Anne olma yollarındaBugun sizlerle hep beraber hamilelik surecini ve bu surecte ağız ve diş sağlığı hakkında yanlış bilinenleri konuşmak istiyorum.
Hamilelik sırasında ağızda neler değişir?
Hamilelik vucut hormonların cok değişkenlik gosterdiği bir donemdir. Ozellikle de en onemli artış ostrojen ve progesteron hormonlarında olmaktadır. Bu hormonlar ise dişetlerini oldukca etkilemektedir. Bu etki; diş etlerinde şişme, diş eti buyumesi, daha once anlatmış olduğumuz gingivitisin şiddetlenmesi şeklinde ortaya cıkabilmektedir. Bu nedenle anne adayı hamile kalma kararı vermeden once bir diş hekimi kontrolunden gecmeli ve hamilelik surecinde devamlı diş hekimi kontrolunde olmalıdır. Bu kontrol sureci 3 aylık periodlar halinde olmalıdır.
Hamilelik sırasında diş kaybı olur mu?
HAYIR! Hamilelik sırasında anne dişlerinden kalsiyum kaybı ya da her hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceği inanışı sadece bir efsanedir. Ancak her efsaneler gibi bunda da gercek payı olan bir nokta vardır. Anne adayının ağzında var olan bir problem hamilelikteki hormon değişikliğinin bir sonucu olarak şiddetlenebilmekte ve bu bazen diş kaybına kadar gidebilmektedir. Bu nedenle de diş kaybına “hamilelik” sebep oldu gibi bir yanılgı oluşmaktadır. Oysa hamilelik başlı başına hicbir zaman diş kaybı icin bir etken olamaz.
Hamilelik sırasında dişler cabuk curur mu?
Bu donemde dişlerin cabuk curumesinin sebebi anne adayının yaptığı bir takım hatalardan kaynaklanır. Cunku:
* Tatlıya duyulan aşırı istek sonucu sık yapılan atıştırmalar arasında dişler fırcalanmamaktadır.
* Ostrojen ve progesteron hormonlarının etkisi ile fırcalanmayan dişlerde hemen gingivitis gelişmekte, bunun sonucu olarak diş etlerinde kanama olmakta ve anne adayı kanamadan urkerek dişlerini hic fırcalamaz hale gelmektedir. Bunun sonucu olarak da hem diş eti iltihabı ( gingivitis) hem de curuk oluşmaktadır.
* İlk 3 aylık donemde sık kusma nedeni ile mide asidi dişleri etkilemekte, fırcalama alışkanlığına ozen gosterilmemesi de curukleri tetiklemektedir.
Hamilelik sırasında yapılmaması gereken işlemler var mıdır?
Genellikle acil olmayan işlemler hamilelik surecinde yapılabilir. Ancak bir diş tedavisi icin en uygun zaman 3.ayın dolduğu donemden 6.ayın sonuna kadardır. Şiddetli ağrının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi hamileliğin her hangi bir doneminde yapılabilir. Dişi uyuşturmanın ne anneye ne de bebeğe bir zararı yoktur. Ancak bazı ilacların seciminde anne adayının jinekologu ile goruşulmelidir.
Bebeğin diş sağlığı icin anne adayının yapması gerekenler nelerdir?
Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlamaktadır. Bu donemde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi icin dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Diş sağlığı icin protein, A vitamini ( ki bunlar et, sut, yumurta,sarı sebze ve meyveler), C vitamini ( narenciye, domates, cilek), D vitamini ( et, sut, yumurta, balık) ve kalsiyum ( sut, sut urunleri, yeşil ve sarı yapraklı sebzeler) dan zengin gıdaların alınması gerekir. Bunun yanı sıra bilincsiz ilac kullanımından kacınılmalıdır. Bilincsiz kullanılacak ilaclar sadece bebeğin diş sağlığını değil genel sağlığını da olumsuz yonde etkileyecektir.
Hamilelikte antibiyotik kullanımı dişleri etkiler mi?
Hamilelik surecinde kullanılabilecek antibiyotiklerden “tetrasiklin” grubu antibiyotikler dışında renklenme ya da başka bir probleme yol acabilecek her hangi bir antibiyotik grubu bugune dek belirlenmemiştir.
Yakın zamanda geride bıraktığımız anneler gunu dolayısı ile ben tum annelerin anneler gununu yeniden kutluyorum. Ve tum anne adaylarına sorunsuz dişlerle mutlu gulumseler diliyorum.

[h=2]Kocaeli Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]