Bilhassa ruh hastalıklarında manevi dertler de duanın cok onemli bir tesiri bulunmaktadır. Buyuk ruh tedavi uzmanlarından doktor Mahzar Osman devrin başkanına Bakırkoy Ruh ve Sinir Hastanesi’nin cok dolu olmasından dert yanarak şoyle demiş.Bizim hastanelerde yer kalmadı cok hasta var aslında bunların coğu bizim hastamızda değilller.Eskiden tekkeler vardı şeyhler vardı onlar bu hastalara nefes eder iyileşirlerdi siz tekkeleri kapattınız hastaları coğaltınız bu hastalar bizlik hastalar deyil şimdi madem ki tekkeleri kapattınız şunu yapın hic olmaz ise.Dergahları kapatılan bu şeyh efendileri imtihan ederek onlardan birer-ikişer-ucer kişi veriniz hastahanelerimize hastane de yatan hastaların dort de ucu iyileşir cıkar o zaman demiştir.

Dr.Alexis Carrel diyor ki…….
Dua dunyanın cekim kuvveti gibi gercek bir kudrettir.Hic bir tedavinin fayda etmediği vak’alarda insanların sadece dua gucu ile hastalıklarından ve melankoliden kurtulduklarını gordum.

Her gun icten gelen bir aşkla dua ederseniz yaşayışınızın butun butun değiştiğini sezersiniz. Dua butun davranışlarınızda silinmez izler bırakır.Devamlı bir huzur ve ic ferahlığı vardır.

F.Dostoyevski de şoyle soyler……
Duadan geri kalma eğer samimiysen her defasında duanda yeni bir mana olacaktır buda seni iyiliğe yoneltir.

Koca Ragıp Paşa’nın sozu de ne guzeldir…..

“Hakikat ehline tevfik ruhnema yetişir
Bu yolda salika Hızır istemez.. Huda yetişir”…

Dua etmeyi oğreten Yuce Rabbimiz Kitabında nasıl dua edileceğini de oğretmiş ve tesir olunacak şekilde ayetlerden duaları da işaret lutfetmiştir

Kimsesiz hic kimse yok

Her kimsenin var kimsesi

Yalnız kaldım yetiş

Ey kimsesizler kimsesi

Gandhi daima dua eder ve şoyle soylerdi : “Dua ve ibadet olmasaydı coktan cıldıracaktım” Allah her derdimize deva verir elhamdulillah.

“De ki: Yalvarmanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin?" (Furkan suresi 77 ) “Kullarım sana benden sorarlarsa muhakkak ki ben onlara cok yakınımdır .Bana duada bulunanların duasını kabul ederim." (Bakara suresi 186)

“Bana dua ediniz ki kabul edeyim” (Mu’min suresi 60) Evet Allahu Teala dua etmeyi ve istemeyi bizzat emir buyurmuştur.Sevgili Peygamberimizde buyururlar ki……”Muhakkak ki Rabbimiz haya sahibidir.Kulları ellerini kaldırıp kendisinden bir şey istedikleri vakit onları boş cevirmekten haya eder “

Her gun beş vakit namaz kıldığımız zaman okuduğumuz Fatiha’da ve her rekat da bunu soylemiyormuyuz.”Yalnız sana ibadet eder yalnız senden isteriz" (Fatiha-5) Kimin vermeye gucu var ki ? Guc onun varlık o’nun…..Onun verdiğini kimse geri ceviremediği gibi vermediğini de kimse veremez.

“Rabbimiz (c.c.) Buyurdu…..

“Eğer Allah sana bir zarar dokundurursa onu yine O’ndan başkası giderecek yoktur.

“Eğer sana bir hayır dilerse O’nun keremini geri cevirecek hic bir guc yoktur.

“O hayrını kullarından dilediğine eriştirir.

“Cunku o cok bağışlayan pek esirgeyendir. ( Yunus suresi 107 )

Demek ki her şey yalnızca Allah'tan istenir.
ALINTIDIR...