Ameliyat sonrası olmamış gibi acıkma hissinin sebepleriNeden Ben Acım’
Olay tam olarak şoyle başlar, sabah 07.30 civarı X kişimiz bir aclık hissi ile gune uyanmaktadır, ilk aklına gelen ‘BEN ACIM NEDEN’dır.
Neden ama ameliyat oldum o kadar…….
Neden ben?
Neden ?
Neden ?
Neden ?
‘Hemen bana yardım edecek birilerini bulmalıyım’ duşuncesi ile sosyal medya gezilmeye başlanır, aranır taranır tam bana layık denilen ilk gruba yazılmaya başlanır…
‘ARKADAŞLAR MERHABA BEN 15 GUNDUR OP.LUYUM VE ACIKMA HİSSİME ENGEL OLAMIYORUM….. SİZCE BU NORMAL BİRŞEY Mİ, LUTFEN CEVAP VERİN COK ZOR DURUMDAYIM…..!!!!’
X kişimiz o sırada bu cumleyi yazarken her an değişmekte olan bedensel tepkilerinin farkında değildir, fakat komorbit olarak bu duşuncelere eşlik eden bedensel tepkiler o fark etmesede başlamıştır..
Peki nedir bu bedensel tepkiler ?
Kalpte hızlı atış,
Ellerin titremesi,
Gozlerin dolması,
Vucutta soğuk terler hissetme,
Ellerde terleme,
Goz iclerinde oluşan şimşek cakması
Boğuluyor gibi bir daralma hissi
En onemlisi beynin icerisinde dakikada 200 km hızla donen duşunceler..
BEN O KADAR AMELİYAT OLDUM, KENDİMİ RİSKE ATTIM KİLO VEREMEZSEM KENDİMİ BİR DAHA ASLA AFFETMEYECEĞİM etiketlemeleri, ameliyat ekibine ulaşma cabası derken bir bakar ki X kişimizin nabız atışları 140lara dayanmış, hali kalmamış ve bayılma korkusu yaşıyor..
Peki bu kadar bedensel tepki ve bu aclığın sebebi nedir hadi sadede gelelim;
Efendim ilk olarak aclığınızın sebebi hala beyin ve mideniz arasındaki iletişimin daha tam anlamı ile kurulamamış olmasıdır. Beyinin aclık sisteminden sorumlu olan hormonlarımızın bize birer oyunudur aslında başımıza tum gelenler..
İştahımızı kontrol eden hormonlardan biri olan GHRELİN hormonu mide tarafından salgılanır ve beyine artık yemek yeme zamanın geldiğini hatırlatır. Yağ hucreleri tarafından salgılanan LEPTİN hormonu ise yemek yemenin sona ermesi icin beyine sinyal verir. Bu iki hormona, vucudun iştahı acma ve kapama duğmeleri olduğu duşunulebilir.
Ghrelin hormonu her yarım saatte bir beyine evet sen artık acıktın hadi git artık bir şeyler ye sinyali vermektedir. Ac olduğumuzda ya da diyet yaptığımızda, bu sinyalin şiddetini kişi 15 20 dakikada bir hissetmektedir. Bu şiddet ile başa cıkamayan kişilerde hızlı bir şekilde yemek yemeye yonelme davranışları gorulmektedir.
LEPTİN hormonu ise bu aclık sinyali ile tam tersine zıt bir şekilde calışmaktadır. Beyine aclık sinyallerini durdurarak evet artık sofrayı topla ve daha fazla yemeye devam etme sinyallerini vermektedir. Ancak beyinden mideye iletilen bu sinyal maalesefki aclık sinyali gibi kolay ve şiddetli hissedilen bir sinyal değildir. Bu sebep ile beyin gelen bu sinyali goz ardı eder ve aclık hissi duymaya ya da sofrada yemek yemeye devam etmek istemekte ve kişiyi bu davranışa yonlendirmektedir.
Ameliyat olan obezite hastalarımızın vucutlarında yuksek oranlarda yağ hucreleri olduğunu unutulmamalıdır. Bu yağ hucreleri mide ne kadar kucuk olursa olsun kişi ne kadar az yerse yesin beyine sinyal yollamaya devam etmektedir. Kişi bu yağ hucrelerini en az 15- 20 kilo vererek kırmadığı surece bu aclık hissi ile karşılaşabilmektedir. Fakat bu korkulması gereken ya da kaygısının artmasını gerektiren bir durum değildir. Bu gibi durumlarda kişi kaygıları ile yuzleşmeli ve gerceğe uygun kanıtları incelemeyi oğrenmelidir. Yok sayılan her kaygı unutulmamalıdır ki gelecekte gercekleşmeye mahumdur. Bu sebep ile bu tarz kaygı ve korkular yaşayan kişi cekinmeden bağlı olduğu kuruluştan yardım istemelidir.
Psikoeğitim sırasında bu kaygıları yaşayan kişilere bilişsel tekniklerle kanıt inceleme oğretilmeli ve gelecekte kullanabilmeleri adına besin kayıt defteri tutmaya başlaması sağlanmalıdır.
Evet ameliyat sonrası hastalarımızda en sık karşılaştığımız durumlardan bir tanesinin kıza bir ozeti yukarıda yazılı olan cumleler.. Bu cumleleri bu şekilde yazıya dokmuş olmamaın sebebi de lutfen sakin olun sadece durun kucuk bir nefes alın ve nabız atışlarınızı kontrol altına alın diye seslenebilmek tum hastalarımıza..
!!!!!Son bir şey korkmayın ve asla yaptıklarınızdan
pişman olmayın bizler sizlerin bugunleri
daha kolay atlatabilmeniz icin varız..
Uzm. Klinik Psikolog – Bariatrik Psikolog
Merve PEHLİVAN

[h=2]İstanbul Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]