sağılması icin elektrikli veya elle calışan sut cekme pompaları kullanılabilir.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Anne sutu ve emzirme
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Anne sutu ve emzirme