Eğitim Kadına Şiddeti Azaltır mı?
Şiddetin eğitimli insanlar tarafından uygulanması eğitimsizlere gore insanı daha fazla şaşırtır. Eğitimli kesim arasında şiddetin artmasının sebebi ego kabarmasıdır. Eğitimli kişi, eğitimin neticesi olan insanî erdemleri taşımayıp, ' Ben ozelim ve ustunum!' duygusuyla hareket eder ve kendi fikirlerini karşı tarafa empoze etmeye kalkışırsa, sonucta catışma yaşanır. Eğer karşıdaki de eğitimliyse ve kendini ezdirmiyorsa, ilişki savaş halini alır. Eşler arasında şiddet yaşanmaması icin, eğitim uygun ahlÂkî erdemlerle birlikte gelişmelidir. ' Her şey incelikten, insan kabalıktan kırılır' şeklinde bir atasozumuz vardır. Yani şiddet ve kabalıktan kırılma ozelliği, sadece insana aittir. Bir başka atasozumuz de ' Boğaz dokuz boğumdur' tarzındadır ve bu 'Soylemeden once dokuz defa duşun' demektir. Dokuz defa değilse bile, uc defa duşundukten sonra konuşmayı oğrenmeliyiz. Durtusel hareket eden, aklına geleni hemen soyleyiveren insanlar vardır. Bu kimseler, ' Dur, duşun, konuş!' ve ' Dur, duşun yap' sozlerini slogan halinde cerceveletip duvarlarına asmalıdırlar. İnsanlar, konuştuklarında karşılarındakine zarar vermemek icin, 'acaba bunu soylersem, karşımdaki neduşunur?' sorusunu kendilerine sormalıdırlar.
Bazı kimseler, karşıdakinin hislerini onemsemeyip, onu sinirlendirdiğinde, kendisini 'gol' atmış gibi mutlu hisseder. İşte o zaman evlilik, eşler arasında bir iletişim olmaktan cıkıp, bir mac ya da musabaka haline donuşur.
Eğitimli kişinin uyguladığı şiddetin cozumu daha zordur. Kadın, eğitimli insanın davranışından daha cok zarar gorur. Eğer eğitimli almış kimse, sosyal hayatındaki ilişkileri iyi olmasına rağmen, evde eşine kotu davranıyorsa, bu hareketini ' kontrol bende' demek icin yapıyordur. Burada eşini suclamak yerine, kendi kimlik ve kişiliğini ezmeden, problemi nasıl cozebileceğini duşunmelidir.
Araştırmalar, banka hesabı olmayan evli kadınların, hesabı olanlara gore daha cok dayak yediklerini gostermekteyse de, ekonomik bağımsızlık sanıldığı gibi şiddeti azaltmaz. İnsanların olaylara yaklaşımları değişmedikce, - ne kadar paraya sahip olunursa olunsun – şiddet, şekil değiştirerek devam eder. 'Dayak fakir ve cahil ailelere goredir' miti gercek dışıdır.
Burada cozum olarak duşunulen bir husus da, tarafların kultur duzeyini yukseltmektir. Bu sebeple aileler, kız cocuklarını okutmaya ozen gosterip, ' kızımın bir mesleği olsun, kocası kendisine şiddet uygularsa, kendini daha kolay savunsun' diye duşunurler. İnsanın eğitim duzeyinin yuksek oluşu, ona elbette guven verir; ancak bunun faydası yanında şoyle bir sakıncasından da soz edilebilir. Bu durumda kadın kendini guvende hissettiğinden, en kucuk bir surtuşmeyi bile, kısa surede evlilik tartışması haline getirebilir. Bunun dışında, eğitimsiz bir kadın da, kocasıyla pekala guzelce gecinebilmektedir. Bu yuzden insanın kişiliğini eğitmek, ona meslek kazandırmaktan; iletişimi oğretmek, ekonomik bağımsızlık sağlamaktan daha onemlidir.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Eğitim Kadına Şiddeti Azaltır mı?
Psikoloji, Ruh Sağlığı0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Psikoloji, Ruh Sağlığı
- Eğitim Kadına Şiddeti Azaltır mı?