osmanlıda ramazan
Allahım senin rızan icin oruc tuttum, sana inandım ve sana guvendim.
Senin rızkınla orucumu actım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim.
Benim gecmiş ve gelecek gunahlarımı bağışla!"

11 ayın bir sultanı diye anılan Ramazan ayının kendine ozgu pek cok toresi vardır. Biz burada sadece bu torenin sofrasından soz edebileceğiz.

Ramazan gunlerinde de sofraların her gun iki turlusu kuruluyor. Bir iftar sofrası. Oburu sahur sofrası.

İftar sofrası, saati belli olan ve akşam saatlerinde acılan sofradır. Genelde oruc acma zamanını ve sofraya daveti şehirlerde ve kasabalarda toplar patlatarak haber verirlerdi insanlara.

Top sesini duyanlar aile sofralarının toresine uyarak yerlerine otururlar ve oruc acarlardı. Yani butun gunu hicbir şey yemeden gecirenler oruc bozarlardı. Ya birkac yudum suyla. Ya bir zeytinle.

Ramazan sofralarının ilki olan iftar sofrası iki aşamalıdır. Birinci aşama "İftariye" denilen ilk fasıl, ikincisi de yemeklerin yendiği ikinci fasıl.

İftariye, aclığın verdiği hızla yemeklerin ustune atılmayı onlemek uzere tertiplenmiş cerez sofrasıdır bir anlamda. Kucuk tabaklarda ve sahanlarda receller, peynirler, zeytinler ve benzeri yiyeceklerden teker teker alınır. Bunların yanında fırınlardan yeni cıkmış pideler vardır.

İftar sofrası bittikten sonra bir anda kaldırılır. O sıra akşam namazının okunma sırasıdır. İsteyenler ezanla gelen sese uyarak akşam namazını kılar. Sonra, yeniden hazırlanmış olan sofranın başına oturulur. Corbadan sonra araya giren yemek normal sofralarda pek olmayan yumurtalı pastırmadır. Yalnız pastırma da olabilir. Bu pastırmanın pişiriminde bazı ozellikler vardır. Soğanlı pişmesi gibi.

Saray sofralarında hemen her ramazan gunu var olan pastırma evlerde her gun olur muydu bilemiyorum.

Sonra gelen yemekler etle başlar ve genel olarak gullacla biter.

Belli saatlerde yenen sahur yemeği ikinci ve orucu karşılama yemeğidir. Sabaha karşı yenir. Bu yemeğin misafiri olmaz. Ev halkı arasında yenir. Gunduz, insanı susatmayacak, ama tok tutacak yemekler yapılır. Sahur sofrasında mutlaka hoşaf olur. Pilav, makarna, borek turleri bu yemeğin tutucu yemekleridir.

Bir de: Her padişah, her ramazanda her on yeniceriye bir buyuk tepsi olmak uzere baklava yaptırıyor. Her tepsiyi iki yeniceri saraydan alarak yeniceri ocağına getiriyor. Ertesi gun bu gumuş tepsiler ve ustune ortulen futalar saraya gonderiliyor.