Balkanlara ihracat yılın 9 ayında gecen yılın aynı donemine gore yuzde 24,9 artarak 15,6 milyar dolara ulaştı. En fazla ihracat 4,7 milyar dolarla Romanya'ya yapıldı.
Turkiye İhracatcılar Meclisi (TİM), 2022 eylul ayına ilişkin Balkanlar coğrafyasına yapılan ihracat verilerini yayımladı.
Rapora gore, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan olmak uzere Balkan coğrafyasına yılın 9 ayında 15 milyar 698 milyon dolarlık ihracat gercekleştirildi.

Bu rakam gecen yılın aynı doneminde 12 milyar 571 milyon dolar duzeyinde bulunurken, gecen bir yıllık surecte Balkanlara ihracat yuzde 24,9 arttı.

Soz konusu donemde Balkan ulkeleri arasında en fazla ihracat, 4 milyar 776 milyon dolarla Romanya'ya gercekleştirildi. Romanya'yı 3 milyar 428 milyon dolarla Bulgaristan, 2 milyar 169 milyon dolarla Yunanistan, 1 milyar 302 milyon dolarla Sırbistan, 1 milyar 221 milyon dolarla Slovenya izledi.

Aynı donemde, Arnavutluk'a 742 milyon 847 bin dolarlık, Bosna Hersek'e 548 milyon 125 bin dolarlık, Makedonya'ya 488 milyon 552 bin dolarlık, Kosova'ya 463 milyon 164 bin dolarlık, Hırvatistan'a 439 milyon 164 bin dolarlık, Karadağ'a 118 milyon 677 bin dolarlık dış satım yapıldı.
EN FAZLA ARTIŞ KARADAĞ'DA
Balkan coğrafyasına gercekleştirilen ihracat, bu yılın ocak-eylul doneminde 2021'in aynı donemine gore 10 ulkede arttı. 1 ulkede ise duşuş kaydetti.

Bu donemde en fazla ihracat artışı ise yuzde 60,2 ile Karadağ'da gercekleşti. Karadağ'ın ardından Balkan ulkeleri arasında en fazla ihracat artışının yaşandığı ulke yuzde 43,4 ile Arnavutluk oldu.

Soz konusu donemde, Bulgaristan'a yuzde 34,9, Romanya'ya yuzde 34,1, Makedonya'ya yuzde 29,4, Hırvatistan'a yuzde 28,2, Sırbistan'a yuzde 24,0, Kosova'ya yuzde 21,5, Bosna Hersek'e yuzde 21,3, Yunanistan'a yuzde 7,8 ihracat artışı kaydedildi. Slovenya'ya yapılan dış satım ise yuzde 3,1 azaldı.
Turkiye'nin Balkanlara ihracatı 9 ayda 15,5 milyar doları aştı.

BOLGEYE İHRACATIN YUZDE 47,9'U İSTANBUL'DAN

Balkan ulkelerine yılın 9 ayında gercekleştirilen ihracatın iller bazında dağılımına bakıldığında, İstanbul'dan bu coğrafyaya gercekleştirilen dış satımın 7 milyar 524 milyon dolar olduğu goruldu.

İstanbul bu tutarla, Balkan ulkelerine gercekleştirilen 15 milyar 698 milyon dolarlık ihracatın yuzde 47,9'unu tek başına sırtladı.
EN FAZLA DIŞ SATIM KİMYEVİ MADDELER VE MAMULLERİ SEKTORUNDEN

Balkan coğrafyasına bu yılın 9 ayında en fazla dış satımı kimyevi maddeler ve mamulleri sektoru gercekleştirdi. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektoru, bu donemde Balkan ulkelerine 2 milyar 885 milyon dolarlık dış satım yaptı.

Soz konusu sektoru, 2 milyar 695 milyon dolarla celik, 1 milyar 948 milyon dolarla otomotiv endustrisi, 1 milyar 346 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller, 1 milyar 18 milyon dolarla elektrik ve elektronik sektorleri izledi.
NTV ’yi sosyal medyadan takip edin