Bugunlerde her zaman yaptığınız işler sizi her zamankinden daha fazla mı yoruyor? 'Hangi vitamini alsam da eski canlılığıma kavuşsam' diye mi duşunuyorsunuz?


Alacağınız kucuk onlemlerle yorgunluk sorunundan kurtulmanızı sağlayacak yolları işin uzmanları gosteriyor. Banyonuzun ısısından gunde iceceğiniz su miktarına, menunuzden sececeğiniz spora kadar kucuk ama etkili onlemler alarak yorgunluktan kurtulmanız mumkun

Uykudan once sut icmeyin Sabahları yataktan yorgun argın kalkanlar dikkat: Hareket miktarınız arttıkca yorgunluğunuz azalacak. Prof. Dr. Ayşen Yucel'e gore hareketsiz yaşamlar yorgunluğu davet ediyor.

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Prof. Dr. Ayşen Yucel, yorgunlukla ilgili sorduğumuz soruları yanıtladı.

EN COK YORULAN ASLINDA EN AZ CALIŞANDIR

* Neden bazı donemlerde daha cok yoruluruz?
Bazı donemlerde yeterli besin alınmaması, vucutta vitamin ve minerallerin eksik kalması, tiroit bezinin calışma duzensizlikleri, tansiyon, kalp, enfeksiyon hastalıkları hatta sigaranın fazla icilmesine bağlı olarak da yorgunluk artabilir.

* Yorgunluk ve ağrı neden artık daha fazla goruluyor?
İnsanlar maalesef giderek daha az hareketli bir yaşamı benimsiyorlar. Kapısının onunden arabasına gidip işine giden, gun boyu işte bilgisayar karşısında calışan, son derece aktivite yapan ve akşam yine evine arabayla gidip yemek yedikten sonra yatan insanlar haline geldik. Bu kadar hareketsizlik aslında insanın vucut yapısına aykırı bir durum. Cunku hem kaslarımız hem de eklemlerimiz fizyolojik olarak belirli hareketleri gercekleştirmek uzere duzenlenmiştir. Yani biz eklem ve kaslarımızın sağlıklı olmasını istiyorsak onları hareket ettirmek, calıştırmak zorundayız. Hareketsiz yaşamın iki kotu sonucu var: Biri şişmanlık, diğeri ise, ağrı ve yorgunluk hissi. Ama maalesef gunumuzde kişiler daha cok şişmanlığa konsantre olmuş durumdalar; diyet yapıyorlar, bitkisel urunler kullanıyorlar ancak hareketsiz yaşamın diğer kotu sonucu olan yorgunluğu goz ardı ediyorlar.

TEMBELLİKTEN KURTULUN

* Hareketsizlik nasıl yorgunluk ve ağrıya yol acıyor?
Hareketsiz bir kişide giderek kas tembelliği oluşup, kasların doğal kasılı olma hali ortadan kalkıyor ve eklemler yıpranıyor. Bu durum zamanla kişinin kendisini yorgun hissetmesi gibi sonuclara neden oluyor. Bununla birlikte eğer kişi farklı zamanlarda, beklenmedik bir şekilde ani hareket ederse ya da yorucu bir aktivitede bulunursa (orneğin, cok hareketsiz bir kişi arkadaşlarına soz verdiği icin mac yaparsa ya da yine gunluk yuruyuşu hic adet edinmemiş bir kişi trekkinge giderse) bu insanlarda cok şiddetli kas ve eklem ağrıları goruluyor. Eğer kişi hareketsiz bir hayatı yaşam tarzı olarak benimserse genel ya da bolgesel olarak kas ağrıları ve yorgunluk hissi ortaya cıkar.

* Hangi ağrılar bunlar?
Genel olarak bazı kişiler daha cok boyun kasları, sırt kasları, ust kol kaslarıyla seyreden baş boyun bolgesi ağrıları ve o bolgede gucsuzluk, yorgunluk hissediyor. Diğer bir grup ise, daha cok sırt, bel, bacak kasları bolgesinde yorgunluk ve ağrı hissediyor. Biz bunlara genel olarak 'miyofasyal ağrılı hastalar' diyoruz. Cunku miyofasyal ağrıda kasların bazı noktaları zaman icinde hassasiyet kazanıyorlar ve bu hassas nokta ya da tetik noktalar dediğimiz bolgeler ceşitli faktorlerle kasta ağrılı kasılmalar oluşturuyorlar. Orneğin soğuk veya sıcak havada ya da yorgunluk ve stresin birlikte olduğu durumlarda kas kasılmasına bağlı ağrılar yaşanır. Baş-boyun ağrısı olan hastalarla, ya da kas kasılmasına bağlı bel-bacak ağrısı olan hastalarda buna dikkat etmek gerekir.