Anaokulu Oğretmenleri Gelişim Geriliğinden şuphe ederse aileyi uyarmalı!
Sevgili Anne Babalar,
Cocukların ilk sosyal cevresi, ilk okulu ailesidir. Ailesinden sonra cocuğun sosyalleştiği ilk yer okul oncesi eğitim kurumlarıdır. Cocuğun yaşına ve eğitim programına gore bu kurumlar kreş, yuva, gunduz bakım evi, anaokulu, anasınıfı gibi değişik isimler alır. Cocuk ailesinin ona sunduğu şartlarla oluşan gelişim duzeyi ile anaokuluna başlıyor. Eğer cocuğun gelişimi yeterince desteklenmemişse cocuk gelişimsel problemlerle anaokuluna başlayabilir. Anne babalar cocuklarının gelişimde bir problem olduğunu fark etmeyebilir fakat anaokulu oğretmenleri cocukların gelişiminde herhangi bir problemden şuphe ediyorsa mutlaka aileleri uyarmalıdır.
Diğer taraftan bazı nedenlerden dolayı oğretmenler aileyi uyarmaktan cekinebilir. Bunların başında anne babaların cocukları uzerinde aşırı hassasiyet gostermesi gelmektedir. Anne baba olarak cocuğunuz hakkında olumsuz şeyler duymanız ve kabullenmeniz zor olabilir. Bu nedenle oğretmenler siz anne babalara geri bildirimde bulunurken cok dikkatli cumleler kurar ve her şeyi soylemekten cekinebilirler. Anne baba olarak oğretmenin dediğine alınmak yerine uyarılarını dikkate almalısınız. Eğer oğretmen cocuğunuzda bir problem gorur ve zamanında uyarmazsa daha ciddi problemlere yol acar ve eninde sonunda bu durumu kabullenip destek almak zorunda kalırsınız.
Okul oncesi oğretmenleri olarak siz oğretmenler ise tepkileri ne olursa olsun cocuğun anne babasını cocukta gorduğunuz problemler konusunda bilgilendirmeli ve uzman bir pedagoga yonlendirmelisiniz.
Anaokulu oğretmenlerinin diğer kaygısı ise anaokulu yonetiminin, bu durum aileye anlatılırsa anne babanın durumu kabullenmeyip, soylediklerine alınıp başka bir anaokulu tercih eder diye kaygılanıp oğretmenin aileye problemleri acıklamasına sıcak bakmamasıdır. Tabi her anaokulu bu şekilde davranıyor demiyorum ama bu tur kaygılardan dolayı oğretmenin aileleri uyarmadığı anaokulları gordum. Anaokulu yoneticisi ve oğretmen ekibi bir aileyi kazanmak mı, yoksa bir cocuğun geleceğini kurtarmak mı konusunda karar vermelidir. Boyle bir secimde oğretmen olarak anaokulundaki işinizden cıkarılacağınızı da bilseniz yoneticinizin bu kaygısına aldırmadan cocuğun gelişimsel problemi konusunda aileyi uyarmalı ve cocuğun geleceğini kurtarmalısınız. Cunku erken tanı konulduğunda problemler kısa surede hallediliyorken gecikildiğinde ise problemler buyuyor ve cocuğun yaşıtları arasındaki gelişimsel farklar artabiliyor.
Bu nedenle anaokulu oğretmenleri olarak sınıfınızdaki cocuğu iyi gozleyin ve gorduğunuz problemler konusunda aileleri tereddut etmeden uyarın.
Anne baba olarak ise anaokulu oğretmenlerinin soylediklerini dikkate alarak zaman kaybetmeden uzman pedagog desteği alın. Gec kalındığında cocuğunuzun problemleri giderek buyuyecek ve yaşıtları arasındaki fark acılacaktır. Problemler ne kadar erken fark edilirse o kadar hızlı iyileşme olur.
Anaokulu oğretmenlerin cocuklarda gelişimsel problemlerden şuphe ettiğinde anne babaları uyarması dileğiyle,
Uzman Pedagog Sevil Yavuz
Cocuk ve Ergen Psikologu
Oğretim Gorevlisi, Oyun Terapisti
Parenting Skills & Counseling Center
www.pedagogsevilyavuz.com
[h=2]İstanbul Pedagog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Anaokulunda oğretmenler gelişim geriliğini fark etmeli ve aileyi uyarmalıdır!
Sağlık0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Anaokulunda oğretmenler gelişim geriliğini fark etmeli ve aileyi uyarmalıdır!