Anksiyete bozukluğu ,Endişe veya kaygı olarak tanımlanan anksiyete gunluk hayatın bir parcasıdır. Kaygı insanın hayatta kalması ve başarılı olması icin gereklidir. Ancak kaygı, yuksek duzeylere ulaşırsa kişinin başarısını etkileyecek, hatta hic bir şey yapamaz hale getirecektir. Orneğin bir oğrenci yaklaşan sınavı icin bir sıkıntı duymuyorsa ders calışmayacaktır. Ders calışmayan bu oğrencinin başarısı duşecektir. Buna karşılık sınav icin bir miktar kaygı duyan oğrenci ders calışmak icin gereken sorumluluğu hissedecektir. Ders calışan bu oğrencinin başarısı, hissettiği bir miktar kaygı ve sorumluluk sayesinde daha yuksek olacaktır. Eğer oğrenci yaklaşan sınav ile ilgili aşırı kaygılanırsa ders calışamaz hale gelecek ve eli ayağına dolanacaktır. Aşırı kaygılı olan bu oğrencinin ders başarısı duşecektir.
Kaygının aşırı boyutlara ulaştığı ve kişinin iş yapamaz hale geldiği durumlarda sıkıntı cok buyuktur. Bu tur durumlar psikiyatride anksiyete bozukluğu olarak ele alınır. Başlıca kaygı bozuklukları:
Panik atakları- panik bozukluğu
Yaygın anksiyete bozukluğu- yaygın endişe
Sosyal fobi- sosyal anksiyete
Obsesif kompulsif bozukluk- takıntı, saplantı, zorlantı bozukluğu
Travma sonrası stres bozukluğu
Tum bu rahatsızlıklarda kişinin duşunce şeklinin değişmesi gereklidir. Kişinin duşunceleri değişmeden yapılacak ilac veya benzeri mudahaleler gecici rahatlama sağlayacaktır. bu rahatsızlıklarda duşunce değişikliğini sağlayan ve etkisi kanıtlanmış tek tedavi yontemi bilişsel davranışcı terapilerdir.

[h=2]İzmir Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]