Gebeliğin ilk adımı ve en doğru yolu, onu onceden tasarlamaktır. İdeal olarak gebe kalmak istediğiniz zamandan 3 ay oncesinde, doktorunuzla bir on goruşme yapmanızda onemli yararlar vardır. Bu goruşmede, bebeğinize onemli zararlar verebilecek, bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık durumunuz gozden gecirilecek, gerekirse aşı onerilecektir. Eşiniz veya ailenizde kalıtsal bir hastalığın varlığı sorgulanacak ve gebelik sırasında sorun yaratabilecek sistemik hastalıklar acısından ceşitli tetkikler yapılacaktır. Gebelik oncesinde doktora gidememiş olsanız bile en azından gebelik şuphesinde veya gebe olduğunuzu oğrenir oğrenmez doktorunuza başvurmanız gereklidir. Gebelik takibinde son adet tarihinizin bilinmesi cok onemlidir. Bu nedenle son adetinizin ilk gununu mutlaka kaydediniz.Normal gebelik suresi son adet suresinin ilk gununden itibaren 280 gundur (40 hafta)
Doktora ne sıklıkla gitmem gerekir?
Yaklaşık 40 hafta surecek gebelik maratonunun ilk 28 haftasında ayda bir, 36. haftaya kadar 2 haftada bir ve 36-40. haftalarda haftada bir kontrol gereklidir. Gebe olduğunuz oğrenir oğrenmez doktorunuza başvurun. Erken donemde yapılan tetkik, muayene ve ultrason incelemesi gebeliğin sağlıklı şekilde devamında belirleyici olmaktadır. İlk muayenede gebeliğinizin yaşı, anne ve fetusun sağlık durumları belirlenecek ve gebelik bakımı icin sizinle beraber bir plan yapılacaktır. Unutmayın, her kadının gebeliği kendine ozgudur. Muayeneler arasındaki donemlerde aklınıza takılan soruları, kaygıları unutmamak icin bir yere not ediniz ve ilk muayenenizde doktorunuzla tartışınız.
Gebelik takipleri sırasında neler yapılır?
İlk muayenede, tum gebelik takibi boyunca yol gosterici olmak uzere kan ve idrar tahlilleri istenir. Gebeliğin 11-14. haftaları arasında ultrasonla bebeğinizde ense kalınlığı ve burun kemiğinin varlığı değerlendirilir. İlk anomali taraması yapılır. Yine bu muayene sırasında ultrason bulgularıyla birlikte sizden bebeğinizde Down Sendromu riskini tayin edebilmek icin “ikili tarama testi” istenecektir. Benzer şekilde gerekli durumlarda 15-18. haftalarda yapılan “uclu ya da dortlu tarama testi” de, Down sendromu (bebeklerde zeka geriliğine yol acan bir kromozom anomalisi) ve noral tup defekti taraması icindir. 24-28. haftalarda gizli şeker tarama testi yapılır. Her muayenede bebeğin kalp sesleri, hareketleri ve pozisyonu değerlendirilir, gelişimi ve amniyon sıvısı miktarı ultrasonla takip edilir. Anne adayı da kilo alımı, odem ve kan basıncı acısından muayene edilir.
Gebelikte nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeliyim?
Annenin gebelik boyunca yeterli ve dengeli beslenmesi gereklidir. Protein gereksinimi her gun 1 yumurta, 2 bardak sut, sut urunleri, baklagiller ve et urunleri (haftada en az bir kez) ile karşılanabilir. Gebelikte sık gorulen kabızlık yakınması icin mumkun olduğunca bol sıvı alınız, posalı yiyecekler yiyiniz. Kalori ihtiyacınızı hamur işi gıdalarla karşılamaktan kacınınız. Doktorunuz size gebeliğinizin 4. ayından itibaren demir ilacı ve gerekli gorduğu taktirde vitamin onerecektir. Tum gebelik boyunca ideal kilo alımı 11-15 kg.dır. Onemli olan dengeli beslenme alışkanlığı edinmektir. Gebelikte rejim yapmak kesinlikle yasaktır. Gebeliğin ozellikle ilk 3 ayında gorulen bulantı-kusmalar icin, sık ve az miktarda kuru gıdalar yenilmesi onerilir. Doktorunuz onermediği muddetce bulantı kesmek icin verilen ilacları kullanmayınız.
Gebeliğim suresince nelerden kacınmalıyım?
Gebe kalmayı duşunduğunuz aylarda, bebeğe zarar verebilecek etkilerden uzak durmalısınız. Tum gebelik boyunca ve ozellikle ilk 3 ayda sigara, alkol ve doktorunuzdan habersiz tum ilaclardan sakınınız. Tum gebelik boyunca kedi-kopek dışkısı, ciğ etten uzak durunuz. Salata gibi ciğ yenen sebzelerin cok iyi yıkandığından emin olunuz. Toprakla uğraşırken mutlaka eldiven giyiniz. Gebeliğin son 4 haftasına kadar, doktorunuz ozellikle yasaklamadıkca cinsel ilişkide bir kısıtlamaya gerek yoktur.
Gebelikte gunluk fizik aktivitemi nasıl ayarlamalıyım? Egzersiz yapmalı mıyım?
Gebelik sırasında doktorunuzun gerekli gorduğu riskli haller dışında gebenin eve kapanması, sosyal hayattan uzaklaşması ve surekli istirahat etmesi gerekli değildir. Bu yaklaşım, gebeliği anne adayına işkence haline getirmekten başka bir yarar sağlamaz. İşiniz gunde 3 saatten fazla ayakta calışmayı gerektiriyorsa en az 2 saatte bir 10-15 dk dinleniniz ve erken doğum risklerini doktorunuzla tartışınız. Gebelik esnasında, bazı riskli hastalar haric, gebeliğin son haftaları dışında seyahat etmekte sakınca yoktur. Yolculuk boyunca her 2 saatte bir 5-10 dk yuruyuş yapmanız faydalı olacaktır. Gebelik boyunca sırt kaslarını guclendiren egzersizler yapılmalı, ortopedik ayakkabılar giyilmelidir. Gebelik boyunca, cok fazla yorulmamak kaydıyla egzersiz yapabilirsiniz. Yalnız, her turlu durumda kazalardan ve duşmelerden sakınınız. Egzersiz sırasında, solunum sıkıntısı ve şiddetli carpıntı gelişirse dinleniniz.
Gebelikte doktora acil olarak başvurmam gereken durumlar nelerdir?
Aşağıdaki hallerde zaman kaybetmeden isminizi, gebelik haftanızı ve en son ne zaman muayene olduğunuzu oncelikle belirterek doktorunuzla bir aracı kullanmadan siz ilişki kurunuz. *Gebeliğin her doneminde kanama *Yuzde-ellerde şişme, şiddetli veya surekli baş ağrısı *Surekli kusma, ateş, titreme, idrarda yanma *Bebek hareketlerinde onemli azalmalar *Aniden berrak su boşalması (su kesesinin acılması) *Duzenli ağrıların başlaması Gebelikte bacaklardaki kramplar fazla rahatsız edici değilse normal kabul edilebilir. Cok sık olursa kalsiyum alımınız gozden gecirin ve durumu doktorunuzla tartışın.
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Anne adaylarına oneriler
Sağlık0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Anne adaylarına oneriler