2017 OSYS kılavuzunda oğretmenlik icin getirilen ozel şartı ve 240 bin başarı sıralamasına gore tercih edilebilecek oğretmenlik bolumlerini değerlendiriyoruz.
2017 OSYS kılavuzuna gore oğretmenlik programlarını tercih edecek olanlara ozel bir şart getirildi. 24. maddeye gore başarı sırası 240 bin icinde yer alan adaylar oğretmenlik programlarını tercih edebilecek ancak Fen-Edebiyat Fakulteleri icin 240 bin şartı yer almadı. Dolayısıyla başarı sırası 240 bin icinde olmayıp da oğretmen olmak isteyenler Fen-Edebiyat Fakultesi veya başka fakultelerden tercih ederek ve Pedagojik Formasyon alarak oğretmen olabileceklerdir. 240 Bin Başarı Sıralamasına Gore Tercih Edilebilecek Oğretmenlik Bolumleri 1- Bilgisayar ve Oğretim Teknolojileri Oğretmenliği 2- Coğrafya Oğretmenliği 3- Fen Bilgisi Oğretmenliği 4- İlkoğretim Matematik Oğretmenliği 5- İngilizce Oğretmenliği 6- Japonca Oğretmenliği 7- Kimya Oğretmenliği 8- Okul Oncesi Oğretmenliği 9- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 10- Sınıf Oğretmenliği 11- Sosyal Bilgiler Oğretmenliği 12- Turkce Oğretmenliği 13- Almanca Oğretmenliği 14- Felsefe Grubu Oğretmenliği 15- Fransızca Oğretmenliği 16- Fizik Oğretmenliği 17- İlkoğretim Matematik Oğretmenliği 18- Biyoloji Oğretmenliği 19- Tarih Oğretmenliği 20- Turk Dili ve Edebiyatı Oğretmenliği 21- Matematik Oğretmenliği 22- Ozel Eğitim Oğretmenliği 23- Azerbaycan Dili ve Edebiyatı Oğretmenliği 24- Beden Eğitimi ve Spor Oğretmenliği 25- Rus Dili ve Edebiyatı Oğretmenliği Madde 24-Ozel Koşulu: Oğretmenlik programlarına (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dÂhil), programın yerleştirme puan turunde başarı sırası 240 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir. Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır. (Okul birincisi kontenjanları dÂhil) Eğitim Fakultesine girişte 240 bin başarı sıralaması şartı getirilmiş olup yukarıda saydığımız oğretmenlik alanlarına girmek icin 240 bin şartı vardır ancak oğretmenlik atamalarına teşkil eden Fen-Edebiyat ve diğer Fakulte mezunları icin 240 bin şartı yer almamaktadır. Yani 240 bin başarı sıralamasında olmayanlar icin oğretmenlik yolu halen acıktır. YOK’un uygulaması kısmen olumlu ancak sadece eğitim fakultesi mezunları oğretmen olmamaktadır. Bunun icin 240 bin başarı sıralamasını destekleyecek yeni bir yontem bulunmalıdır. kamupersoneli.net
Kaynak