Anne adayları icin onemli bilgiler

Bu kitapcık emzirmeye başlayacak anneler icin hazırlanmıştır.
Kitapcık icinde emzirmeye nasıl başlayacağınız ve sık karşılaşılan sorunlardan nasıl kacınabileceğiniz hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Kendi sutunuzu sağma ile ilgili ayrı bir bolum de bulunmaktadır.

Yeni Doğmuş Bebekleri Emzirme

Doğru yapılmaya başlandıktan sonra emzirme hem anneler hem de bebekler icin kolay ve hoş bir deneyimdir. Ancak, ilk gunlerde her ikiniz de ne yapmanız gerektiğini oğrenmelisiniz.

Anne sutu bebeklerinizi enfeksiyonlardan koruyan antikorlara sahiptir. Kusma ve ishal, goğus, kulak ve idrar yolları enfeksiyonlarının biberonla beslenen bebeklerde oluşma olasılığı daha yuksektir.

Unutmayın : SUTUNUZ, BEBEGİNİZ icin mukemmel bir besin kaynağıdır ve zaman icinde bebeğinizin değişen ihtiyaclanm karşılamaya devam eder. Bebeklerin coğu; 6 aylık olana kadar başka bir yiyeceğe ya da iceceğe ihtiyac duymaz.

Bebek Emzirme Neden Ozeldir?

Anne sutu bebeğiniz buyurken de ona yardımcı olacaktır.
Araştırmalar anne sutunun cocukların zihinsel gelişimine yardımcı olduğunu gostermektedir. Biberonla beslenen cocukların, anne sutuyle beslenen cocuklarla karşılaştırıldıklarında egzema, şeker hastalığı geliştirme olasılıklarının ve tansiyonlarının daha yuksek olduğu belirlenmiştir.

Emzirmek aynı zamanda anneler icin de faydalıdır. Annelerin gebelik doneminde aldıkları kiloları vermelerine yarar. Meme ve rahim kanserine karşı korur ve ileriki yaşlarda daha guclu kemiklere sahip olmalarını sağlar.
Size verilen bilgiler emzirmeye iyi bir başlangıc yapmak icin yardımcı olacaktır.

Bebeğinizi Emzinne İcin Uygun Şekilde Tutma
Sizin Konumunuz
Kendiniz icin rahat bir oturma şekli bulmanız onemlidir.
Oturuyorsanız şu noktalara dikkat edin:
- Sırtınız dik olmalı ve arkanızda bir destek bulunmalıdır
- Kucağınız duz olmalıdır
- Ayaklarınız duz durmalıdır (ayak desteği veya kalın bir kitap kullanabilirsiniz)
- Gerekirse, bebeğinizi kaldırmak uzere sırtınızı ve kollarınızı desteklemesi icin yastık kullanın
Yatar pozisyondayken de kolayca sut verebilirsiniz. Bu, ozellikle bebeğiniz sut emerken sizin yatmanıza olanak vereceğinden geceleri yararlı olabilir.
- Omuzlarınız yatakta, başınız bir yastığın uzerindeyken, duz bir şekilde yatın.
- Yan tarafınıza dayanın. Bunun icin sırtınızın arkasına ve bacaklarınızın arasına birer yastık koyabilirsiniz
(Bebeğiniz doğru emmeye başladığında, yastık kullanmadan onu istediğiniz her yerde emzirebilirsiniz.)
Bebeğinizin Konumu
Bebeğinize sut verirken onu ceşitli şekillerde tutabilirsiniz.
Hangi şekli secerseniz secin bebeğinizin iyi beslenmesine yardımcı olacak ceşitli kurallar vardır:
1-Bebeğinizi kendinize yakın tutun.
2-Bebeğin başı, omuzları ve govdesi duz bir cizgi halinde ve memenize bakıyor olsun.
3-Burnu veya ust dudağı meme başının tam karşısında olsun.
4-Memenize kolayca, uzanmadan veya donmeden ulaşabiliyor olsun
5-Memenizi bebeğe doğru değil, bebeği memenize doğru hareket ettirin.
Kısacası:
• Bebek, anneye bakmalıdır.
• Meme başı, buruna bakmalıdır.
• Bebek memeye doğru hareket etmelidir (meme bebeğe doğru değil)
• Anne dik oturmalı, kolunun altını desteklemelidir.

Bebeği Memeye Yerleştirme
Bebeğinizin memenizi doğru bir şekilde emmesi onemlidir; aksi takdirde emzirme sırasında yeterli sutu alamaz ve meme başları yaralanabilir.
Memeye doğru yerleştirme icin; Bebeği ağzını iyice acana kadar bekleyin (bunu yapması icin meme başını hafifce ağzına surtebilirsiniz).
Bebeğinizi memenize dOğru cekin ve alt dudağı meme başının kokune olabildiğince uzakta dokunacak şekilde tuttun. Bu durumda meme başı bebeğin damağını gosteriyor olacaktır.
Bebeğiniz memenizi dOğru bir şekilde ağzına aldığında:
- ağzının acık ve memenizin kahverengi kısmını iyice ağzına alıyor olması
- cenesinin memenize dokunması
- alt dudağının arkaya doğru kıvrılmış olması
ust dudağının yukan tarafında memenin kahverengi kısmının alt du dağının altında gorunen kısma gore daha buyuk olması
bir kısa, bir uzun cekerek sutu duzenli emiyor olması gerekir.
Emzirme sırasında ağrı hissetmezsiniz. Ancak, bebeği ilk kez memenize tuttuğunuzda biraz rahatsızlık ve acı hissi duyabilirsiniz. Bu his cabuk gecer ve sut verirken hic ağrı olmaz. Rahatsızlık duymaya devam ederseniz, buyuk bir olasılıkla bebeğiniz memenizi doğru bir şekilde ağzına almıyordur. Bu durumda memenizi, ağzının kenarlarından yavaşca bastırarak cekin; daha sonra memenizi bebeğinizin ağzına bir daha verin. Ağrı hissi devam ederse hemşirenizden yardım isteyin.
Başarılı Bir Emzirme İcin İpucları
* Bebeğinizi kendinize yakın tutmaya calışın. Boylece onu daha iyi tanır, ne zaman acıktığını daha kolayanlarsınız. Bu ozellikle geceleri onemlidir. Bebeğiniz size yakınken aldığınızda ne siz ne de o cok fazla rahatsız olur. Uyumaya devam etmekte de zorlanmazsınız.
* Anne sutu, bebeğinizin gerek duyduğu tum besin ve su ihtiyacını karşılar. Ona başka yiyecek veya icecek vermeniz zararlı olabilir; ustelik sutunuze ilgisini de kaybedebilir. Yeterince sık emzirilmezse, daha sonraki ihtiyacını karşılayacak sutu uretemeyebilirsiniz. Bu nedenle, ac olduğunu duşunduğunuz zamanlar bebeğinizi emzirin.
* Anne sutu veren kadınların ilk birkac hafta karşılaştıkları sorunların coğu (orneğin, meme başındaki yaralar, memede aşın miktarda sut birikmesi, meme iltihabı bebeğin annenin memesini doğru almamasından veya sık sık emzirilmemesinden kaynaklanır. Emin olamıyorsamz kitabın son kısmındaki sorunlar ve cozumler bolumune bakın. Sorundan emin değil iseniz emzirme danışmanından yardım alın.
Emzirme Duzenleri
Emzirme sıklığı konusunda kesin bir rakam verebilmek zordur. Yeni doğmuş bebeğin midesi, cok kucuktur ve anne sutu de cok kolay sindirildiği icin ilk haftalarda 1-2 saatte boşalır. Bu nedenle bebek sık sık emzirilmelidir. Bu şekilde bebeğin kilo alması ve sut yapımı devam edecektir. Bunlara dayanarak yeni doğmuş bir bebek; her ağladığında gunde en az 8-12 kez emzirilmelidir. Emmenin suresine ve sıklığına bebek kendi karar verir. Bebek buyudukce midesi de buyuyecektir.
Her emzirmede daha fazla sut alacak, boylece bebek daha seyrek emecektir. Emzirme sırasında anne memesinde kalma suresi, bebekten bebeğe değişir. Emzirme suresinin sınırlandırılması, memelerin şişmesine, sutun azalmasına neden olacağından, bebeğin uzun sure memede kalmasına izin verilir. Bebeklerin genellikle memede kalış sureleri 15-20 dakikadır. Ancak emzirme 1 saatten fazla suruyor, annenin meme ucları sızlıyor ise, emzirme danışmanından yardım istenmelidir. Ac olduğunu duşunduğunuz zamanlarda bebeğinizi emzirirseniz ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda sut uretebilirsiniz; cunku emzirme sırasında beyine bir sinyal gonderilir ve beyin de bundan sonra memenize daha cok sut uretmesi icin mesaj gonderir. Kısacası:

Daha cok emzirme = Daha cok sinyaI = Daha cok silt

Bebeğiniz emzirilirken sut artar. Emzirmeyi oğrenirken beslenme sureleri uzun olabilir. Sık emziren anneler bazen bebekleri icin yeterli sute sahip olmadıklarını duşunur. Eğer bebeğinizi memenize doğru bir şekilde tutuyorsanız bu konuda endişelenmeniz gerekmez. Emin olamazsanız emzirme danışmanınızdan yardım alın.
Bir kez alıştıktan sonra emzirme hem sizin hem de bebeğiniz icin kolayolacaktır. Sut her zaman doğru sıcaklıkta gelir. Aslında bunun icin kaygılanmanız icin hicbir neden yoktur. Bebeğiniz size ne zaman emmek istediğini belli edecektir.
Bebeğinize sut verdiğiniz donemde ozel bir diyet uygulamanız gerekmez; ancak herkes gibi dengeli beslenmeniz onemlidir. Aynı şekilde, herhangi bir yiyecek maddesinden kacınmanız gerekmez.

Emziren Anneler Nasıl Beslenmelidir?
Araştırmalar, iyi beslenen annelerin yeterli miktarda sut uretebildiğini gostermektedir. Bu nedenle emzirme doneminde annenin enerji ve besin ogesi gereksinimlerini karşılaması cok onemlidir.
Emziren annelerin;
- Hızlı kilo vermeyi vadeden diyet ve ilac uygulamalarından kacınmaları,
- İyi dengelenmiş, doğal besinlerden oluşan bir beslenme programı uygulamaları,
- Gunluk; 1 lt sut, yoğurt, ayranj llt su; llt taze sıkılmış meyva suyu ve az şekerli komposto suyu olmak uzere toplam 31t (15 bardak) sıvı tuketmeleri,
- Gunluk 1 yumurta, 1 kibrit kutusu peynir, 2 porsiyon et yemeği veya 2 porsiyon kuru. baklagil veya 2 porsiyon etli sebze tuketmeleri,
- Taze 5ebze ve meyvaları 6-7 porsiyon tuketmeleri,
- Gunluk 4-8 dilim ekmek ve 1 porsiyon unlu yiyecek tuketmeleri(pilav ,makarna, borek v .s.)
- Aşırı yağlı ve şekerli besinleri tercih etmemeleri(T ahin helvası,cikolata,hamur tatlıları)
- Kahve, cay, kola ve diğer kafeinli icecekleri tuketmemeleri, Alkollu iceceklerden kacınmaları onerilmektedir.

Emziren Anneler icin Menu:

Kahvaltı:
1 su bardağı sut
1 yumurta
1 kibrit kutusu peynir
1 yemek kaşığı pekmez
1 havuc veya domates
2 dilim ekmek

Ara:
1 porsiyon meyva

Oğle:
1 porsiyon etli sebze yemeği
1 porsiyon pilav veya makarna
1 kase yoğurt
1 porsiyon meyva
1 ince dilim ekmek

Ara:
1 dilim kek veya borek
1 bardak taze meyva suyu

Akşam:
1 kase corba
2-3 kofte kadar et, tavuk veya balık
2 yemek kaşığı sebze yemeği
1 porsiyon meyva
1 kase yoğurt
1 ince dilim ekmek

Gece:
1su bardağı taze meyva suyu

Emzirmeye başladığınızdan beri ne kadar cok sıvı alma gereği duyuyorsunuz değil mi? Cunku hergun vucudunuzdan;

İdrar 1000 cc.
Nefes 800 cc.
Ter, 750 cc.
Hormonlar, gozyaşı, tukuruk v.s ..... 500 cc.

Toplam 3050 cc. sıvı kaybediyorsunuz. Bu nedenle da once size yazdığımız diyet listesine mutlaka uymaya calışınız.

Unutmayınki; siz iyi beslenip dinlendiğiniz surece bebeğinize yararlı olacaksınız.

Emzirmeye Devam Etme

Emzirdiğiniz icin sizin veya bebeğinizin hayatının olumsuz etkilenmesi gerekmez. Hemen hemen istediğiniz her yerde sut verebilirsiniz. Bebeğinizi emzirirken mumkun oldUğunca rahat kullanabileceğiniz kıyafetleri tercih etmeye calışırsamz iyi olur. Hatta kıyafetlerinizi onden acılabilecek tarzda secerseniz daha rahat olur. Ayrıca kıyafetlerinizin yam sıra ic camaşırımz yani sutyeniniz onemli bir roloynar. Sutyeniniz mutlaka pamuklu, kalın askılı bir sutyen olmalıdır. Memeler gebelikte ve emzirme doneminde guzelce memeyi saran bir sutyenle desteklenmelidir. Diğer bir deyişle omuzunuzdan gecen askı aparatı omuzunuzda iz bırakmalıdır. Bu amacla bedeninizden biraz buyuk bir sutyen veya emzirme sutyeni kullanmalısınız.

Goğuslerinizin gorunmemesi icin biraz bol giysiler giyebilirsiniz. İlk olarak kendinizi biraz rahatsız hissedebilirsiniz ancak zamanla kendinize guveniniz artar. Etrafınızdakiler sut verdiğinizi anlamayabilir bile. Evde bir ayna onunde alıştırma yapmanız yararlı olabilir.
Ac olduğunda bebeğinizi beslemek, sut uretiminizin ihtiyaclarına uyum sağlamasına olanak verir. Ve şunu unutmayın:
Bebeğiniz yanınızda olmadan dışarı cıkmak isteyebilirsiniz veya emzirmeyi bırakmadan once işinize donmeniz gerekebilir. Bu durumda bebeğiniz sağdığınız sutle beslenmeye devam edebilir.

Bebeğinize katı yiyecek verme konusunda acele etmeyin. Her bebek birbirinden farklıdır. Bebeğiniz altı aylıkken etrafındaki eşyalara uzanmaya, eline almaya ve ağzına sokmaya başlayacaktır. Bu, katı gıda yemeye hazır olduğu anlamına gelir.

Anne sutu ilk altı ay bebeğinizin yiyecek ve icecek ihtiyacını karşılayacak ve ceşitli hastalıklara karşı onu koruyacakbr. Bazı anneler bunda daha uzun bir sure emzirmeye devam eder, cocuklarını iki yaş ve daha uzerine kadar emziren kadınlar vardır. Size ve bebeğinize faydalı olduğu icin emzirmeyi istediğiniz kadar siirdurebilirsiniz.

Anne Sutunu Sağma
Anne sutunu sağma nedenleri:
- Bebeğinizden bir iki saatten fazla uzak kalacaksanız;orn, gezmeye gidecekseniz.
- Bebeğinizi memeniz tam olarak dolmuşken emzirmek isterseniz.
- Memeniz sut doluysa ve kendinizi rahatsız hissediyorsanız.
- Bebeğiniz emzirilemeyecek kadar kucukse veya hastaysa.
- İşe donecekseniz.
Sut sağına yontemleri
Sut sağmak icin uc yontem vardır:
1- El ile
2- El pompası ile
3- Elektrikli pompa ile
Bu yontemlerden istediğinizi kullanabilirsiniz ancak sağma işleminden once ellerinizi yıkayın. Tum kapları, şişeleri ve pompa parcalarını kullanmadan once sıcak sabunlu suda yıkayın ve iyice durulayın. Kullanmadan once 20 dakika kaynamış su dolu kapta bekletin.

Sutun akmasını desteklemek icin :
- Olabildiği kadar rahat olun ve gevşeyin. Orneğin, sessiz bir odada oturun ve sıcak bir icecek icin.
- Bebeğiniz yakınınızda olsun. Bu mumkun değilse bebeğinizin fotoğrafına bakın
- Sut sağmaya başlamadan once sıcak bir banyo yapın veya memelerinizi sıcak lifle silin.
- Memelerinize hafif masaj yapın. Bunu parmaklarınızın uclarıyla (A) veya elinizi yumruk yapıp meme ucunuza doğru masaj yaparak da yapabilirsiniz (B). Memenizin tamamını, alt bolge dahil, masajla ovun. Cildinize zarar verebileceği icin parmaklarınızı memeniz uzerinde kaydırmayın.
- Memenize masaj yaptıktan sonra meme başını işaret parmağınız ve baş parmağınızIa hafifce ovun. Bu, memenizin sut uretmesini ve boşaltmasını destekleyecek hormonların acığa cıkmasını sağlar.

Kendi sutunuzu sağmaya bir kez alıştıktan sonra, her defasında bu kadar dikkatli bir şekilde hazırlanmanız gerekmez. Emzirme gibi sut sağma da alıştıkca kolaylaşır.

Sutunuzu El ile Sağına
Bu, sut sağmanın ucuz ve kolay yoludur ve ozellikle memelerinizde rahatsızlık hissi varsa işe yarar. Buradaki talimatlar yol gosterme amaclıdır; bunu yapmayı oğrenmenin en kolay yolu alıştırma yapmaktır (orneğin banyoda). Alıştırma sırasında size en uygun yontemin ne olduğunu bulabilirsiniz.
Meme başının etrafındaki kahv-erengi meme ucu halkasının altında, genellikle kenarlara doğru olan bolgel-erde sutun biriktiği kucuk kanallar vardır.
Uzerine bastırdığınızda kucuk bezelye taneleri hissi verir. Sut bu kanallarda birikir ve sağıldığında buradan gelir.
Her meme 15 bolume ayrılır ve her birinin kendi sut kanalları vardır.
- Meme başını sıkmayın; etkili olmaz ve size acı verebilir.
- Parmaklarınızı memenizin uzerinde bastırarak kaydırmayın; hassas memedokusuna zarar verebilirsiniz.
- Sutun akmaya başlaması bir iki dakika alabilir.
- Tum sutu boşalttığınızdan emin olmak icin parmaklarınızı memenin uzerinde hareket ettirmeyi ihmal etmeyin.
- Sutunuzu temiz, buyuk ağızlı plastik bir kapta toplayın.
- Alıştırma yaparak aynı anda iki memenizden de sut sağmayı oğrenebilirsiniz.
El ile sut sağma uygulaması
1. İşaret parmağınızı memenizin alt tarafına, meme başını cevreleyen meme ucu halkasının kenarına ve baş parmağınızı memenizin ustune, işaret parmağınızın karşısına yerleştirin. (Burada cildinizin altındaki sut kanallarının varlığını hissede-bilirsiniz). Memeniz uzerindeki bu halka genişse parmaklarınızı kenardan biraz iceri doğru kaydırabilirsiniz (aynı şekilde bu alan darsa parmaklarınızı dışarı doğru kaydırın). Diğer parmaklarınızIa da memenizi destekleyin. (c)

2. Parmaklarınızı ve başparmağınızı aynı noktada tutarken yavaşca geriye doğru bastırın.

3. Bu hafif basıncı korurken, başparmağınızı ve işaret parmağınızı birlikte ve one doğru bastırın; boylece sutunuzu sut kanallarından meme başına doğru hareket ettirebilirsiniz. (D)

4. Sut kanallarının yeniden dolması icin memenizi serbest bırakın; ardından 2. ve 3. adımları yineleyin.

Bu işi bir kez oğrendikten sonra 2 - 4 adımları uygulamanız birkac saniyeden fazla surmez. Bundan sonra kendinize uygun rahat bir ritim geliştirebilirsiniz. Boylece sut memenizden akar, hatta bir miktar fışkırır.
El Pompaları

El pompaları memeniz boşken değil doluyken daha rahat kullanılır. Hepsi birbirinden farklı şekilde calışan ceşitli tasarımları vardır. Bazıları pil, bazıları el ile calıştırılır. Hepsinde meme başını ve areola denilen meme başının etrafındaki kahverengi renkli daireyi icine alan bir huni vardır. Farklı kadınlar, farklı pompaları daha rahat kullanabilir, bu yuzden pompa almadan once mumkunse emzirme danışmanlığı merkezine uğrayın. Danışmanınız size uygun pompayı secmede yardımcı olacaktır.

Elektrikli Pompalar otomatik olarak calıştıkları icin hızlı ve kullanımları kolaydır.

Bunlar, ozellikle uzun bir zaman sutunuzu surekli olarak sağmanız gerektiğinde yararlıdır; orneğin bebeğiniz Ozel Bakım Unitesi'nde tutuluyorsa. Bu durumda, sutunuzu kaybetmemek icin 24 saat icinde en az 6-8 kez sağmanız onerilir (bir kez gece dahil olmak uzere).

Elektrikli pompa kullanarak her iki memenizi de aynı anda sağabilirsiniz. Bu, diğer yontemlerden daha kısa surer ve daha fazla sut uretmeniz sağlar. Bunun icin, bir ciftli pompalama beher setine veya iki ayrı beher setine ve bir T konektorune gerek duyarsınız.
Elektrikli pompa kullanıyorsanız ureticinin talimatlarına uymayı ihmal etmeyin.

Anne sutunu evde saklama

Anne sutunu evinizdeki buzdolabında 2-4 oC sıcaklığında 3 - 5 gun boyunca saklayabilirsiniz. Buzdolabınızın sıcaklık olceri yoksa, 24 saat icinde dondurmak en guvenli yontem olacaktır. Anne sutu buzlukta bir hafta, derin dondurucuda en fazla uc ay saklanabilir.

Anne sutunu evde kullanmak uzere saklarken, hava gecirmeyen ve temiz herhangi bir plastik kap kullanabilirsiniz. Sakladığınız kapların uzerine tarih yazıp etiketlerneyi ve sırayla kullanmayı unutmayın. Bebeğiniz erken doğmuş veya hasta ise, once bakımından sorumlu kişilere danışın. Dondurucunuzun kendi buzunu cozme ozelliği varsa, sutu buz cozucuden olabildiğince uzağa koyun.

Dondurulmuş anne sutu buzdolabında veya oda sıcaklığında yavaş bir şekilde eri-tilmelidir. Cozulen anne sutu buzdolabında saklanabilir ancak 24 saat icinde tuketilmelidir. Oda sıcaklığına ulaşhğında hemen kullanılmalı veya atılmalıdır. Erimiş anne sutunu tekrar dondurmayın. flemen kullanmanız gerekiyorsa, ılık su dolu bir kap icine koyarak erimesini bekleyebilirsiniz. Eridikten sonra bebeğinize bardak ya da kaşıkla verin, kesinlikle biberon kullanmayın.

Anne sutunu asla mikrodalga fırında cozmeyin; cunku sutun sıcaklığı homojen olarak dağılmayabilir ve bebeğinizin ağzını yakabilirsiniz.
EMZİRME DONEMİNDE KARŞlLAŞABİLECEĞİNİZ OLASI SORUNLAR VE COZUMLERİ

SORUN: Memelerde Sut Birikmesi
Neden: Sık Emzirmemek
Cozum:
Sık emzirmek, Bebek memeyi boşaltamazsa sutu sağarak boşaltmak
Gergin meme başını bebek ağzına alamazsa once sağarak biraz boşaltmak, sonra emzirmek
Ağrı varsa emzirme yada sağma oncesinde, sonrasında soğuk havlu uygulaması
SORUN : Meme Başı Catlakları
Neden: Uygun Pozisyonda Emzirmemek
Cozum:
Uygun pozisyonda emzirmeye devam etmek
Neden: Arada Biberon Kullanmak
Cozum:
Ağrı cok şiddetli ise sutu birkac gun sağarak bebeğe kaşıkla vermek
İyileşmesi icin emzirme sonrasında bir damla sutu meme ucunda bırakmak
İltihap gelişmişse doktora başvurmak
SORUN: Memeyi Reddetme
Neden: Hasta, burnu tıkalı ya da ağzında pamukcuk olması
Cozum:
Doktora goturmek

Neden: Gec emzirmek, uzun sure emzirilememe
Cozum:
Doğumdan hemen sonra emzirmek
Bu donemde sutu sağmak

Neden: Biberon Kullanımı
Cozum:
Biberon yerine kaşıkla beslemek

Neden: Şekerli icecekler
Cozum:
Anne sutu dışında birşey vermemek

Neden: Az sut kullanımı, fazla sut salınımı
Cozum:
Sık emzirerek sut salınımını arttırmak
Emzirmeden once sutu biraz sağarak bebeğe aniden fazla sut boşalmasını onlemek

Neden: Bebeğin rahat olmaması
Cozum:
Bebeği fazla giydirmemek
Acıyan bir yeri olup olmadığına bakmak
SORUN: Satan yeterli olmaması
Neden: Bebeği uygun pozisyonda, yeterli sure ve sıklıkta emzirmemek, geceleri emzirmemek
Cozum:
Bebeği sık ve uygun pozisyonda istediği kadar ve ozellikle geceleri emzirmek, bu donemde başka bir şey vermemek, idrar yapısını ve kilo alımını doktor kontrolunde takip etmek (Gunde en az 6 kez idrar yapan ve yeterli kiloyu alan bebeğin anne sutu yeterlidir)

Neden: Annenin kendine guvenmemesi
Cozum: Her annenin yeterli sutu uretebileceğine inanması, endişe, uzuntu ve stresten uzak durması, cevre tarafından desteklenmesi

Neden: Beslenme bozukluğu
Cozum: Annenin dengeli ve duzenli beslenmesi

Neden: Annede yapısal bozukluk
Cozum: Bu durumda oldukca nadir olarak gorulur, yapay beslenme kacınılmazdır.
SORUN: Bebeğin cok sık emmek istemesi
Neden: Yukandaki nedenlerle sut yapımı azahnca bebeğin doymaması
Cozum:
Bebeği sık ve uygun pozisyonda istediği kadar emzirmek
Bir meme en az 5, ortalama 15-20 dk isterse daha uzun sure emzirilmeli, doymazsa diğer memeye gecilmelidir.
Başlangıcta 8- 1 olan oğun sıklığı ilerleyen aylarda giderek azalacaktır.

Neden: İhtiyacın artması
Cozum:
Bebekler buyuk hamleleri yaptıklan bazı donemlerde daha sık emmek isterler, bu sutun yetersiz olduğu anlamına gelmez, ihtiyac artmıştır.

Neden: Zevk almak ya da ozguvenini arttırmak icin emmek istemesi, Bebeğin cok sık emmek istemesi.
Oneri: Bebeği istedikce, istediği kadar emzirmek.
SEVGİLİ ANNELER:
- Doğumdan sonra ilk yarım saat icinde bebeğinizi emzirmeye başlayın.
- İlk gunlerdeki ağız sutu azdır, fakat bebeğinizin butun ihtiyacını karşılar. Kısacası bebeğinizin ilk aşısıdır. Bunun icin şekerli su, mama, inek sutu veya başka bir besin vermeyiniz. Bu besinler bebeğinizin iştahını kapatır, anne sutunu almak istemezler.
- Bebeğiniz her ağladığında ac olduğunu ya da sutunuzun yeterli olmadığını duşunmeyiniz. Duzenli ve bebeğiniz istedikce emziriniz. Sutunuzun yeterli olduğunu, bebeğinizin 5,6 kez bezini ıslatmasından ve aylık kontrollerinde duzenli kilo almasından anlayabilirsiniz.
- Bebeğinize biberonla herhangi bir gıda ve yalancı meme vermeyiniz. Bu bebeğinizin anne memesiyle yalancı memeyi karıştırmasına neden olur ve bebeğin annesini emmeyi oğrenmesini zorlaştırır.

- Bebeğiniz 2 yaşına gelene kadar mumkunse daha uzun sure anne sutuyle besleyiniz. Ancak altıncı aydan sonra bebeğinizi anne sutuyle birlikte ek gıdalara başlayınız. Once ek gıda, sonra anne sutu olacak şekilde besleyebilirsiniz.

Bebeğiniz doğduğunda ilk Hepatit B aşısı yapılır, birinci ayında ikinci doz tekrarlanır.

Bebeğiniz taburcu olmadan once Fenilketonuri icin topuğundan 1 damla kan alınır. IS. gunde ise bu tekrarlanır. (Bunun icin bulunduğunuz bolgedeki sağlık ocağına ya da Dokuz Eylul Universitesi Tıp Fakultesi Hastanesi Sağlam Cocuk Polikliniğine başvurabilirsiniz.

Sevgili anneanneler, babaanneler ve buyukbabalar
Şu anda belki de hayatınızın en mutlu anlarından biri torununuz dunyaya geldi. Evet bu varlık baldan tatlı. Sevginizi esirgemeyin fakat anneye de destek olun. Anne bebeğini emzirirken mumkun olduğunca tek başına kalmasına ozen gosterin. Anneyi beslenmesi ve dinlenmesi icin destekleyin.

Biliyorsunuz ki, oğlunuz ve kızınızın 24 saatte hayatları değişti ve cok şaşkınlar. Bu duruma bebekle birlikte yaşama alışana kadar onların cevresindeki işlere siz koşun. Yeni anne ve babalar bebekleri ile kendileri ilgilensinIer. Vereceğiniz bu guzel destek sizin yetiştirdiğiniz cocuklar gibi, onların da sağlıklı cocuk yetiştirmelerine ornek olacaktır.

EMZİRMENİN YARARLARI KAC TANE OLABİLİR DERSİNİZ?
- İshal ve mide rahatsızlıklarına karşı korur
- Goğus enfeksiyonları ve hırıltılı nefese karşı korur
- Kulak enfeksiyonlarına karşı korur
- Bebeklerin bezleri daha az kokar
- Şeker hastalığı riskini azaltır
- Zihinsel gelişmeyi destekler
- Egzamaya karşı korur
- Ağız gelişimini destekler
- Daha sonraki yıllar icin kemikleri guclendirir
- Genc yaşlarda meme kanseri oluşma riskini azaltır

[h=2]İzmir Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]