Anjina pektorisAnjina pektoris nedir?
Anjina pektoris, diğer adı ile kalp anjini, kalp kasına az kan gitmesi sonucu ortaya cıkan goğus ağrısı demektir. Nedeni, koroner arter hastalığıdır. Koroner arterler, kalbi besleyen atardamarlar olup, daha cok damar sertliği sonucu daralırlar ve bu hastalığa neden olurlar. Anjina; goğuste ağrı, sıkışma, basınc hissi, ağırlık, darlık şeklindedir. Genellikle sabahları, bir iş yaparken, soğuğa karşı yururken olur. Biz buna efor ( caba ) anjini diyoruz. Stres hallerinde de koroner arterlerde spazm sonucu darlık oluşur ve aynı belirtiler meydan gelir. Bazen terleme de olur. Bu belirtiler her ne kadar kalp krizi belirtilerine benzerse de, cekilen EKG ve yapılan kan tahlillerinde olumsuz bir sonuc cıkmaz.
Anjina pektorisin kararlı ( stabil ) ve kararsız ( ansıtabil ) diye iki ceşidi vardır. En cok kararlı olanı gorulur ve bugunku yazımızda daha cok bundan soz edeceğiz. Kararlı olan eforla ( bir iş yaparken ) oluşur ve dinlenmekle ya da dilaltı ilac almakla 10-15 dakikada gecer. Kararsıza nazaran daha az tehlikelidir. Karasız olan ise istirahatte dahi oluşur, daha uzun surer ve dilaltı ilaclara pek yanıt vermez ve kalp krizinin habercisi olabilir. Acıkcası kalp anjini akut ( acil ) bir durum olabileceği gibi, gelip gecici ve tekrarlayıcı da olabilir. Coğunlukla dinlenmekle ve dilaltı ilac almakla gecen ve daha sonra şartlar oluşunca yine ortaya cıkan bir durumdur. İlac, diyet ve egzersiz tedavisi ile boyle yıllarca surebileceği gibi gunun birinde kalp krizi ile sonuclanır ya da sonuclanmaz.
Bugunku genc hekimler, kardiyologlar dÂhil bu terimleri pek kullanmazlar. Goğsunde kalbe bağlı bir ağrısı olan herkese anjiyo yapılmakta ve bunların coğuna da stent, anjioyoplasti ve koroner bypass uygulanmaktadır. Bugunku bilgilerimize gore doğrusu da budur. Ancak butun bu girişimleri kabul etmeyen ya da bu girişimlere uygun sağlık şartları olmayan bir hasta grubu da vardır ki bunlara diyet, egzersiz ve ilac tedavisi uygulanmaktadır. Kararlı kalp anjini olan hastalar dilaltı ilacını yanlarında taşımalı, ağrı geleceğini hissettiklerinde ya da ağrı oluşabilecek efordan ( iş, yuruyuş ) once bir adet dilaltında eritirler. Ağrı 10 dakikada gecmezse ikincisi de alınabilir. Gunde en fazla 3 adet alınır. Bu ilac kalbin yukunu azaltır, kalbin oksijenlenmesini sağlar, ağrıyı keser. Ağrı 20 dakikada gecmez ise, şiddeti gittikce artarsa bir sağlık kuruluşu acil servisine gitmek gerekir.
Bu arada kalp anjinine neden olabilecek hipertansiyon, diyabet, yuksek kolesterol ve lipit değerleri tedavi edilmelidir.
( Not: Bu yazı bilgilendirme amaclıdır. Bu konuda son soz kardiyoloji uzmanlarınındır. )
Şen ve esen kalınız.

[h=2]Kocaeli Pratisyen Hekim uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]