1.Cocuğun gozu onunde tartışmanın cocuğun uzerindeki etkileri nelerdir?
Tartışmanın cocuk uzerindeki etkisi, nasıl ve ne kadar sık yaşandığı ile ilgilidir. Eğer tartışmalar cok sık olmuyor ve tartışma sonunda cozum uretiliyorsa bu zarar değil tam tersine fayda getirir. Anne babalar birbirlerini sevseler bile anlaşmazlık yaşayabilecekleri ve bunun cozume ulaştırılmasıyla ilişkilerinin olumlu yonde etkilenip gucleneceği mesajını vermiş olurlar. Hicbir şey , anne ve babası arasındaki guclu ilişkiden aldığı kadar guveni cocuğa veremez. Ve hicbir şey cocuğa ebeveynlerinin mutluluğunu gormek kadar sevildiğini hissettiremez. Aynı şekilde, araştırmalar huzurlu, sıcak ailede buyuyen cocuğun daha sevecen ve empatik olduğunu gostermektedir. Eğer anne – baba tartışmalarını her seferinde cocuklarından gizlerlerse, cocuklar buyudukce ilişkilerinde gercekci olmayan beklenti icine girebilir.
2. Tartışma sırasında anne babaların neler yapmaları, neler yapmamaları gerekir?Cocuğun psikolojisinin olumsuz etkilenmemesi icin nelere dikkat edilmelidir?
Tartışma sırasında ciftler yıkıcı eleştiriler yapmıyor, hakaret etmiyor, birbirlerini dinliyor, şiddete başvurmadan sonunda uzlaşmayı başarıyorlarsa cocuk bu durumdan olumsuz etkilenmez. Fakat, kapıların carpıldığı, sinirli bağrışmaların yer aldığı şiddet iceren, yıkıcı tartışmalar cocuğun guven duygusuna zarar verir.
Neden annem- babam birbirlerinden bu kadar nefret ediyorlar, acaba bu benim sucum mu? Diye duşunebilir cocuk…
3. Anne baba arasındaki tartışmalar ve kavgaların cocuk uzerinde her yaşta farklı bir etkisi mi vardır yoksa cocuk kac yaşında olursa olsun bu olumsuz etki aynı mıdır?
Anne baba arasındaki tartışmaların cocuk uzerindeki etkisi şuphesiz her yaşta olumsuzdur. Anne baba cocukla ne kadar iyi olsa da , birbirleriyle iyi olmadıklarında ‘babanla/annenle mutsuzum’ mesajını verdiklerinde, cocuğun bir yanı hep kus kalır onlara… Her insan yaşı kac olursa olsun anne babasını birlikte ve mutlu gormek ister.
Ergenlik doneminde, anne babasının tartışmasına surekli tanık olması, huzursuz ev ortamı genci karmaşaya ic catışmaya ya da suca itebilir. Anne baba modelinin, ergenin kişilik yapısının oluşmasında onemli rolu vardır. Gergin ortamdan etkilenen ve yıllarca kurtulamayan kişi orta yaşlarına gelse bile hala sağlıklı sosyal ilişki kuramayabilir.
Ebeveynlerinin tartışma sırasında şiddet uyguladığına tanık olan cocuk ileride şiddetin ya uygulayıcısı ya da kurbanı olmaya yatkınlık gosterir.
Alkolizm ile birlikte seyreden aile ici şiddet cok daha tehlikeli durumdadır.
4.Bu tartışmalar cocuğun sosyal hayatını nasıl etkiler?
Evde gergin aile ortamından etkilenen cocuk, okulda arkadaşlarına agresif davranabilir , kendisini onlardan soyutlayabilir, yalnız kalabilir.
Orneğin, 7 yaşında kız cocuğu olan bir cift ‘kızımız arkadaşlarıyla oynamıyor, surekli odasında zaman gecirmek istiyor? Şikayetiyle yardım almaya karar verir… Kucuk kız akşama kadar babanın işten gelmesini bekliyor, evde tek başına odasından cıkmadan oynuyor, ders calışmayı red ediyordur.. Goruşmede ,annenin agresif davrandığı, evde surekli bağırıp cağırdığı, eşi ile kavga ettiği, coğu zaman eşine hakaret ettiği ve bunlara kucuk kızlarının şahit olduğunu oğrenilir. Kız cocuğu ile yapılan ozel goruşmede annenin kotu bir niyetinin olmadığı, baba ile evliliğini devam ettirmek istediği onu sevdiği ve bu gergin anların yanında aslında birlikte huzurlu anların da yaşandığı anlatılarak olumlama yapılır. Ebeveynlere de tartışmaların cocuğun gozu onunde yapılmaması tavsiye edilir. Huzurlu ortamın yaratılmasıyla birlikte okul başarısında artış ve arkadaş ilişkilerinde iyileşme gozlenir.
Bazen, arkadaşlarına aile sorunlarından bahsetmek cocuğa sucluluk duygusu verebilir, bazı cocuklar kendilerini ebeveynlerine karşı sorumlu hissettiklerinden tartışmaları inkar ederek yadsıyabilir, hicbir şey yokmuş gibi davranabilirler.
5.Tartışma sonrası anne baba cocukla nasıl konuşmalı, durumu ona nasıl izah etmeli?
Tartışma sonrası, anne -babaların cocukları ile konuşurken, birbirlerini kotulemeden, eleştirmeden, mutlu oldukları mesajını vermeleri gerekir. Orneğin eşlerden biri diğerine, kızacağı bir davranışta bulunursa, bu cocuğa ‘aslında annen/baban beni uzmek, kırmak istemedi, o iyi niyetli bir insan, ben bunu biliyorum, fakat bu davranışı beni uzdu, kendimi kotu hissettim.’ Şeklinde acıklanmalı. Tartışma sonunda her zaman ciftler birbirlerine sarılıp, tartıştıkları halde birbirlerini sevdiklerini soylemelidirler.
Bunun yanında, ciftler, birbirlerini ne kadar severek evlendiklerini ve sevmeye devam ettiklerini anlatan sozler soylemelidirler.
Bir cocuğu inandıran davranıştır. Sozlerin, davranışlarla tutarlı olması cok onemlidir. Cocuğun anne babasının konuşmalarından aldığı mesaj ile hareket ve ses tonundan aldığı mesaj celişkili olmamalıdır.
[h=2]Muğla Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Anne – baba tartışmaları cocukları nasıl etkiler?
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Anne – baba tartışmaları cocukları nasıl etkiler?