Anal fissur; barsak cıkışındaki anus bolgesinin arka kenardan catlaması veya yırtılmasıdır. Erken donem yırtıklara akut anal fissur, daha uzun sureli ve meme yapmış yırtıklara da kronik anal fissur denir.
Anal fissurun nedenleri nelerdir?
Kabızlık, gebelik ve doğumdan sonraki donem, iltihaplı barsak hastalıkları, surekli ishal, stres esas nedenlerdendir. Ağrıya karşı duyarlı olan anal bolgedeki herhangi bir catlak ağrıya; o da anal kaslarda spazma, bu kasılma ile anus tutucu sfinkter kasında kuvvetlenme ve buyume olur. Kan dolaşımı, yara beslenmesi ve iyileşme bozulur.
Belirtileri Nelerdir?
Dışkılama anında ve sonrasında oluşan şiddetli ağrı ve ve ozellikle akut fissurlerde tuvalet kağıdına bulaşan kan ve bazen de anal kaşıntı olur. Olay 20-30 gun devam ederse, yara kenarında deride cıkıntı oluşur (nobetci-bekci pili), ağrı ve kaşıntı artar; yani artık kronik anal fissur gelişir.
Anal fissur tedavisi;
Kabızlıktan korunmak esastır. Yeni başlamış (akut) fissurlerde medikal tedavinin başarı şansı, sıkı bir uygulama ile % 50-80 dir. Ancak fissur kronikleşmiş ise, yani yara derin ve zemini cok sert ve bekci meme gelişmiş ise ilac tedavisi başarısız kalacaktır.
Tıbbi tedavilerde başarısızlığın bir başka sebebi de yanlış ilaclar ve yanlış diyettir. Kronikleşmiş anal fissurde tedavi; tıbbi veya cerrahi yolla anal spazmın giderilmesi esasına dayanır. Tıbbi tedavi ile gecici rahatlama sağlansa da, kalıcı ve kesin tedavi cerrahi mudahale ile sağlanır. Ancak akut donemde once tıbbi tedavi denenmelidir.
Kronik Anal Fissurde Cerrahi Tedavi
Cerrahi girişim genel yada lokal anestezi ile uygulanabilir. Ameliyatta anusu aşırı sıkan kuvvetlenmiş tutucu kasın bir kısmı kesilir (Lateral İnternal Sfinkterotomi). Gerekirse buyuk nobetci pililer de alınır. Girişim icin hastanede yatış genellikle gerekmez.
[h=2]Antalya Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Anal fissur belirti ve tedavisi
Sağlık0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Anal fissur belirti ve tedavisi