Ameliyat oncesi donem hastanın ameliyat olmaya karar verdikten,ameliyata girene kadar yaşadığı zamandır.
Bana gore ; hastanın bu zaman zarfında yaşadığı olaylar ve hissettikleri cok onemlidir.Hasta bu zaman zarfında doktorunu secer,onunla ilk goruşmesini yapar,bu donemde doktoru ile iyi iletişim kurması cok onemlidir.
Bu donemde doktoru ile sağlıklı,guvene dayalı bir ilişki kuran hastaların ameliyatla ilgili kaygıları da oldukca azalıyor.
Ameliyat oncesi donemde hastalarıma bazı tavisyelerim oluyor,bunlardan bazıları:
Doktorunuza ne istediğinizi iyi anlatın.
Doktorunuza ne istemediğinizi de iyi anlatın.
Beklentileriniz gercekci olsun.
Burun şekli kadar nefes almak da onemlidir.
Ameliyatın nasıl yapılacağını iyice anlayın.
Ameliyatın sınırlarını iyice anlayın.
Komplikasyonları ve nasıl başa cıkıldığını iyice anlayın.
Ameliyat oncesi nelere dikat etmeniz gerektiğini iyice anlayın.
Ameliyat sonrası nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlayın.
Ameliyat once ve sonrasında pozitif olmaya calışın, aklınıza kotu şeyler getirmeyin (pozitif olan hastalar bu donemleri cok kolay atlatıyorlar).
Sigara kullanıyorsanız ameliyattan en az 4 hafta oncesinden sigarayı bırakmanız ameliyat konforunuz acsından cok onemlidir.
Ameliyattan once burun akıntısı, boğazda yanma gibi grip belirtileri veya başka bir hastalık belirtisi farkederseniz lutfen doktorunuza bunu bildiriniz.
Ameliyat sonrası yanınızda 1 kişi refakat etmesi uygun olacaktır, ayrıca ameliyat sonrası araba kullanmayı tavsiye etmediğimizden hastaneden cıkışnızda sizi eve bırakacak kişiyi ayarlamanız yararlı olacaktır.
Ameliyattan en az 6 saat oncesinden itibaren yeme-icme olmamalıdır.Ameliyatınız sabahsa gece 12 den sonra , ameliyat oğleden sonra ise sabah kahvaltıdan sonra hicbir şey yenilip icilmemelidir.
Ameliyattan 1 hafta oncesinden aspirin turevi ilaclar kesilmelidir.
Ameliyattan onceki akşam ılık bir duş alarak erken yatınız.Ameliyat oncesi dinlenmiş bir vucut onemlidir.
AMELİYAT GUNU
Ve en heyecanlı gun. Ameliyat gunu geldiğinde lutfen pozitif olmaya calışınız. Aklınıza kotu şeyler getirmeniz sadece sizi ve sevdiklerinizi gereksiz yere endişelendirecektir. Ameliyathaneye girdiğinizi ve uyandığınızda yepyeni bir gorunumunuz olacağını duşunun.
Bayanlar ameliyat gunu hastaneye gelirken takı takmamamlı,makyaj yapmamalı,eller ve ayaklarda oje varsa cıkarmalıdırlar.
Dar ve baştan gecen kıyafetler yerine geniş, onden duğmelenen kıyafetler tercih edilmelidir.
Hastaneye ameliyat saatinden bir kac saat oncesinden gelmeniz, kan tahlileri, anestezi doktor goruşmesi ve sizin hastane ortamına adapte olmanız acısından iyi olacaktır.
Hastanede doktorunuz adına yatış işlemi yapıdıktan sonra odanıza alınacaksınız. Hemşire kolunuzdan ameliyat oncesi gereken tahliller icin kanınızı alacak. Bu işlem cok kısa surduğu icin canınız cok acımayacaktır. Bir sure sonra sizi uyutacak olan hastaneye bağlı calışan anestezi uzmanı doktorunuz sizi muayene edecek ve kan tahlillerinizi kontrol ederek genel anestezi alıp alamayacağınıza karar verecektir.
Anestezi muayenesi sonrası hastalarımı odasında ben de şahsen goruyorum, onu motive etmek icin onunla konuşuyorum. Ameliyat sonrası donemde bir cok hastam bana bunun ameliyat oncesi gerginliklerini aldığını belirtmişlerdir.
Ameliyathane hazırlıkları tamamlandıktan sonra hemşire sizden amliyathane kıyafetini giymenizi isteyecek ve size bir ilac verecektir. Daha sonra ameliyathaneye goturuleceksiniz.
Ameliyathaneler her zaman cok soğuktur…hastalar her zaman boyle duşunurler ,burada soğukluktan kastedilen şey hem oda sıcaklığı hem de genel gorunumdur.Ancak biz cerrahlar icin ameliyathane belki de hayatta en sevdiğimiz,en mutlu olduğumuz ve en iyi hissettiğimiz yerdir.Benim icin de bu durum gecerli buna ek olarak burun ameliyatı yapmak bana ayrı bir mutluluk ve ayrı bir keyif veriyor.
Ameliyathane masasına yattıktan sonra kolunuza serumlar takılacak ve anestezi uzmanı sizi,uyanmanız sırasında yaşayacaklarınız ile ilgili bilgilendirecek.Daha sonra kolunuza takılmış olan serumdan sizi uyutacak olan ilacları vererek ve sizi uyutacaktır.Bu andan sonra hic bir şey hatırlamayacak ve hic bir ağrı-sızı duymayacaksınız..
Siz uyurken, gunumuzun gelişmiş anestezi cihazları ile vucudunuzun tum yaşamsal faaliyetleri izlenerek, her şeye anında mudahale edilebilmektedir.Anestezi ilaclarıda artık cok guvenlidir ve uyanma sonrasında cok vucuttan cok kolay atılabilmektedir.
Ameliyat oncesi donemde dikkat etmeniz gereken noktalar ve ameliyat gunu yaşayacaklarınız kısaca bunları iceriyor…Umarım bu yazıyı okumak ameliyatla ilgili korku ve gerginliğiniz biraz da olsa azaltmış ve sizi rahatlatmıştır.
[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Ameliyat oncesi ve ameliyat gunu
Sağlık0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Ameliyat oncesi ve ameliyat gunu