Genelde kişinin başına gelen veya şahit olduğu hayatı tehdit edici bir olaydan sonra gelişen kaygı belirtileri , olaya bağlı kacınma davranışları ve korku reaksiyonlarını icerir. Bu herhangi bir olum olayı , tabii afet , herhangi bir kaza ve buna benzer kişiyi ve hayatı tehdit edici bir olaydan sonra yıllar icerisinde gelişebilir. Cocuk boyle bir durum karşısında tepkisiz ve caresiz kalmış olabilir.
Genelde maruz kalınan olay ile ilgili kabuslar , yaşanılan olayın yeri , yıldonumu ve onu hatırlatan şeylerden kacış ve onunla ilgili korkular , uyku bozuklukları , depresif duşunceler , kaygı belirtileri , o olayın aniden tekrar yaşanıyor gibi olması , kişiyi duşunce olarak da o olayla ilgili rahatsız eden duşunceler şeklinde yakınmalar olur.
Cocuklar genelde oyunlarında ve oyuncaklarında o olayı tekrar tekrar canlandırarak bir tur rahatlama sağlamaya calışırlar. Yine cocukların resimlerinde , sordukları sorularda o olayla ilgili cok şey olabilir. Genelde uyku bozuklukları ve gece kabuslar gelişir. Anne babadan ayrılmak istememe veya onların başına kotu bir şey geleceği endişesi olabilir.
Travma sonrası stres bozukluğu olay yaşandıktan sonra yıllar icerisinde gelişebilir . Eğer olayın yaşanmasından hemen sonra şikayetler başlar ve bir ay icinde şikayetler gecer ise bu durumda akut stres bozukluğundan bahsederiz.
Tedavi olarak cocuğun yaşına gore psikoterapi , oyun terapisi , ilac tedavisi yapılabilir.
Travma sonrası stres bozukluğu durumu cocuk icin gercekten cok sıkıntılı ve belirgin işlev kaybına yol acan bir durumdur. Cocukta bu durumda depresyon , okul başarısızlıkları , sosyal fobi , ice cekilme , arkadaşlardan uzak kalma , hayata ve geleceği yonelik umitsizlik gorulebilir. Bu durumda olan her cocuğa aile - hekim - okul ucgeni icerisinde belirgin bir psiko sosyal destek sağlanmalıdır.
Travma
Psikoloji, Ruh Sağlığı0 Mesaj
●0 Görüntüleme