

Soru ve cevaplarla Haram işlemek sizlerle paylaşıyoruz melekler

Sual: Orucluyken gunah işlemek, gıybet etmek orucu bozar mı?
CEVAP
Orucu bozmaz; fakat ozellikle orucluyken gunahtan daha cok sakınmalıdır. Hadis-i şerifte, (Gıybet etmek, soz taşımak, yalan yere yemin etmek, namahreme şehvetle bakmak orucu bozar) buyuruldu. (Deylemi)
İmam-ı a’zam hazretleri, bu hadis-i şerifi acıklıyor ve (Bu gunahlar orucun sevabını bozar, sıhhatini bozmaz, oruc mekruh olur) buyuruyor. Yani bu gunahları işleyen, oruc borcundan kurtulursa da, oruca mahsus olan buyuk sevaba kavuşamaz. Hadis-i şerifte, (Nice oruc tutan vardır ki, aclık ve susuzluktan başka bir şey elde etmez) buyuruldu. (İbni Mace)
Oruc, muminler icin bir nimet ve emanettir. Emanete riayet etmek gerekir. Onun zayi olmaması icin şartlarını gozetmek gerekir. Harama bakmaktan sakınmalıdır! Hadis-i şerifte, (Harama bakmak, şeytanın zehirli oklarından bir oktur. Allah korkusuyla bunu terk edene, Allahu teÂl oyle bir iman verir ki, imanın tadını kalbinde bulur.) buyuruldu. (Hakim)
Oruclu, dilini de korumalıdır! Hadis-i şerifte (Oruc ateşe kalkandır. Gıybetle parcalanmadıkca korur. Oruclu, cahillik edip de kotu soz soylemesin! Kendisine sataşana, “ben orucluyum” desin!) buyuruldu. (Buhari)
Gozu ve dili gunahlardan koruduğumuz gibi, kulağımızı da korumamız gerekir. Konuşulması haram olan şeyi, dinlemek de haramdır. El, ayak ve diğer uzuvları da haramdan korumalıdır! Oruc tutup azalarıyla gunah işleyen, ilac yerine zehir icen hastaya benzer. Cunku gunah zehirdir, sevabları yok eder. Bir gunah işledikten sonra pişman olmak, iyilik ve ibadet etmeye devam etmek gerekir.