Bulimia
Bulimia, bir ceşit psikolojik yeme bozukluğudur. Bulimia, aşırı dozda yemek yeme işlemi sonrasında, uygun ve sağlıklı olmayan kilo kontrolu yontemlerinin uygulanması şeklinde tanımlanabilir. Ozellikle kusma, aşırı derecede diuretik ve laksetiflerin kullanımı ve cok zorlayıcı egzersizler yapılması bulimia vakalarında en sık rastlanan kilo kontrolu yontemlerindendir. Vucut şekli ve kilo ile ilgili aşırı derecede takıntılı olmak, normal kiloda olunmasına rağmen kişinin kendisini kilolu hissetmesi bulimianın en belirgin ozelliklerindendir. Bulimia rahatsızlığı yaşayan bir kişi normalde pekcok insanın yiyebileceği miktarın cok daha fazlasını tuketir. Bu aşırı yeme şekli aslında kişinin ac olmasıyla ilgili değildir. Bu yeme bozukluğu tamamen kişinin icinde bulunduğu depresyon, stres ve vucudunu beğenmeme takıntısıyla ilgilidir.
Bulimia sorunu yaşayan bir kişi aşırı dozda yeme suresi icinde kontrolunu kaybeder ve ne bulursa yer. Bu yeme işleminin ardından cok kısa sureli bir sakinleşme donemi yaşar. Bundan sonra da kilo alma korkusu ile ciddi bir pişmanlık, uzuntu ve hatta kendinden iğrenme duygusu yaşar. En sonunda da tum yediklerini sağlıklı olmayan yontelerle boşaltır.
Bulimia ilk kez 1980li yıllarda bir yeme bozukluğu olarak adlandırılmıştır. Bulimia problemi yaşayan kişiler son derece normal gorunurler, bunların coğu normal kiloda olup az bir kısmının ise kilo fazlası vardır. Bir kişin bulimia problemi yaşayıp yaşamadığını anlamak oldukca zordur. Cunku bu aşırı yeme ve boşaltım işlemleri gizli yapılır. Bu kişiler bulimia sorunu yaşadıklarını daima inkar ederler. Boyle bir kişi tek seferde en az 2000 kalori olmak uzere 5000-6000 kalorilere varan miktarlarda aşırı dozda yiyecek tuketebilirler ve bu yiyeceklerin coğu tatlılar, dondurmalar ve fast food turu urunlerdir. Ne yazık ki kişi bir gunde birkac kez bu aşırı yeme işlemini tekrarlar.
Eğer ailenizde bulimia problemi olan bir kişi varsa bilinizki cok ciddi derecede yardıma ihtiyacı vardır. Bu konuda siz onu yeme bozukluğu uzmanına gitmeye ikna etmelisiniz. Tabi bu arada size karşı cıkacaktır. Ancak bir uzman bu problemi cozumleyebilir.
Bulimianın tam olarak neden kaynaklandığına ilişkin bir bilgi bulunmamakla beraber, uzmanlar kişinin vucudundan memnun olmamasını, surekli beden olcusu ve şekliyle ilgilenmesinin ve şişmanlama korkusunun bulimiaya neden olabileceği goruşundedirler. Ayrıca bu konuda sorunlu aile gecmişi olanların, genetik yapısı uygun olanların ve beyin kimyasallarında bazı problem olanların da bulimia problemi ile karşılaşabileceklerine dair bilgiler mevcuttur.
Tıbbi Komplikasyonları
1- Diş mineleri surekli tekrarlanan mide asidine maruz kaldığı icin yıpranır
2- Diş curukleri ile birlikte sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet oluşur
3- Tekrarlayan kusmadan dolayı salgı bezlerinde şişlik ve ağrılar oluşur.
4- Mide ulseri
5- Mide fıtığı
6- Bağırsak fonksiyonları ve boşaltım problemleri
7- Elektrolit dengesizliği
8- Su kaybı
9- Duzensiz kalp atışı ve ileri deredeki vakalarda kalp krizi riski
10- Libido azalması ve cinsel isteksizlik
11- İntahara eğilimli hale gelmek
Belirtileri
- Kontrol edilemeyen zamansız ve aşırı miktarda yeme problemi
- Aşırı yemenin ardından kusma veya ilac kullanımı ile veya aşırı egzersiz yaparak yenilenlerin kilo yapmamsını sağlama cabası
- Yemeklerden hemen sonra banyoya gitme
- Depresyon ve kontrolunu kaybetme duygusu
- Boyundaki salgı bezlerinde şişlik
- Regl duzensizlikleri
- Ağız ici ve diş problemleri
- Boğaz ağrısı
- Konsantrasyon kaybı
- Kabızlık ve hazımsızlık
- Aşırı halsizlik
Bulimia ile ilgili olarak vucudun on planda olduğu meslekleri icra edenler, risk grubu icindedirler. Ozellikle mankenler, fotomodeller, danscılar, jimnastikciler ve balerinler gibi. İstatistiki bilgilere gore lise ve universite oğrencisi bayanların %10'u bulimia problemi ile karşı karşıyadırlar. Bulimia problemi olanların %10'u erkektir. Bu kişilerin %10'u şiddetli aclık, kalp problemleri, ceşitli ciddi komplikasyonlar ya da intihar dolayısıyle olmektedirler. Her ne olursa olsun uzmanlar doğru zamanda ve doğru mudahale edilerek bulumianın tedavi edilebileceğini belirtmektedirler.
bulimia hastalıgı :(( fark ettımde galıba yeme kırızlerımın adını buldum:(
Psikoloji, Ruh Sağlığı0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Psikoloji, Ruh Sağlığı
- bulimia hastalıgı :(( fark ettımde galıba yeme kırızlerımın adını buldum:(