oruc tutmak
gebelikte oruc tutulurmu, gebelikte oruc tutumak zararlımıdır, gebeliğin ilk haftalarında oruc tutulurmu, gebeliğin ilerleyen donemlerinde oruc tutulurmu, gebelik te orucla ilgili merak ettikleriniz...





sıkca duyduğum sorulardan biride buydu hem sağlık acısından hemde dinimiz acısından bilgilendirmek istedim.

Hamile kadınların oruc tutması zararlımıdır, gebeler oruc tutarken nelere dikkat etmelidirler? İşte gebelikte oruc ve bilinmesi gereken hususlar.

Hamilelik esnasında oruc tutmak sakıncalımıdır?
Anne adayı doktor onayı alıp dengeli ve duzenli beslendiği takdirde oruc tutabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Bu donemde tuketilmesi gereken besinler anne adayı ile bebeğin beslenme gereksinimlerini en iyi şekilde karşılayacak halde belirlenmelidir. Sağlıklı bir anne adayının diyetinde, meyve, sebze, tahıl grubu, et ve sut urunleri ve bol sıvı gıdaları bulunmalıdır. Kalp hastalıkları, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkları olanların oruc tutmak icin kesinlikle doktor tavsiyesi alması gerekmektedir.
Hamile kadınların oruc tutarken dikkat etmesi gerekenler ve sağlıklı beslenme
Oruc tutulacak her gun icerisinde baş donmesi, halsizlik vb sorunları en aza indirmek icin sahura kesinlikle kalkılmalıdır. Sahura kalkmadan oruc tutulmamalıdır. Sahur yemeğinde doyurucu, hafif ve bol proteinli besinlerin tuketilmesi gerekmektedir.

Gebeler icin demir ve kalsiyum cok onemlidir ve sahurda ozellikle alınması gerekir. Sut, pekmez, az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, kepek ekmeği, meyvelerin tuketilmesi sahur icin iyi olacaktır. Uzun zaman tok olabilmek ve kabız olmamak icin en az 4–5 dilim kepek ekmeği ve yanında sıvı alımına dikkat edilmelidir. İftar tek oğunde değil iki uc oğunde yapılmalıdır. Oruc hurma, zeytin veya su ile acılabilir. Oncelikli olarak ev corbası ve arkasından etli sebze veyahut tavuk sebze haşlama, balık buğulama gibi besinler ana yemek olarak tercih edilebilir. İftarın 1 saat kadar sonrasında bir porsiyon soğuş sebze ya da salata ile bir kÂse yoğurt yenebilir. İftarın ardından kuru meyveler ve bir avuc kadar kuruyemiş tuketilmelidir. Basit ve kolay egzersizleri de 15 dakikayı gecmeden yapmak yararlı olmaktadır.

Dinimizde Hamilelikte Oruc



Hamilelikte tutamadığınız orucları kaza etme niyetinde olmalısınız. Daha sonra bu orucları kaza etme imkanınız olduğunda tutamadığınız orucları kaza etmelisiniz. Oruc tutma kudretinde olan kimse fidye vererek bu borctan kurtulmaz. Bu oruc borcundan ancak oruc tutarak kurtulabilirsiniz. Elinizde olmayan sebeblerden dolayı kazaya kalan orucaları tutamadığınızda bundan sorumlu olmazsınız. Mesela; Hamilelikte orucunu kazaya bırakıp daha sonra tutma niyetinde olan bir hanım, bu orucları kaza edemeden vefat etse bundan sorumlu olmaz