zekat anlamı, zekat kimlere verilir, zekat kimlere verilmez


Sevgili melekler, Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte dini konularda kafalarda bazı cevaplanması gereken sorular belirginleşiyor. Bunlardan biri zekatın kimlere verilip, kimlere verilemeyeceği. Oncelikle zekatın ne olduğunu tarif edelim. Zekat; dinin tarif ettiği olcude zengin olan Muslumanların yılda bir defa malının kırkta birini dinin belirlediği kimselere vermesidir.








Zekat kimlere verilmelidir?
Zekat, fakirlere, miskinlere, gunluk yiyeceğini zor temin edenlere, yolda kalanlara, borclulara, Allah yolunda cihat edenlere ve ilim oğrenenlere verilebilir. Zekat vermeye en yakınlardan başlanmalıdır.


Zekat kimlere verilmez?
Ana, baba, dede, nine, oğullar, kızlar ve bunlardan olan torunlar servetin kendisiyle korumaya alınıp desteklenmesi gerektiği icin, bunlara zekat verilmez. Bununla beraber muhtac olması durumunda; evlenerek başka aileye karışmış kız ve erkek kardeşlere, bunların cocuklarına yani yeğenlere, hala, amca, dayı, teyzeye ve bunun cocuklarına daha sonra diğer akrabalara ve komşulara zekat verilir.


Zekatı kimler verir?
Hur, Musluman, akıllı, erginlik cağına gelmiş, asıl ihtiyaclarından ve borclarından başka nisab miktarı mala sahip olan ve malının uzerinden bir yıl gecen kimselere zekat vermek farzdır.