S.E. 63 yaşında, sağlığına titizlenen bir kadındı. Sol memesinde birkac gun once bulduğu kitleden bahsederken hayli endişeliydi. Yılda bir duzenli olarak gittiği jinekoluğunun yonlendirmesiyle her yıl mamografi ve meme ultrasonu yapıldığını, hep "en iyi makinalara" girdiğini anlattı. En son incelemeleri 8 ay oncesine aitti ve“normal” olarak rapor edilmişti. Getirdiği mamografi goruntuleri gercekten de kaliteli ve dijital ozellikte bir mamografi cihazına aitti fakat oldukca aşikar gorunen kanser kitlesinden hic kuşkulanılmamıştı. Bu kitle ultrasonda da net bir şekilde gorulebiliyordu. Radyolojik yontemlerle biyopsi yaptım ve koyduğum konser tanısını teyid ettim.
Dikkat! Bir tanıdaki guvenilirlik olcutu girdiğiniz "makinalar" ya da bunların "hangi hastanede" olduğu değildir! Tanıtımlarını cihazlar uzerinden yapan hastaneler, cihazlara yatırımı tecrubeli hekimlere yatırım yapmaktan cok daha karlı bulanlardır. Oysa tedavi hizmetlerinde olduğu gibi tanı (radyoloji) hizmetlerinde de guvenilirliğini belirleyen tek olcut radyoloji uzmanının adıdır! Bazı kanserler mamografide kendilerini kamufle ederler. Radyolog kanserin nasıl saklanabileceğini iyi bilmezse ondan şuphelenemez. Şuphelenmezse, onu daha gorunur kılmak icin gerekli yontemlere de başvurmaz. Kanseri mamogramda goremediği icin ultrasonda goz goze gelse bile onu tanımayabilir. Hastayla yeterince iletişim kurmaması ve ona dokunmaması yanlış tanıya gitmesini kolaylaştırır.
Memenin sağlık ve hastalıklarının değerlendirilmesinde esas yontem radyolojik muayenelerdir. Radyolojik muayeneleri doğru yonlendirebilecek ve doğru değerlendirebilecek tek hekim grubu radyoloji uzmanlarıdır. Meme konusunda ise bu konunun ileri derecede uzmanlaşan radyologları (meme radyologları) en iyi adrestir.
Sozun ozu; Hastane değil, hekim secin! Ne yapılacağına, hangi hastanede veya hangi makinada yapılacağına değil, bunları gerekli goren ve yorumlayan radyoloğunuzun ismine bakın!
[h=2]Ankara Radyolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Ama ben en iyi makinalara girmiştim?
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Ama ben en iyi makinalara girmiştim?