Plasenta, bir tarafta anne rahminden gelen kan akımları, diğer tarafta ise gobek kordonundaki kan akımı ile anne rahmindeki bebeğin beslenmesini sağlıyor. Bazı hamileliklerde ise bu kan akışı yetersiz olabiliyor. İşte boyle durumlarda bebek yetersiz kan alımını algılıyor ve bu duruma adapte olmak icin kan dağıtımını yeniden organize ediyor. Yani bu bebekler aldığı besini tuketme konusunda ekonomik bir programlama yapıyor. Ancak bu “ekonomik” programlama; bebeklerde duşuk kiloyla doğuma neden olurken hayatları boyunca karşılarına cıkabilecek pek cok hastalığın da belirleyicisi olabiliyor.
Anne karnında yeterli beslenemeyen bebeklerde kalp damar hastalıkları goruluyor
Bir bebeğin herhangi bir nedenle anne karnında iyi beslenememesi sonucu yeni bir programlama yapmasına anne karnında “intrauterin programlanma” denilir ve bu da metabolizmada kalıcı değişikliklere neden olarak ileride kardiyovaskuler, metabolik ve endokrin hastalıklara yatkınlık yaratabiliyor. Bilimsel bir araştırmaya gore, tansiyon yuksekliği ve kalp rahatsızlığı olan kişilerin, doğum kilolarının cok duşuk olduğu belirlenmiş. Araştırmaya dahil edilen kişilerin yıllar suren takipleri sonucunda; kalp hastalıklarının, doğum kilosu 2.5 kg’ın altındaki kişilerde daha fazla gorulduğu tespit edilmiştir.
Duşuk doğum ağırlıklı bebeklerde anne sutunun zekaya katkısı daha fazla
Anne sutunun zek ve beyin gelişimine olumlu katkı yaptığı biliniyor Buna karşın duşuk doğum ağırlıklı bebeklerde anne sutunun zek gelişimine katkısı daha fazladır. Anne sutunun zek gelişimine katkısı sadece iceriği ile ilgili olmayıp emzirme ile annede uyarılan hormonlar, anne-bebek bağının daha iyi kurulması ve annenin bebeğe daha fazla odaklanması ile de ilişkilendirilebilir.
Sağlıklı bir bebek icin anne 10-12 kg almalı
Bir anne adayının, bebeğini sağlıklı bir şekilde doğurması icin gebelik boyunca alacağı ortalama kilonun 10-12 kg olması gerekmektedir. Emzirme doneminde annenin kilo vermesi olağandır. Anne normal gıdasını alırken, aşırı kalori almıyorsa kilo vermesi normal bir durumdur. Hamile beslenmesinde mineral, vitamin, karbonhidrat, protein dağılımının dengeli olması ve sebze ağırlıklı, antioksidan gıdaların alımının artırılması gereklidir.


[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]