orucu bozan durumlar nelerdir madde madde
Orucu bozan haller, orucum bozulurmu, orucu bozmayan haller, neler konulari birada melekler

Sevgili Melekler,

Orucu bozan ve bozmayan haller konumuza devam ediyoruz;

Sual: Ağzıma balgam geliyor, yutuyorum, oruc bozuluyor mu?
CEVAP
Balgamı yutmakla oruc bozulmaz.

Sual: İmsak vakti cok yemek yiyorum. İmsak cıktıktan sonra yemek kaynarken ağzıma geliyor, yutuyorum. Orucum bozuluyor mu?
CEVAP
Bozulmaz. Hatta ağzınıza gelen kusmuğun geri gitmesi de orucu bozmaz.

Sual: Oruclu iken burna cekilen su ağzımızdan cıksa oruc bozulur mu?
CEVAP
Bozulur. Buruna ilac cekmek gibi su da cekip genze ulaşırsa oruc bozulur, kaza gerekir.

Sual: Tukuruğumuz, dudağımızdan aşağı doğru sarksa, onu yalayıp yutsak oruc bozulur mu?
CEVAP
Tukurup tukuruğumuzu yalarsak oruc bozulur, kaza gerekir. Bahsettiğiniz şekilde olursa oruc bozulmamış olur. Sanki bir kısmı daha ağzımızda oluyor.

Sual: Erkeklerin idrar damlası gelmesin diye idrar yoluna koydukları pamuk orucu bozar mı?
CEVAP
Orucu bozmaz. Maliki’de de pamuk koymak bozmaz. Şafii’de pamuk koymak orucu bozar ama, Şafii’yi namazda taklit eden Hanefi’nin orucu yine bozulmuş olmaz.

Sual: Banyo yaparken, banyoda oluşan su buharını teneffus etmekle oruc bozulur mu?
CEVAP
Bozmaz. Bazen, hastalara ozel olarak su buharı teneffus ettiriliyor. Bu şekilde, su buharı teneffus ettirilirken, buhar ciğerlere kadar giderse oruc bozulur.

Sual: Ramazanda bir insan yatsıdan sonra hanımıyla beraber olsa daha sonra gec vakitte uyuyup biraz sonra guslederiz deseler uyandıklarında da guneş doğmuş olsa kefaret mi gerekir?
CEVAP
Kaza da gerekmez. Yani orucları bozulmuş olmaz. İhtilam olanın da orucu bozulmuş olmaz. Fakat namaz kılmak icin ilk fırsatta yıkanmak gerekir. [Daha onceden tedbir alıp cunup olarak sabahlamamalı.]

Sual: Goz damlası orucu bozar mı? Lens ıslakken goze takılırsa oruc bozulur mu?
CEVAP
İkisi de bozmaz.

Sual: Ramazanda sahurda yatmadan once dişlerimizi fırcalıyoruz. Ağzımızı yıkamamıza rağmen tadı ağzımızda hissediliyor, bu durum orucu bozar mı?
CEVAP
Hayır bozmaz.

Sual: Hanefi mezhebine gore "tukurduğumuz zaman tukurukte tukurukten az miktarda kan olursa" abdest bozulur mu, yutunca oruc bozulur mu?
CEVAP
Kan tukurukten az ise dışarı cıkmakla abdest bozulmaz, yutulunca da oruc bozulmaz.

Sual: Sigara yakıları ve zayıflama bantları kola yapıştırılınca, yakıdaki madde emiliyormuş. Bu emilme orucu bozar mı?
CEVAP
Sağlam deriye konan hic bir yakı, ilac, krem orucu bozmaz. Emilmesi oruca zarar vermez.

Sual: Oruclu iken kulağa pamuklu cubuk sokmakta mahzur var mı?
CEVAP
Şafii’de bozar, Hanefi’de bozmaz.

Sual: Jole, krem, deodorant orucu bozar mı?
CEVAP
Hic birisi bozmaz.

Sual:Ciklet ciğnemek orucu bozar mı?
CEVAP
Evet, bozar. Gunumuzun cikletleri eski tabii sakızlar gibi değildir. Şimdikiler ciğnenirse, tadı veya bazı parcalar yutulabilir ve oruc bozulur.

Sual: Oksijen gazı tupu ile suni hava verilince oruc bozulur mu?
CEVAP
Teneffus ettiğimiz hava orucu bozmaz. Tuple verilen oksijen de temiz hava demektir, oksijeni bol hava demektir. İcinde ilac olsa bozar.

Sual: Hanımını openin orucu bozulur mu?
CEVAP
Opmekle orucu bozulmaz. Operken cunup olursa bozulur. Cunup olma ihtimali varsa, hanımını opmesi mekruh olur. Orucu bozacak derece cok operse haram işlemiş olur. Cunku orucu mazeretsiz bozmak haramdır.

Sual: Yıkanırken kulağa sabunlu su kacsa, oruc bozulur mu?
CEVAP
Bozulmaz.

Sual: Denize girmek orucu bozar mı?
CEVAP
Denize girmek orucu bozmaz. Eğer vucudun icine su kacarsa, oruc bozulur.

Sual: Sabah yatarken susadığımı hissettim ve saatime baktım saati 05.10 geciyor olarak gordum. Dikkatli olarak baktığıma eminim. Suyumu ictim ve gayri ihtiyari saate bir baktım ki saat 06.10 cok uzuldum. İmsak 5,30’du. Orucum bozuldu mu?
CEVAP
Evet bozuldu. Sizin kastınız olmadığı icin sadece kaza gerekir.

Sual: Astım hastası, mecburiyet halinde ilac kullanınca oruc bozulur mu?
CEVAP
Evet bozulur. Sadece kaza gerekir.

Sual: Ventolin, Salbutol gibi ağıza puskurtulen astım ilacları orucu bozar mı?
CEVAP
Bahsettiğiniz ilacları kullanınca oruc bozulur. Cunku icinde ilac vardır. Ama oksijen gazı bozmaz.

Sual: Astım tabletinin gazını teneffus etmek orucu bozar mı?
CEVAP
Sigara dumanı gibi orucu bozar.

Sual: Evi haşere icin ilacladım. Bu ilacı teneffus orucu bozar mı?
CEVAP
Az olursa bozmaz.

Sual: Kadın hastalıklarında bir cubukla hap ve fitil veriliyor. Guslu gerektirir mi, orucu bozar mı?
CEVAP
Genelde zevk alınmadığı icin guslu gerektirmez. Gunduz kullanılırsa oruc bozulur, kaza gerekir. Pamuk bile konsa, pamuk tamamen iceri girerse oruc bozulur. Yaş parmak girse de oruc bozulur.

Sual: Basur hastalarının bağırsakları, taharetlendikten sonra, ıslak olarak iceriye girse oruc bozulur mu?
CEVAP
Yaş olarak girince oruc bozulur. Kurulanırsa oruc bozulmuş olmaz.

Sual: Karşı tarafın ağız salgısını yutmak orucu bozuyor mu?
CEVAP
Karşı tarafın tukuruğunu, salgısını yutunca oruc bozulur. Eğer bu sevdiğimiz bir kimse ise sadece kaza değil, kefaret de gerekir.

Sual: Oruclu iken alışkanlıktan dolayı rujumu yalıyorum, oruc bozuluyor mu?
CEVAP
Rujun oruca zararı olmaz. Fakat yenirse oruc bozulur. Kaza gerekir
.