Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat'ta başlayan savaş devam ediyor... Ukrayna'nın Herson, Harkiv ve Donetsk bolgelerinde Ukrayna ile Rus gucleri arasında catışmalar suruyor. 8 ayın geride kaldığı savaşta sivil vatandaşlar da imkanlarını seferber etti. Cok sayıda Ukraynalı, gonullu olarak orduya katıldı. Gectiğimiz aylarda Ukraynalı sağlık calışanlarının askeri personele ilk yardım eğitimi verdiği, ardından genclerin de gonulluler tarafından ilk yardım eğitimi almaya başladığı belirtilmişti. Savaş surecinde onemli rol oynayan gonulluler, cepheye gonderilmeden once oenmli eğitimlerden geciriliyor. Gerceğinin yanı sıra sanal ortamda da askeri eğitime tabi tutuluyor. Ukrayna'da gonullulere sanal ortamda askeri eğitim veriliyor

Ukraynalı uzman askerler tarafından AK-47 piyade tufeği ve RPG-7 tanksavar silahıyla atış eğitimi veriliyor. Ekonomik maliyetleri duşurmek gibi bircok nedenle tercih edilen sanal eğitimde gonullulere tank, zırhlı arac gibi hedeflere atış talimi yaptırılıyor. Rus guclerinin son gunlerde Ukrayna'ya duzenlediği saldırılarda artış yaşanması nedeniyle eğitime yeni eklemeler de yapıldı. AA'nın aktarımına gore; gonulluler, olası kamikaze insansız hava araclarının (İHA) vurulması icin hızlandırılmış hedeflere de atış talimi yapıyor.

Sanal eğitim veren Cavuş Valad, bu eğitimin tercih edilmesinin nedenlerinden birinin daha ekonomik bulunması olduğunu belirterek,
"Soz konusu eğitim ulkemizin ekonomisinde onemle yer almakta. Daha once RPG-7, piyade tufeği ve diğer silahları eline almamış olan askerler bile 3 saat icinde sanal ortamda bir savaşcı olabiliyor." dedi.

Sanal eğitim gorenlerin daha sonra gercek eğitimden de gectiğini ifade eden Valad,
"Gercek ve sanal ortamdaki eğitimler tabii ki karşılaştırılmaz cunku sahada gercek durum mevcut, silahtan cıkan gercek ses duyuluyor. Gercek ortam, daha sonra savaş alanında kullanılmak uzere yuzde 100 sonuc veriyor. Sanal ortamdaki eğitim ise gerceğe gore yuzde 70 civarında sonuc veriyor. Burada verdiğimiz derslere gore daha sonra gercek silahla poligonda calışmalarımızı surdurmekteyiz ama sanal ortamda ders alan asker, sonra sahada yuzde 100 sonuc veriyor. Benim onlara 10 kez atış yaptırmama gerek kalmıyor, iki atıştan ikisi de başarılı oluyor." ifadelerini kullandı.