Uyku kalitenizi test edin
VKV Amerikan Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi Şefi Dr. Sabri Derman; insanlar icin en onemli 3 ihtiyac olduğunu vurguluyor ve bunları şoyle sıralıyor:
“4-5 saatte yeterli geliyor”
Herkesin beyni 8 saat uykuya ihtiyac duymayabiliyor. 4–5 saat de yeterli gelebiliyor ve kişi 3 saat yatakta anlamsız bir şekilde donup duruyor. Bir insanın uyuması icin gerekli zaman; ‘ertesi gun kendisini dinlenmiş, dinc, keyifli ve mutlu hissettiği sure’ olarak tanımlanıyor. Bazen kişi saatlerce uyumak isteyebiliyor ya da gunlerce… Birikmiş yorgunluğunu odemeye calıştığında boyle oluyor. Uykuyu kredi kartı hesabına benzetirsek; siz biyolojik ihtiyacınızdan daha az uyursanız uyku kredi kartı hesabınızdan para cekmiş oluyorsunuz. Bu kart sonunda size ekstrenizi gonderiyor. Sizin borcunuz var ve bu dekontu odemek zorundasınız.
“Uyku kalitenizi test edelim”
Aşağıdaki sorular uyku alışkanlıklarınız ve sorunlarınız hakkında bir değerlendirme elde etmenize yardımcı olacaktır. Size uygun olduğunu duşunduğunuz şıkları not alıp toplayın ve sonra alttaki acıklamaları okuyun. Ancak unutmayın ki, bu test bir uyku rahatsızlığınız olup olmadığı konusunda size bir fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır. Gercekten bir uyku rahatsızlığınızın olup olmadığına ancak hekiminiz karar verebilir.
1) İyi uyuduğunuzu duşunuyor musunuz?
a. Deliksiz uyuyorum
b. Uyuyamıyorum
c. Ara sıra uyanıyorum
d. Uzun sure uyanık kalıyorum
2) Sabah uyanmakta gucluk cekiyor musunuz?
a. Tam zamanında uyanıyorum ve hemen yataktan cıkıyorum
b. Uyanmakta gucluk cekiyorum
c. Biraz daha uyuma ihtiyacı duyuyorum, yataktan kolay cıkamıyorum
d. Zamanından once uyanıyorum ve bu beni yorgun hissettiriyor
3) Gun icinde kendimi:
a. Zinde ve enerjik hissediyorum
b. Sıklıkla yorgun hissediyorum
c. Yemekten sonra bir ağırlık cokuyor, uyumak istiyorum
d. Zaman zaman kendimi uyuklar buluyorum
4) Uykudayken:
a. Cok sık ruya goruyorum
b. Horluyorum, nefesim daralıyor, hava alma ihtiyacı hissederek uyanıyorum
c. Zaman zaman bacak kasılması ve kramplar geciriyorum
d. Gece aniden uyanıyorum, cığlık atma, yataktan sıcrama gibi sonradan hatırlamadığım şeyler yapıyorum
5) Normal bir gece uykusunda:
a. Hic uyanmam
b. 1-2 kez uyanırım
c. 5-6 kez uyanırım, hic uyuyamadığım da olur
d. Hic uyuyamam
6) Uyandıktan sonra kendinizi ne zaman zinde hissediyorsunuz?
a. Hemen
b. 10 dakika sonra
c. Kahvaltıdan sonra
d. Oğlene doğru
7) Akşamları:
a. Duzenli olarak aynı saatte yatarım
b. Yorgun hissettiğimde yatarım
c. Cok gec saatlere kadar uyanığımdır
d. Sabah uykuya dalarım, gece ayaktayımdır
Değerlendirme:
1’den 7’ye kadar soruları cevaplayın. A’lar coğunluktaysa uyku kalitenizin iyi olduğunu duşunebilirsiniz. B’ler coğunluktaysa huzursuz bir uykunuz var; C’ler coğunluktaysa tedavi gerektiren bir rahatsızlığınız olduğundan şuphelenebilirsiniz. D’ler coğunluktaysa acilen tıbbi yardım almanız gerekiyor!
Alinti: Hurriyet Gazetesi