Amniosentez icin alternatif, bebeğin duşuk tehlikesini sıfırlayan, sadece anneden kan alınarak yapılan basit bir test. 2013’te bir devlet hastanesinde amniosentez yapılan bir anne bebeği ile birlikte kaybedildi biliyorsunuz. Amniosentezde iğne uyguluyoruz, yani hem annenin hem de anne karnındaki bebeğin hayatı tehlikeye girebiliyor, duşukle sonuclanabiliyor. Annede bir takım enfeksiyonlar oluşabiliyor ve en kotusu hayatını kaybedebiliyor. Ancak amniosentezde bu oranın son derece duşuk olduğu bilinmekle beraber, bu test icin risk yuzde 0 olarak ifade ediliyor. Bu yontem Japonlar tarafından bulundu. Anne karnından kan almadan, su almadan, annenin damarından alınan basit bir kan orneği ile yapılan bir test.
Bu test guvenli mi?
Bununla ilgili bir takım araştırmalar yapılmış ve guvenirliği amniosenteze yakın, yuzde 99 gibi yuksek bir oran. Amniosentez yaptırmak istemeyen hasta grubunda yani kıymetli gebelik, tup bebek, annede kan uyuşmazlığı olması, ileri anne yaşı gibi durumlarda ya da plasentanın normal dışı yerleşimi nedeni ile bu işlemin uygun olmadığı hasta grubu icin en başarılı yontemdir.
Bu test Turkiye’de ne kadar zamandır uygulanıyor?
İki yıldır uygulanıyor. Ben ilk 2013 Mart ayında uygulamıştım, hastamın gebeliği cok kıymetliydi. Amniosentez icin uygun olmayan bir gebelikti. Ama yapılan testlerde down sendromu icin riskin yuksek olduğu tespit edilmişti. Hasta gebeliğini amniosentez işlemi ile riske atmak istemiyordu. Kadere bırakmıştı ama aynı zamanda bilmek de istiyordu. O donem hastama bu noninvaziv testten bahsettim ve uygun gordukten sonra uyguladım. Oldukca guvenli bir test olmasına rağmen sonucu ben de cok merak ediyordum. Sonunda sağlıklı bir bebeği kucağımıza aldık.
Ne kadar suruyor sonuc alınması?
Yaklaşık 3-4 haftayı buluyor. Ama ne yazık ki boyle bir testin varlığını coğu insan henuz bilmiyor.
Hangi durumlarda bu testi gerekli goruyorsunuz?
Kıymetli gebeliklerde, yuksek riskli zek testi sonucuna sahip her cifte uygulanmalı. Tup bebek vakalarında veya hasta karnından su aldırmak istemiyorsa yuksek oranda tercih edilen bir metot.
Kacıncı aydan itibaren yapılması gerekiyor?
Tıpkı zek testleri gibi 11’incı haftadan itibaren, doğuma kadar herhangi bir gebelik haftasında uygulanabilir.
Nasıl uygulanıyor?
Ultrason yapıyoruz ve ultrason da ki olculeri alıyoruz. Farklı şekillerde anneden kan alınıyor ve ABD’ye gonderiliyor. 3-4 hafta sonra da yanıt geliyor. Kesinlikle başarı oranı cok yuksek, guvenilir bir yontem olduğunu soyleyebilirim. 35 yaşın ustundeki tum gebelere uygulanmasını oneriyorum. Cunku 35 yaşından sonra down sendromu riski cok yuksek. Amniosentez yaptırmak istemeyen ama guvenilir bir test yaptırmak isteyen her cifte oneririm.
O halde artık amniosentez tarihe mi karışıyor?
Evet oyle de diyebiliriz. Guvenli ve tehlikesi en az olan yontem budur. Bu yontem yaygın olarak kullanılmadığı icin gebeler tarafından pek bilinmiyor.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Amniosentez,
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Amniosentez,