Biliyorum, hepiniz, cocuklarımızın 3 ay tatil yaptığında calıştınız. Herkes, oğretmenler de 3 ay tatil yapıyor, zannediyor; ama yanılıyorlar. Okula hazırlık, plan, programların hazırlanması, seminerler, sınavlar derken aslında cok ta dinlenmiş, başlamadınız yeni eğitim ve oğretim yılına...
Ancak, sevgili yavrularınızın, oğrencilerinizin ışıldayan ,sizlerden birşeyler oğrenmek icin sevincle bakan gozleri tum yorgunluğunuzu unutturdu. Ağlayan, annelerinin kucağından sizlere gelen oğrenciler,babaların aman kızım, aman oğlum diyen; onlara kıyamayan sesleri... İşte sizler onların bu zor gunlerinde anne ve baba olmak zorunda oluyorsunuz. Aslında bu bir zorunluluk değil! SEVGİ işi. Once,her şeyden, eğitim ve oğretimden once onların kalplerini fethetmelisiniz.
Sadece cocuklar mı? Hayır! Ebeveynlerde size guvenmeli ve gonul rahatlığı icinde yavrularını emanet edebilmeliler. Cunku,cocuklarımız en değerli varlıklarımızdır. Onların yerine başka bir secenek koyamayız. Bu meslek sevilmeden yapılmaz, karşınızda enerji dolu bircok yavru... Onları kendi cocuklarımız yerine koyup, hem derslerimize zevk ve renk katmalıdır ki guclukleri eritelim. Sınıfta duygusal iletişim, beden dilinden anlama cok onemli. Once, cocukları hazır hale getirmelidir. Buna, eğitimde HAZIRBULUNUŞLUK denir. Oğretmen olarak, programı uygulamak ve belli bir duzeni tutturmak zorundasınız.Ancak, oğrenci ve mumkun olabildiği olcude ailesi ile iyi bir iletişim bircok sorunu cozecektir.
Bunların dışında cocukların dikkatini ceken, onların konuşma ihtiyaclarını karşılayan, dil gelişimine destek olan tekerlemeler onemlidir. Dikkat toplamak icin,bilişsel gelişimi desteklemek icin bilmeceler sorulabilir. Parmak oyunları da kucuk kasların gelişimini destekler, ilgi ceken bir etkinliktir.Dikkati belli bir konuya cekmek icin, oncesinde yararlanılabilir. Kıpır kıpır olan cocuklar, enerjilerini biraz boşaltmış olurlar.
Sizlere ornekler sunmak istiyorum:
PARMAK OYUNLARI
DEDEMİN GOZLUKLERİ
Dedem gozluklerini kaybetmiş (ellerle gozluk yapılır, goze takılıyormuş gibi yapılır. )
Aramış, taramış bir de bakmış (arıyormuş gibi yapılır.)
Başının ustunde değilmiymiş (yine elle gozluk işareti yapılarak, goze takılır.)
ORDEK AİLESİ
Bu baba ordek (baş parmak gosterilir.)
Bu da anne ordek (diğer eldeki baş parmak gosterilir.)
Bunlar da yavruları (elin diğer parmakları gosterilir.)
Vak vak diyorlar (iki el ust uste konur gaga yapılır.)
Derede yuzuyorlar (yuzme hareketi yapılır. )
Bir balık gorunce yakalayıp, yiyorlar ( yeme hareketi yapılır. )
HİNDİ
1 kucuk 2 kucuk 3 kucuk hindi
4 kucuk 5 kucuk hindi 6 kucuk hindi
7 kucuk 8 kucuk 9 kucuk hindi
hindiler bitti, evlerine gitti, ellerini yıkadı, yemeğini yedi, dişlerini fırcaladı, yatağına yattı, uyudu.( sayılar sınıftaki oğrenci sayısı kadar sayılır, parmaklar kapatılarak yapılır. )
TEKERLEME ORNEKLERİ-4
ARABA
Arabam dort teker
Ustunde yuk ceker
Ağlasam duyar mı?
Kornaya basar mı?
Ağlama, bağlama
Bu oyundan cıkma
SAYILAR
Bir, iki, uc, dort, beş.
Altı, yedi, sekiz, dokuz, on.
Git komşunun damına kon
Sarı limon
AYŞE
Oooooo, bir şey duydum, kulağıma koydum.
Kulağımdan cıkarıp altın tasa koydum,
Altın tas, tahtaya bas, tahta curuk civi tutmaz.
Ayşe annesinin sozunden hic cıkmaz.
BİLMECE ORNEKLERİ
-Dumanı tuter, isterse gider
Balık değildir, denizde yuzer ( gemi )
-Carşıdan aldım, bir tane
Eve geldim ,bin tane ( NAR )
-Dallarıyla okşar, kucaklar ( AĞAC )
-Dizi dizi odalar birbirini kovalar ( TREN)
-Rengi yoktur, sesi var, buluttan anası var ( YAĞMUR )
-Sağken yerinden ayrılmaz, oldukten sonra gezer (YAPRAK )
[h=2]İstanbul Cocuk Gelişim Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Anasınıfı, ilkoğretim 1.sınıf oğretmenleri icin tekerleme ornekleri
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Anasınıfı, ilkoğretim 1.sınıf oğretmenleri icin tekerleme ornekleri