1-Genel gorunum ve davranış:Okb'li kişiler aşırı titiz,duzenli,kontrolludurler.Hastalık ilerledikce kişinin duzeni bozulabilir ve harketlerinde bir kararsızlık soz konusu olabilir.

2-Konuşma ve ilişki kurma:Konuşma duzgun ve denetimlidir.Kelime sonlarındaki harflere baskı yapılarak konuşulur.Sozcuk seciminde dikkatli davranılır.Konuşmalarda ayrıntılara vurgu dikkat cekebilir.İlişki kurmada da titizlik,kuralcılık ve zaman zaman sıkıcı derecede saygılılık gorulebilir.

3-Duygulanım:Kişi saplantı ve zorlantılardan oturu cok buyuk bir bunaltı (anksiyete) yaşar.Dikkat cekici bir nokta,kişi başından gecen olumsuz yaşantıları anlatırken duygudan yalıtılmış bir bicimde anlatabilir.Depresyonun eşlik ettiği okb'de depresif duygular (uzuntu,umitsizlik,caresizlik vb) yoğun yaşanabilir.

4-Bilişsel yetiler:Okb'li insanlar genellikle zeki ve bellekleri guclu kişilerdir.Olayların ayrıntılarını iyi hatırlarlar.Algı yonelim bozukluğu olmazYineleyen saplantıları nedeniyle bazen dikkatleri dağılabilir.Bazen bir şeyleri yapıp yapmama konusunda tereddutleri olsa da bu bir bellek bozukluğu gostergesi değildir.

5-Duşunce sureci ve iceriği:Okb'li kişilerin duşunceleri duzgun,eksiksiz ve ayrıntıcıdır.Duşunce iceriğinde ise obsesyonlar yer alır.Duşunce iceriğinin ayrıntıları ise kişinin sahip olduğu obsesyonun turunu belirler.Kuşkuculuk ve sucluluk vb duşuncelerde terddut,kararsızlık cok belirgindir.Kişi cok fazla ya oyleyse,acaba mı ? şeklinde duşunebilir.

6-Hareket:Okb'li kişinin hareketlerinde obsesyonların bunaltıcı etkisini gidermek icin zorlantılı davranışlar (kompulsiyon) gorulur.Belli şeyleri yapmak ya da yapmamak,ellerini abartılı şekilde yıkamak vb buna ornek oluşturabilir.Bu hareketler zamanla kalıplaşmış torensel bir hal yani rituel durumunu alabilir.

7-Fizik ve fizyolojik belirtiler:Kişideki fizyolojik belirtiler bunaltıya ozgu olarak değişebilir.Mesela ellerini ileri derecede yıkayanlarda deterjan izleri ve yaralar gorulebilir.


Obsesif Kompulsif Bozukluğun Epidemiyolojisi (Gorulme Sıklığı Ve Yaygınlığı)

OKB sık gorulen ve kronik seyirli bir hastalıktır.Yaşam boyu yaygınlığı %1,9-3,3 arasındadır.Yapılan bir araştırmaya gore ulkemizdeki yaygınlığı %2-3,7 oranındadır.Kadınlarda daha sık olduğunu gosteren araştırmalar olduğu gibi kadın erkek arasında fark olmadığını gosteren araştırmalarda vardır.Hastaların birinci derece akrabalarında ki yaygınlık %20'dir.
OKB coğu zaman sinsi başlar ve alevlenip yatışan bir yapı arz eder.Soz konusu alevlenmeler yaşanan stres verici olaylarla ilgili olabilir.Ortalama başlangış 21-30 yaş arasıdır ve bazı araştırmalar bunun 18-25 yaş arası olduğunu soylemektedir.Erkeklerde başlangıc yaşı biraz daha erkendir ve bununla birlikte cocuklarda ve yaşlılarda gorulebilir.Olguların %72'sinde sinsi %28'inde akut başlangıc soz konusudur.Hastaların %25-65'inde hastalık doğum,gebelik ya da aile uyelerinden birinin olumu gibi stresli yaşam olayları ortaya cıkarıcı rol oynarlar.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Etyolojisi (Hastalığın Oluşum Sebepleri)

OKB'nin oluşumuna etki eden faktorler net bir şekilde belirlenememiştir.Bununla birlikte hastalığın oluş sebepleri arasında aşağıdaki faktorler belirtilmiştir.

1-Biyolojik etkenler:OKB 20-30 yıl oncesine kadar ruhsal kokenli bir hastalık olarak kabul edilirdi.Ancak yakın zamanda yapılan araştırmalar OKB'ye biyolojik ve norolojik yapılanmanın etki ettiğini gostermektedir.

2-Sosyal etkenler:OKB hastalığına kişinin kişinin icinde doğup buyduğu ortamın etkili olduğu duşunulmektedir.

3-Psikolojik etkenler:Bu grupta kişinin geliştirdiği kişilik yapısı mukkemelliyetci,titiz vb sahip olduğu oğrenmeler ornek:ebeveynden gorme gibi onemli olduğu kabul edilmektedir.

Obsesif Kompulsif Bozuklukta Prognoz (Hastalığın Seyri)

Yapılan bazı calışmalarda hastaların %20-30'unda belirgin duzelme %40-50'sinde orta derecede duzelme %20-40'ında da aynı kalma ya da kotuleşme bildirilmektedir.OKB'de kotu sonlanışın belirtileri arasında hastalığın erken başlaması,hastalığın şiddetli başlaması,hastalığın uzun ve sureğen olması,bipolar bozukluğun ve yeme bozukluğunun eşlik etmesi,kotu sosyal uyum,sosyal becerilerin yetersiz olması,ailede OKB hastalığının ve depresyonun olması sayılabilir.Hastalığın iyi sonlanışının gostergeleri arasında iyi sosyal ve mesleki uyum,ortaya cıkartıcı bir olayın olması ve belirtilerin epizodik seyrine bağlıdır.

Obsesif Kompulsif Bozuklukta Tedavi

OKB'nin tedavisinde daha cok ilac tedavisi ve bilişsel davranışcı tedavinin etkin olduğu belirtilmektedir.

Bu yazıyı hazırlarken faydalandığım değerli genbilim.com sitesine ve cok kıymetli Psikoterapist Yusuf Bayalana'da en icten şukranlarımı sunuyorum ve efendim burdan tum herkese huzur dolu,sağlık dolu,mutluluk dolu guzel yarınlar diliyorum.Hoşcakalın