ETİK KURALLARI SOZLEŞMESİ VE ONCESİ, SONRASI…

"Calışanlar, halkın gunluk yaşamını kolaylaştırmak ve ihtiyaclarını en etkin, hızlı ve verimli bicimde karşılamak, hizmet kalitesini yukseltmek ve toplumun memnuniyetini artırmak icin caba gosterecek. Personel, insan haklarına saygılı olacak. Saydamlık, katılımcılık, durustluk, hesap verebilirlik, kamu yararını gozetip hukukun ustunluğu ilkeleri doğrultusunda gorevlerini yerine getirecek. Dil, din, felsefe, siyasi duşunce, ırk, yaş, bedensel engelli ve cinsiyet ayrımı yapmadan, fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalara meydan vermeden tarafsızlık icerisinde hizmet gereklerine uygun davranacak ve keyfiyetten kacınacaklar. Calışanlar, gorevle ilişkisi bulunan hicbir kişi veya kurumdan hediye almayacaklar ve ozel menfaat beklentisi icerisine de girmeyecek. Kamu malları ve kaynaklarını kamusal amaclar ve hizmet gerekleri dışında kullanmayacaklar ve kullandırmayacak. Kaynakları israf etmeyecekler. Ayrıca kişilerin dilekce, bilgi edinme, şikayet ve dava acma haklarına saygılı davranacak, hizmetten yararlananlara, calışma arkadaşlarına ve diğer muhataplarına karşı ilgili, nazik ve saygılı hareket edecekler."
(Mynet 23.05.2006)
Eh pes artık.. Soylenecek soz, yapacak yorum kalmadı diye buna denir. Sen devleti kucultmek adına Turkiye’nin 20 yıl sonrasına yatırım yapan kurumuna Milli Eğitim Bakanlığı’na Pedagojik formasyonu olmayan kendi ‘arka bahcelerinde’ yetişmiş oğretmenler alacak ve onları ceşitli burokratik oyunlarla makam mevki sahibi yapacaksın… Kademeli olarak (yine devleti kucultmek adına) hicbir okulda kadrolu hizmetli kalmaması icin yoğun emek sarfedecek ve okul yoneticileriyle velileri temizlik-hijyen konusunda karşı karşıya getirip ‘bakın başınızın caresine arkadaşlar’ diyeceksin…Yıllar yılı okul kayıt parası yok deyip, mudurlere de yine ‘bizden kırtasiye veya başka herhangi bir talepte bulunmayın başınızın caresine (bunu daha yazmış mıydım?) bakın’ diyeceksin. Tum okul yoneticilerini velilerle baş başa bırakıp her şeye hakimmiş gibi duran bakanlık koltuklarına gomuleceksin… Bakanlıktaki her turlu atamada adam kayırma ve partizanlığı son 50 yıldır devletin işleyen gorunmez bir kurumu haline getireceksin… Okullardaki disiplin yonetmelikleriyle oynayıp, yeteri kadar bilinclenmemiş ve eğitimin oneminin henuz farkına varamamış(!) velileri medyanın yanlış yonlendirmesiyle birlikte tum oğretmenleri disiplinsiz okullarda her turlu şiddet eylemiyle karşı karşıya savunmasız ve caresiz bırakıp, Avrupa gezilerinden apartılmış sozde yeni aslında Avrupa gudumlu ve basit planlı-art niyetli ‘cağdaş eğitim projeleri’ ureteceksin… Kısacası ulke kurumlarındaki 50 yıllık yozlaşma ve aşınmanın faturası sanki sadece eğitimcilerin sucuymuş gibi onların uzerine yıkıp, kendiniz sıyrılacaksınız.. Yok oyle yağma..

Bu ulkede calışan (ve sayıları yaklaşık 600 bini bulan) oğretmenlerin onlerine konan bu belgeyi en ufak bir tereddut gostermeden imzalayacaklarından aynı meslek grubunun bir uyesi olarak adım kadar eminim. Neden derseniz? Amiyane tabirle; ciğ yemedik ki karnımız ağrısın’. Tek tuk munferit vakalar cıksa da bu ulkenin oğretmenleri kendilerine uygulanan her turlu ekonomik/psikolojik/siyasi/ baskılara rağmen gorevlerini buyuk bir ozveriyle surdurmektedirler. Fakulteden mezun olup, yuce bir ulku ve uc otuz kuruş maaş icin cebinde sadece bir dolmakalemiyle Anadolu’nun en ucra koy ve mezralarına giden ve oralarda yıllarca gorev yapan insanların yurekli olduklarını unutmayın.. Biz bu belgenin aslını o gun, oğretmen okullarından/eğitim enstitulerinden/oğretmen yuksekokullarından/fakultelerden (oğretmen-lerin son 50 yılda mezun oldukları kurumlar bu kadar ceşitli ki bu da bir aşınma gostergesi) mezun olduğumuzda dolmakalemlerimizi yureğimizin uzerine asarken o sozleşmeyi kendi kendimizle yaptık sayın bakanım… Bundan sonrası kırtasiyedir.. Yazıktır.. Ben bir top kağıt icin veliyle tartışan yoneticiler tanıyorum.. Yazık velinin kağıdına… Bu ulkenin ormanına…

Etik Kuralları Sozleşmesi mi Sayın Bakanım, gerekiyorsa yine de verin imzalayalım…

A. Kemal TUNA
Eğitimci/Sosyolog.